A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Domináns viselkedésnél vajon segíthetnek-e a gyógynövények?

2017. december 01., 13:00


Szerző: Marton Zsófia


Kategória: Egészség




A válasz egyértelműen igen, de másképp hatnak ilyen esetekben a gyógynövények, mint sokan elsőre gondolnák. A legtöbb kutyánál előfordul időnként, hogy vannak nehezebben kezelhető pillanatai.



 Ilyen, ha például elszökik a kutya, vagy az eledel miatt az emberre morog, netán gazdája tiltása ellenére ugat, támad. Idővel egyre nyugtalanítóbbá válhat, és rögzülhet a helytelen viselkedésminta.

 

A herbáktól nem múlik el a kutya domináns magatartása, azon a gazdinak (és egy kiképzőnek) dolgoznia kell. Ha például kérés nélkül ölbe ugrik a kutya, vagy felugrik a gazdára, az bizony már a dominancia egyik formája. Ugyanígy, ha a kutya megy elöl, és a pórázon „maga után húzza” kétlábú gondoskodóját, bizony ott sem az ember van elöl a rangsorban. Többnyire szakszerű bánásmóddal ezek megszüntethető viselkedési problémák, és ilyenkor semmi szükség a növényi hatóanyagokra!

 

Azonban egyes kutyákat keményebb fából faragtak, miközben gazdájuk hajlamos nem falkavezérként viselkedni: nos, ez nem egy szerencsés kombináció. A másik stresszes kapcsolat a kutyának az, ha gyermekpótlék vagy társpótló. Ugyanis mindkét esetben kénytelen időnként vagy gyakran falkavezérként viselkedni az állat, ami egyfajta stressz a szervezetére nézve. A stressz, ha állandósul, elsőszámú megbetegítő faktorrá válik. Még mindig kevéssé közismert tény a kutyatartók körében, hogy egy gazda mellett élő kutya állandósult domináns viselkedése majdnem annyira megbetegítő hatású, mint pl. a romlott, silány táp.

 

Ingerlékenység kutyáknál

 

A rangsor első szerep állandó készenlétben tartja az állatot, ami jelentős stressz-hormon termelődéssel jár. A készenléthez tartoznak a kemény, feszes, ugrásra kész izmok és a megnövekedett hajlam védekezésre vagy támadásra. Ennél csak az megterhelőbb a kutyának, ha van, amiben ő a falkavezér (pl. sétánál, együttléteknél), másban azonban nem (pl. etetés, terület védelme). Ez egyfajta frusztráció a kutyának, amit idegileg és hormonálisan is nehezen visel.

 

A stressz-hormonok megnövekedett mennyiségét a mellékvese termeli, és végső soron a máj bontja le, ezért a stressz teher a májnak és a mellékvesének. Ezek a szervek gyógynövényekkel viszonylag jól megtámogathatóak – egy szintig. Különösen a nem-falkavezér gazdák kutyáinál gyakori a káros készenléti beállítottság, mely számtalan májra utaló problémát (bőrallergia, emésztési zavarok, viselkedési problémák) hoz a későbbiekben magával. Ezt aztán tetézi, ha nem tudja kellően intenzíven lemozogni magából a kutya a feszültséget, illetve sok májterhelő anyag jut be a szervezetébe (gyógyszer, parazitaellenes készítmény, adalékanyag, nehezen emészthető élelem, stb.).

 

Nyilvánvalóan elsődlegesen a viselkedést kell korrigálni egy tapasztalt kiképző segítségével, és nem a herbákkal próbálkozni. Azonban már magát az átnevelést, a leszoktatást is segítik a gyógynövények, főleg, ha egy „nehézfejű” kutyáról (vagy gazdiról) van szó. A gyógynövények alapvetően kétféle támadásponton fejtik ki hatásukat. Egyrészt vannak a központi idegrendszerre ható herbák, mint például a nyugtató hatású macskagyökér. Másrészt a stressz káros mellékhatását enyhítik a máj és emésztőrendszer védelmével, támogatásával.

 

A kutyák dominanciával és agresszióval kapcsolatos viselkedési zavarai esetén biztonságosan etethető gyógynövényekről bővebben a Gyógynövények kutyáknak című könyvben olvashattok. A magyar agrármérnök-állatorvos szerzőpáros saját tapasztalatok és a legújabb kutatások alapján írta meg könyvét.

 

 

 


Indexkép forrás: thespruce.com

Témába vág

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya? Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya?
Egy jel, ami semmivel sem összetéveszthető. A kutyakommunikáció egyedi, ugyanakkor rendkívül fontos része ez a mozdulat. Mi mindent üzenhet általa?

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Székrekedés kutyáknál - Nagy bajt okozhat, ha krónikussá válik Székrekedés kutyáknál - Nagy bajt okozhat, ha krónikussá válik
Borzasztóan kellemetlen tud lenni, amikor „kellene, de nem megy”. Nemcsak a kutya egészsége láthatja kárát, de életét is veszélyeztetheti, ha elmarad a kezelés. Mi okozhatja, és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni 6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni
Lusták, nem valami eszesek és könnyen elhíznak? Csupán néhány feltételezés a termetes bundásokról, amit bárki megcáfolhat, aki kicsit is ismeri őket.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Palacsintasütéssel gyűjtöttek egy bántalmazott kiskutya műtétjére a veszprémi kollégisták Hírek - Címlapon
Palacsintasütéssel gyűjtöttek egy bántalmazott kiskutya műtétjére a veszprémi kollégisták
Kutyás hiedelmek, mítoszok Hírek - Címlapon
Kutyás hiedelmek, mítoszok