A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyanevelés buktatói 1.

Miért érezzük azt, hogy a kutya uralkodik rajtunk?


2015. március 15., 18:30


Szerző: RSM


Kategória: Nevelés




Néha úgy érezzük, hogy teljesen csődbe ment a kutyanevelésünk? A kedvencünk akarata érvényesül? Minden szituációt kihasznál, hogy ő legyen a középpontban? Kikönyörög bármit? Elegünk van ebből? Hol a hiba?



A kutyák sok esetben olyanok, mint a kisgyerekek. Nagy, könyörgő szemmel néznek ránk, és mi nem tudunk "nem"-et mondani. Csak egy kicsit szeretne bejönni a lakásba, csak egyik lábát szeretné feltenni a kanapéra, csak egy falatot szeretne az ebédünkből. És mi, lágy szívű gazdik, megsajnáljuk, és megadjuk neki, amit kér.

 

Legközelebb pedig előfordul, hogy rossz kedvünk van, idegesek vagyunk, vagy egyszerűen csak megkövetelős időszakhoz értünk. A kutya így aztán nem érti, hogy most miért nem lehet azt, amit tegnap, fél órája, vagy az utolsó sétánál lehetett. Összezavartuk kellően, és a kutyának már gőze sincs arról, hogy pontosan mit lehet és szabad tennie.

 

nevelés3
A jó puha ágyikóban összebújni, hmmmm...
Fotó: http://www.ksta.de/

 

A legnagyobb probléma, hogy elkerülhetetlen konfliktushoz vezet egy idő után a kutya elkényeztetése, helytelen nevelése, túlságosan emberivé tétele, és a gazda tudatlansága - mely a fajtára és tartására vonatkozik. 

 

Mielőtt eldöntjük, hogy milyen kutyanevelési irányzatot kövessünk, milyen kutyatanodát válasszunk, gazdai mivoltunkra kell ráébrednünk. Saját magunkat kell elsősorban megnevelnünk. Hatalmas hibát követünk el akkor, ha félvállról vesszük a kutyánk kutyalétét. 

 

nevelés1
Amit nem lehet, azt nem lehet!
Fotó: http://images.tier.tv/

 

Bármilyen iskolát, vagy módszert választunk, a következő dolgokat minden esetben be kell tartanunk: 

1. Következetesség:

    Ha egyszer valamire azt mondjuk, hogy "NEM", akkor azon a következő 10 évben se     változtassunk! Ezt a legnehezebb betartani! Ugyanúgy, ahogy a gyerekeknél, ezzel jelölj     ki számára a határokat, és azt, hogy meddig tart a toleranciánk bizonyos helyzetekben.  

 

2. Napirend kialakítása:

    Egyrészt ürítési, másrészt táplálkozási, harmadrészt kiszámíthatósági következményei     vannak a napirendnek. A kutya tudni fogja, hogy a napja miként alakul velünk is,     nélkülünk is. Mely az az időszak, amikor ehet, mikor játszunk vele, illetve mikor kell     egyedül lennie. A ritmusosság biztonságérzetet és megnyugvást ad a kutyának. 

 

nevelés2
A falkavezér vezeti a sétát
Fotó: http://www.tierbetreuung-blog.de/

 

3. A falkasorrend betartása:

    Ha nem csak egy kutyánk van otthon, láthatjuk, ahogy megvívják a hatalmi harcot, és     eldöntik egymás közt a sorrendet. Ebben a legfőbb gazda áll az élen, őt követi a család     többi tagja, majd a kutya, illetve a kutyák. 

 

4. Az egyetlen és megismételhetetlen kutya megismerése:

    Bármilyen módszert választunk kedvencünk idomítására, tudunk kell, hogy ki ő, milyen     fajtatulajdonságokkal bír? De legfőképp a múltjával legyünk tisztában. Egyáltalán nem     mindegy, hogy olyan dobermannt viszünk iskolába, akit egy tenyészetből hoztunk el pici     korában, vagy a menhelyről fél évesen, esetleg az előző gazdájától, aki nem bírt vele. A     leendő  oktatóval is közölnünk kell ezeket, hogy speciális helyzetekben értse, értsük a     kutya reakcióját. 

 

Amikor közös életet vállalunk egy, két, vagy több kutyával, jobb előre felkészülni, és tudni, hogy mire számíthatunk. Kevesebb kellemetlenség és meglepetés fog így érni bennünket. 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Indul a 2024-es állatvédelmi oktatási pályázat Indul a 2024-es állatvédelmi oktatási pályázat
Már hat kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények az állatvédő és állatbarát címek elnyerésére.

Ötszázmillió forint a pályázati forrás állatvédő szervezeteknek Ötszázmillió forint a pályázati forrás állatvédő szervezeteknek
Ötszázmillió forint támogatásra számíthatnak idén az állatvédő civil szervezetek, az ezzel kapcsolatos pályázati kiírás néhány héten belül megjelenik - jelentette be az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos kedden Debrecenben, sajtótájékoztatón.

Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után? Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után?
Mintha balettmozdulatokat gyakorolna... Mókás látvány, ahogy kedvencünk mindent beleadva próbálja elfedni végtermékét. Tényleg erről van szó? Normális viselkedés, vagy aggódnunk kellene miatta? És egyáltalán: miért csinálja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál Hírstart Praktiker AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyanevelés buktatói 2. Hírek - Címlapon
Kutyanevelés buktatói 2.
A behívás lélektana Hírek - Címlapon
A behívás lélektana