A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szobatisztaság szeminárium I. rész

2015. április 25., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Nevelés
Amikor 8-12 hetes korában bekerül egy kiskutya a családba mindenki rajong érte: de édes, de cuki… Aztán az első aknázás után, amit mondjuk a szőnyeg közepén követ el a kópé a népes tábor felhúzott orral, döbbenten néz. Hát kérem igen: kezdetét veheti a szobatisztaságra nevelés!A tanítás mindig rengeteg türelmet igényel. Sohase felejtsük el, hogy a sikerhez elegendő idő, és következetesség szükséges. Tehát adva van egy édibédi, ám mindenhova pottyantó-csurgató eb, és a vágy arra, hogy pár hét elteltével történelemmé avanzsáljon elő a szagos korszak.

 

A legfontosabb teendőnk, hogy kijelöljük a helyet. Igen, mint nálunk a mellékhelyiség, úgy a négylábúaknak is kell egy kis terület, ahova bátran üríthetnek. Könnyű dolgunk van akkor, ha adott esetben például az egész kert ezt a célt szolgálhatja, de ha le szeretnénk keríteni egy kis részt, akkor sincs probléma, tegyünk így. Oké. A toalett előállt. Nyilván a szőrgombócunknak fogalma sem lesz arról, hogy neki oda kell csinálnia, de ezért vagyunk mi: jöhet a szoktatás!

 

Szobatisztaság
Kép: wolcha.ru

 

Persze a hogyan már korántsem mindegy. A picur bioritmusát jó megismernünk. Általánosságban minden pöttöm eb rengeteg alvással tölti a napját, a kiadós játékot/tanulást/evést követően. Az első aranyszabály, amit érdemes a fejünkbe vésni, hogy ébredés után, azonnal irány a kijelölt hely! Kapjuk fel a mini csahost, és tegyük az általunk megszabott területre. A zsebünkbe jó, ha tartunk némi jutalomfalatot, hiszen ha sikeres a „dolog”, mindenképp méltatnunk kell az apróságot! A metodika tehát ez: a zöld beruházás helyszínére kivisszük ebünket, meredten figyeljük minden totyogását, és a sikeres akció után dicsérjük, némi virslikarikával kiegészülve.

 

A szundikáláson kívül is vannak olyan időszakok, amikor mindenképpen érdemes a gyepet meglátogattatni ebünkkel: ilyen a reggeli/napközbeni/esti séta, étkezések után, játékot/tanítást követően, és persze a magányosan töltött percek leteltével.  Ez így eléggé melósnak hangzik, és az is, de hamar meghozza a várt eredményt!

 

Cikkünk folytatásában a lehetséges bakikról, és azok megoldásairól fogunk írni!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Csupa vidámság és lelkesedés? Folyton zizeg vagy inkább lustálkodós, és egykedvűen szemléli a világ menetét? Netán agresszív? Mert hát "olyan fajta" - akkor itt az ideje leszámolni a sztereotípiákkal!

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Praktiker AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szobatisztaság szeminárium II. rész Hírek - Címlapon
Szobatisztaság szeminárium II. rész
Vakvezető kutyák világnapja 2015 Hírek - Címlapon
Vakvezető kutyák világnapja 2015