A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Nevelés

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Kutyanevelés buktatói 2.

Válasszunk kutyanevelési módszert!


2015. március 16., 18:45


Szerző: RSM


Kategória: Nevelés
Válasszunk, persze, de milyet? Hogyan? Hallgassak a szomszédra, akinek már volt egy tucat kutyája, vagy fizessek több tízezer forintot valamelyik oktatónak? Mi lenne, ha csak ösztönösen csinálnám?

Humac - huminsav

hirdetés (X)Szófogadó, behívásra reagáló, pórázon könnyedén és lazán sétáló kutyabarátot szeretne mindenki. Irigykedve nézzük azokat a gazdákat, akiknél ilyen ebet látunk. Ha bátorságunk van, megkérdezzük, melyik iskolában tanult, milyen irányzatot követ? 

- Ugyan aranyoskám, semmi más nem kell ehhez csak szeretet, meg figyelem, és egy kis idő! - válaszolják általában az emberek. Tény és való, hogy vannak olyan gazdák, akiknek ösztönösen működik a kutyanevelés. 

- Akkor most én nem szeretem az enyémet, vagy nem töltök vele elegendő időt? - tesszük fel jogosan magunknak a kérdést.

 

nevelés6
A kutyanevelésben mi ketten számítunk
Fotó: http://pv-web-01t.s3.amazonaws.com/

 

Pedig koránt sem erről van szó! A titok a személyiségben rejlik! Mind a kutya, mind a gazda részéről. Sokfélék vagyunk, ezért mindannyian másként vélekedünk a kutyanevelésről. 

Vannak a szélsőségesek - a jól megrázom és beleharapok, aztán tudja majd a kutya, hogy ki az Alfa-hím, illetve, a szépen néz, ezért az asztalomnál ehet típusok -, normális esetben valahol a kettő közt szeretnénk megtalálni az igazságot. 

 

nevelés5
Egyes szemlélet szerint éreznie kell a kutyának a fizikai dominanciát is
Fotó: http://pv-web-01t.s3.amazonaws.com/

 

A kutyaiskolák közül pont ezért nehéz rábukkanni az igazira, a nekünk tetszőre. Szöges nyakörvvel tanítsunk, tükörmódszerrel, klikkerrel, vagy hallgassunk a hagyamonyások tanácsokra? 

 

A kutyanevelés legnagyobb problémáira már 1921-ben rámutatott Félix Endre főhadnagy, aki kutyapszichológusként dolgozott és trénerként képezte a rendőrkutyákat:

 „Ha kutyával foglalkozni akarunk, nem elég csak a fajta jellegét ismerni, hanem ismerni kell az illető fajtát jellemző természetet s az ebből eredő tulajdonságot és végül a kutyánkban felismerni annak egyéni természetét és tulajdonságait. Idomítóinknak legnagyobb baja, hogy felállított szabályok szerint dolgoznak s azt kivétel nélkül alkalmazzák, bármilyen fajtájú és bármilyen természetű kutyára. Ennek aztán az a hátránya, hogy soha sem érik el azt az eredményt, amelyet akkor érnének el, ha elsősorban a kutya természetét vennék figyelembe és idomításukat a szerint szabályoznák.” 

Az egyenmódszerek éppen ezért vallhatnak kudarcot egyikünknél, míg másoknál tökéletesen jól működnek. 

 

nevelés8
A klikkeres módszer nagyon népszerű, de nem mindenkinek válik be
Fotó: http://upload.wikimedia.org/

 

Ha lehetőségünk van több tanodát is megismerni, ne sajnáljuk rá az időt! Próbáljuk ki egy-két alkalommal, és szerezzünk benyomást róla! A kutyánk reakcióit figyeljük, szívesen csinálja a feladatok, vagy a szőr is feláll a hátán az egésztől? 

Hiteles számunkra az oktató? Hogyan beszél hozzánk és a kutyánkhoz? 

Figyelembe veszi a fajtakülönbségeket, a temperamentumukat, vagy ugyanazt várja el az összestől? 

 

Tapasztalatból állítom, hogy a kutyaiskola nem csak kölyökkorban fontos! Új kutya érkezésekor, korra és nemre való tekintet nélkül keressünk egy jó - mármint nekem és a kutyámnak ideális - iskolát, és tapasztaljuk meg az átalakulás, a falkáváválás csodáját!

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Tanuljunk kutyául! 16 jel kedvencünk könnyebb megértéséhez Tanuljunk kutyául! 16 jel kedvencünk könnyebb megértéséhez
A kutya testbeszédének megértése elengedhetetlen a bizalmon és szereteten alapuló, erős kapcsolat megteremtéséhez gazdi és kedvence között. Ha odafigyelünk ezekre a jelekre, könnyebben megtudhatjuk, hogyan is érzi magát négylábú barátunk.

Nem olyan okosak a kutyák, mint azt gondolnánk? Nem olyan okosak a kutyák, mint azt gondolnánk?
Egyetemi kutatások szerint túl intelligensnek tartjuk a kutyákat. A felmérések szerint sok egyéb állat legalább annyira okos, mint ők.

7 dolog, ami miatt kutyád boldogabb Nálad 7 dolog, ami miatt kutyád boldogabb Nálad
Majd’ kicsattan az örömtől, a boldogságtól! Folyton örül, nagyon ritka, hogy ne lenne jó kedve. De mi lehet kutyáink titka? Lessük el tőlük, tanuljunk négylábú tanítómestereinktől!

Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell
A gyerekek és kutyák közötti bensőséges kapcsolat csodálattal tölti el a külső szemlélőt. Barátságuk életreszóló élményekkel ajándékozza meg a kicsiket. A biztonságos együttélés szabályait azonban fontos megtanítanunk nekik. Íme 10 tipp, amellyel könnyebbé tehetjük mindennapjainkat.

Gondolkodtató trükkök kutyádnak otthonra Gondolkodtató trükkök kutyádnak otthonra
Nincs ötleted, hogy mivel kösd le kutyád, ha kevés az időd nagyot sétálni? Szükséged lenne a hűvösebb, vagy akár melegebb napokon néhány agyzsibbasztó feladatra, mely kellő szellemi fáradtságot biztosít kedvencednek? Mi összegyűjtöttünk néhányat!

Agresszió: nem a kutya fajtája, hanem a gazdi viselkedése miatt alakulhat ki Agresszió: nem a kutya fajtája, hanem a gazdi viselkedése miatt alakulhat ki
Azt minden kutyás tudja, hogy a különböző kutyafajták más-más temperamentummal rendelkeznek, mi több, fajtán belül, az egyedek viselkedése is változatos lehet. Vannak olyan fajták, akiket könnyen megbélyegez az ember, mondván, agresszívak, veszélyesek. De tényleg azok?

Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül! Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül!
Te is elgondolkodtál már azon, mi lenne, ha kedvenced elmesélhetné, mit érez? Az alábbi jelek segítségével megtudhatod a választ az egyik legfontosabb kérdésre is: boldog-e a kutyád?

5 dolog, amit a legtöbb gazdi csinál, ám a kutyák értetlenül fogadják 5 dolog, amit a legtöbb gazdi csinál, ám a kutyák értetlenül fogadják
A kutyáink rendkívül intelligensek, könnyen tanulnak. Mégis, van, hogy elfelejtjük: ők nem emberek. Az embertársainkkal való kommunikációnk nem biztos, hogy érthető a kutyák számára is.

A kiskutyák nem csak a felnőtt fajtársaiktól, hanem az emberektől is képesek tanulni A kiskutyák nem csak a felnőtt fajtársaiktól, hanem az emberektől is képesek tanulni
A nyolchetes kölyök kutyák egy új feladat megoldását az emberektől és felnőtt fajtársaiktól egyaránt képesek megtanulni - mutatták ki az ELTE Etológia Tanszékén működő Családi Kutya Program kutatói.

Mit tegyünk, ha fél a kutyánk? Mit tegyünk, ha fél a kutyánk?
A félelemérzet egészen átjár, mélyre hatol és megbénít. Gyakran nem tudjuk megmagyarázni, hogy mi az oka, és képtelenek vagyunk tenni ellene. A kutyáknál is hasonló az érzés, de más a kezelési mód.

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál Hírstart Praktiker Ebugatta

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Terápiás kutya lett a vak golden retriverből Hírek - Címlapon
Terápiás kutya lett a vak golden retriverből
Kutyanevelés buktatói 1. Hírek - Címlapon
Kutyanevelés buktatói 1.