A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Elveszett kutya: 5 tipp, mit tegyél, ha még nem lett meg!

2022. január 04., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Szilveszterkor sajnos ugrásszerűen megnő a kóbor kutyák száma, sokuk menekülni próbál a tűzijátékok, petárdák hangja elől. Sok állat nem kerül meg az elkövetkező pár napban: feladni azonban nem szabad, többször is előfordult, hogy akár hónapok, vagy évek elteltével került meg az elcsatangolt kutya!



 

 

Különösen szilveszter után nő meg a kóbor kutyák száma, hiszen a tűzijátékoktól, petárdáktól a legtöbb kutya retteg, nem csoda hát, ha az órákon át tartó folyamatosan zajló durrogások miatt a menekülést választják. Sok kutya a páni rémületében akár hatalmas távolságokra is keveredhet az otthonától, ahonnan azonban már nem talál haza. Nem szabad azonban feladni a keresését, hiszen kiben bízhatna az összezavarodott, éhes, rettegő kutya, ha nem a gazdájában?

 

 

Sok kutya menekülés közben akár hatalmas távolságokat is megtehet, ahonnan azonban már nem talál haza.
Sok kutya menekülés közben akár hatalmas távolságokat is megtehet, ahonnan azonban már nem talál haza. 
Fotó: Unsplash - Milad B. Fakurian

 

 

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet segítségével több tanácsot is összeszedtünk, amik a hosszabb ideje eltűnt kutyák megtalálásában segíthetnek.

 

Az Ügyelet több olyan esetről is tud, amikor nem csak hetek, de akár hónapok teltek el, míg a szeretett kedvenc hazajutott. Soha nem szabad feladnunk a reményt!

 

 

1. Keresd aktívan!

Ne otthon ülj, és várd, hogy hazaérjen! Keress helyi csoportokat, közösségeket, esetleg szervezeteket, akik segíthetnek. Keresőcsoportok szervezésével nagyobb területeket fésülhettek át! Sok kutya nagy távolságokat is megtehet menekülés közben, ezért ne csak a szomszédos utcákban keresd!

 

 

2. Nézz szét a menhelyeken!

Keresd fel a legközelebbi menhelyeket, sintértelepeket és nagyobb szervezeteket, hátha hozzájuk került kutyád, vagy hallottak a hollétéről! A messzebbi menhelyeket is érdemes felkeresni, akár több száz kilométerre is elvihették a megtalálók a kutyát.

 

 

Nem szabad feladni a reményt: akár egy év elteltével is hazaérhetnek az elveszett kutyák!
Nem szabad feladni a reményt: akár egy év elteltével is hazaérhetnek az elveszett kutyák!
Fotó: Szilveszteri Állatmentő Ügyelet 

 

 

3. Plakátolj!

Nagyon fontos a közösségi oldalakon megjelentetni az elveszett kutya képét, leírását, az internetnek hatalmas ereje van! Ugyanakkor érdemes a hagyományos plakátozáshoz is fordulni, akár a szomszédos településeken is, hátha valaki felfigyel rá!

 

 

4. Ellenőriztesd a chip regisztrációját!

Előfordulhat, hogy bár chipes a kutyád, a regisztrált adatokban hiba van, és emiatt nem találtatok még egymásra. Kedvenced oltási könyvével keresd fel az állatorvosod, és ellenőrizzétek az adatokat!

 

 

5. Figyeld folyamatosan a közösségi médiát!

Ne csak a saját feltöltött posztodban bízz, hanem figyeld a környékbeli és a nagyobb állatmentő szervezetek, közösségek oldalait, csoportjait! Lehetséges, hogy valaki megtalálta, és tett fel képet, leírást a talált kutyáról!

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Milad B. Fakurian
Cikk első megjelenése: 2020. január 09.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon
Míg nekünk sokszor az év legvidámabb estéje, addig az érzékeny fülű és idegrendszerű kutyák számára félelmetes megpróbáltatás: minden évben sok ezer négylábú válik átmenetileg vagy tartósan gazdátlanná a petárdák és a tűzijátékok kiváltotta menekülési ösztönreakciók következtében. Ám a segítség az ország több száz pontján most is rendelkezésre áll: az ünnepnapokon is nyitva tartó MOL töltőállomások ingyenes chipleolvasással teszik könnyebbé az elkóborolt ebek hazatalálását. A vállalat számára kiemelten fontos a hazai kutyások sokmilliós közösségével való partnerség – ezt szolgálja, hogy a MOL valamennyi töltőállomása kutyabarát, és már 204 kúton van chipleolvasó is.

Így készüljetek időben a tűzijátékra! Így készüljetek időben a tűzijátékra!
Nem titok: bizony idén is eljön a szilveszteri durrogtatások ideje. Hasznos, ha nem aznap este döbbentek rá ijedten kutyusoddal, már megint lekéstétek a felkészülést. Felkészülés? Olyat lehet? Mi az, hogy! Erről írtam nektek e cikkem.

Keserédes jubileum - Tizedik éve segít a bajbajutott állatokon a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Keserédes jubileum - Tizedik éve segít a bajbajutott állatokon a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet
Évről évre összeáll egy csapat – készek rá, hogy feláldozzák szabadidejüket, az ünneplést, a bulit, csak hogy segíthessenek a bajba jutott állatokon az év utolsó-, és az új év legelső napjaiban. Több száz állatot juttattak már haza, vagy helyeztek biztonságba. Önfeláldozó munkájukat immár tizedik alkalommal kezdik meg – ők a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet.

40 nap után került elő a kutya, miután nyoma veszett az izraeli háborúban 40 nap után került elő a kutya, miután nyoma veszett az izraeli háborúban
Megható történet egy elveszett kutyáról és szerető gazdijáról, aki nem adta fel a reményt, hogy egy napon majd újra magához ölelheti kedvencét.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Egyedi kutyás ajándéktárgyak Rehabportál Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Főútra tévedt a szilveszteri tűzijátékoktól megrémült kutya - rendőrök mentették meg Hírek - Címlapon
Főútra tévedt a szilveszteri tűzijátékoktól megrémült kutya - rendőrök mentették meg
Karácsony este egy táskában dobtak ki öt kölyköt – megtalálóik fogadták örökbe őket Hírek - Címlapon
Karácsony este egy táskában dobtak ki öt kölyköt – megtalálóik fogadták örökbe őket