A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyanevelés buktatói 2.

Válasszunk kutyanevelési módszert!


2015. március 16., 18:45


Szerző: RSM


Kategória: Nevelés
Válasszunk, persze, de milyet? Hogyan? Hallgassak a szomszédra, akinek már volt egy tucat kutyája, vagy fizessek több tízezer forintot valamelyik oktatónak? Mi lenne, ha csak ösztönösen csinálnám?Szófogadó, behívásra reagáló, pórázon könnyedén és lazán sétáló kutyabarátot szeretne mindenki. Irigykedve nézzük azokat a gazdákat, akiknél ilyen ebet látunk. Ha bátorságunk van, megkérdezzük, melyik iskolában tanult, milyen irányzatot követ? 

- Ugyan aranyoskám, semmi más nem kell ehhez csak szeretet, meg figyelem, és egy kis idő! - válaszolják általában az emberek. Tény és való, hogy vannak olyan gazdák, akiknek ösztönösen működik a kutyanevelés. 

- Akkor most én nem szeretem az enyémet, vagy nem töltök vele elegendő időt? - tesszük fel jogosan magunknak a kérdést.

 

nevelés6
A kutyanevelésben mi ketten számítunk
Fotó: http://pv-web-01t.s3.amazonaws.com/

 

Pedig koránt sem erről van szó! A titok a személyiségben rejlik! Mind a kutya, mind a gazda részéről. Sokfélék vagyunk, ezért mindannyian másként vélekedünk a kutyanevelésről. 

Vannak a szélsőségesek - a jól megrázom és beleharapok, aztán tudja majd a kutya, hogy ki az Alfa-hím, illetve, a szépen néz, ezért az asztalomnál ehet típusok -, normális esetben valahol a kettő közt szeretnénk megtalálni az igazságot. 

 

nevelés5
Egyes szemlélet szerint éreznie kell a kutyának a fizikai dominanciát is
Fotó: http://pv-web-01t.s3.amazonaws.com/

 

A kutyaiskolák közül pont ezért nehéz rábukkanni az igazira, a nekünk tetszőre. Szöges nyakörvvel tanítsunk, tükörmódszerrel, klikkerrel, vagy hallgassunk a hagyamonyások tanácsokra? 

 

A kutyanevelés legnagyobb problémáira már 1921-ben rámutatott Félix Endre főhadnagy, aki kutyapszichológusként dolgozott és trénerként képezte a rendőrkutyákat:

 „Ha kutyával foglalkozni akarunk, nem elég csak a fajta jellegét ismerni, hanem ismerni kell az illető fajtát jellemző természetet s az ebből eredő tulajdonságot és végül a kutyánkban felismerni annak egyéni természetét és tulajdonságait. Idomítóinknak legnagyobb baja, hogy felállított szabályok szerint dolgoznak s azt kivétel nélkül alkalmazzák, bármilyen fajtájú és bármilyen természetű kutyára. Ennek aztán az a hátránya, hogy soha sem érik el azt az eredményt, amelyet akkor érnének el, ha elsősorban a kutya természetét vennék figyelembe és idomításukat a szerint szabályoznák.” 

Az egyenmódszerek éppen ezért vallhatnak kudarcot egyikünknél, míg másoknál tökéletesen jól működnek. 

 

nevelés8
A klikkeres módszer nagyon népszerű, de nem mindenkinek válik be
Fotó: http://upload.wikimedia.org/

 

Ha lehetőségünk van több tanodát is megismerni, ne sajnáljuk rá az időt! Próbáljuk ki egy-két alkalommal, és szerezzünk benyomást róla! A kutyánk reakcióit figyeljük, szívesen csinálja a feladatok, vagy a szőr is feláll a hátán az egésztől? 

Hiteles számunkra az oktató? Hogyan beszél hozzánk és a kutyánkhoz? 

Figyelembe veszi a fajtakülönbségeket, a temperamentumukat, vagy ugyanazt várja el az összestől? 

 

Tapasztalatból állítom, hogy a kutyaiskola nem csak kölyökkorban fontos! Új kutya érkezésekor, korra és nemre való tekintet nélkül keressünk egy jó - mármint nekem és a kutyámnak ideális - iskolát, és tapasztaljuk meg az átalakulás, a falkáváválás csodáját!

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül! Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül!
Te is elgondolkodtál már azon, mi lenne, ha kedvenced elmesélhetné, mit érez? Az alábbi jelek segítségével megtudhatod a választ az egyik legfontosabb kérdésre is: boldog-e a kutyád?

Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát? Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát?
Mentális gondokat is okozhat a hosszabb időn át tartó bezártság, nem beszélve arról, milyen problémákat vet fel a kutyák általános jóléte, egészsége szempontjából.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Több mint 250 ezren vettek részt az Állatvédelmi témahéten Több mint 250 ezren vettek részt az Állatvédelmi témahéten
Idén több mint 250 ezer gyermek vett részt az állatvédelmi témahéten, országszerte 76 partnerszervezet csatlakozott az események megrendezéséhez - közölte hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

Szülők és gyermekotthonok is csatlakozhatnak idén az Állatvédelmi Témahéthez Szülők és gyermekotthonok is csatlakozhatnak idén az Állatvédelmi Témahéthez
Szülők és gyermekotthonok is csatlakozhatnak idén az Állatvédelmi Témahéthez, amelyet október 2. és 15. között rendeznek meg - közölte Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál Irodakutya.com Beagle Club Online MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Terápiás kutya lett a vak golden retriverből Hírek - Címlapon
Terápiás kutya lett a vak golden retriverből
Kutyanevelés buktatói 1. Hírek - Címlapon
Kutyanevelés buktatói 1.