A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Rejtélyes kutyafajták, különleges tulajdonságok

2017. november 30., 13:45


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!
Bizonyára mindenki ismeri az alapvető, és jelenleg divatban lévő fajták külső jegyeit, belső tulajdonságait. Nem mondanánk senkinek újdonságot a havanese, vagy a spániel szavakkal, de mi a helyzet akkor, ha a lundehundot, vagy a sinkát említjük meg?!A lundehund ránézésre egészen átlagos, inkább mondanánk rá hogy keverék, mint azt, hogy egy igen különleges fajta. Hamar megbizonyosodhatunk azonban róla, hogy nem akárkivel van dolgunk, ugyanis az ebnek különleges, sőt egészen riasztó tulajdonságai alakultak ki az évszázadok során.

A lundehund Norvégiából származik, eredetileg a lunda nevű madarak vadászatára használták (innen a név is). Munkája az volt, hogy a fészekből a gazdához juttassa a magukra hagyott fiókákat. A feladat elvégzését nem bízhatták akárkire, ugyanis a lundák sziklákon élnek, fészkeiket pedig azok üregeiben rendezik be. A fajta elképesztő vonásainak kialakulása is az alkalmazására vezethető vissza, hiszen a sziklákon mászkálni nem a legegyszerűbb dolog.

Különleges ebünk több érdekes tulajdonságot tudhat magáénak. Mellső lábát már kicsi kölyökként is szét tudja tárni, úgy hogy vállai szinte merőlegesek legyenek a testre nézve. (Erre egyik fajta sem képes, és ne is próbálkozzunk vele a saját kedvencen, mert sérülés lehet a vége!)

 

Hüvelykujjas mancs
Hüvelykujjas mancs
Forrás: http://31.media.tumblr.com/

 

A lundehundnak extra lábujjai is fejlődtek. Mancsain öt-öt teljesen kifejlett lábujj van, ezek mellett pedig rendelkezik egy emberi hüvelykujjra hasonlító képződménnyel is. Ennek segítségével tud kapaszkodni a sziklákon, valamint rendkívüli hajlíthatóságának köszönhetően könnyen benyúl a fészkekbe, és kihúzza a zsákmányát.

Fülét a sivatagi rókákhoz hasonlóan képes becsukni. Funkciója a szakemberek körében vitatott téma. Egyesek szerint a víz, és por elleni védekezés a célja, mások azt állítják, hogy ettől könnyebben befér a lundák üregébe, és a félreálló porc miatt hallását ugyanúgy képes használni.

Elképesztő hajlékonysága itt még nem merül ki. Nem is gondolnánk, de a nyakát is képes hátrahajlítani, egészen addig, amíg a feje búbja nem éri a hátát. Hasonló sajátosság nekünk is előnyünkre válhatna :)

 

Rókaszerű fülek
Rókaszerű fülek
Forrás: http://vorkosmia.com/

 

A szakértők a fajtát illetően nem tudnak megegyezni abban, hogy a canis familiaris (azaz a házi kutya), vagy a canis ferus (ősi vadkutya) fajába tartozik-e a különleges eb. Döntésüket nehezíti, hogy a lundehundnak több olyan vonása is van, mely más fajtákkal nem egyeztethető össze. Ha ezek a tulajdonságok más ebeknél megjelennek, inkább a véletlennek, vagy degenerációnak tudják be a fajta kutatói.

 

Hazánkban is találkozhatunk egy igen ritkán emlegetett, és viszonylag friss magyar fajtával, a sinkával. Az 1970-es évek környékén jelent meg nagyobb számban a kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező pásztorkutya. A juhászoknak egy magas munkabírású, rideg tartásban is aktívan dolgozó, gyors, és jól tanítható kutyára volt szükségük. Saját igényeik alapján, több fajtát (pl.: a boxert és német juhászt is) bevonva alakították ki végül ezt a “fenevadat”.

 

Sinka kutyus kedvencként
Sinka kutyus kedvencként
Fotó: Jakab Flóra

 

A hortobágyi pásztorok szerint az igazi sinkának farkasköröm található a hátsó lábain, orra, bőre és szájpadlása jól pigmentált, ami egy kör alakú fekete folt formájában megmutatkozik a nyelvükön is. A hát irányába visszakunkorodó farok elengedhetetlen fajtajelleg. Szőrük lehet rövid, sima és fényes, vagy mudi szerű, hosszabb, durvább tapintású. Színek terén szinte minden elfogadott. Találkozhatunk fekete, foltos és vörös példányokkal is. Robosztus testalkata nagy tűrőképességet tükröz, erős állkapcsa és kemény koponyája segítségével a lehetetlenre is képes. Néhány példány olyan gyors, hogy fel kell kötni a mellső lábát, nehogy kárt okozzon terelés közben a birkákban.

 

Genetikai betegségektől mentes, ugyanis a pusztában él még a természetes kiválasztódás szabálya. A dolgozó anya csak a legrátermettebb kölyköket képes felnevelni, akik 4-5 hónapos korukban ugyancsak “munkába állnak”. Aki ezt nem bírja, annak sajnos nincs maradása.

 

Sinka kutya munka közben
Sinka kutya munka közben
Forrás: http://tereles.sugovica.hu/

 

Sinka fajtastandard nem ismert. A pásztoroknak a jó munkabírás a legfontosabb, így ha szükség van rá, a fajtát tovább keresztezik. Nem beszélhetünk egységes fajtatiszta állományról, és nincs is aki komolyan foglalkozzon a standard leírásával. (Hogy ez probléma, vagy szerencse azt döntse el mindenki maga!)

 

Érdemes nyitott szemmel járnunk, hátha belebotlunk egy-egy ritka, említésre méltó fajtába, és csodájára járhatunk szépségének, különlegességének.

 

 


Cikk első megjelenése: 2015. május 06.

Témába vág

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták Amerikában 2020-ban - veszélybe kerülthet a labradorok első helye Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták Amerikában 2020-ban - veszélybe kerülthet a labradorok első helye
Az American Kennel Club (AKC) idén is közzétette a listát, melyben összesítik Amerika kedvenc kutyafajtáit.

Könnyezés, csipásodás kutyáknál - Milyen betegségre utalhat? Könnyezés, csipásodás kutyáknál - Milyen betegségre utalhat?
A könnyezés a test természetes reakciója, hogy eltávolítsa a szembe jutott idegen anyagokat, ily módon segíti kedvencünket megszabadulni az irritációtól. Meddig normális és mikor érdemes állatorvoshoz fordulni?

Agrárminisztérium: jövőre ingyenes lesz a magyar ebfajták törzskönyvezése Agrárminisztérium: jövőre ingyenes lesz a magyar ebfajták törzskönyvezése
A hungarikummá nyilvánított kilenc magyar kutyafajta állományának fenntartását és fejlesztését segíti az Agrárminisztérium (AM) támogatása, amelynek köszönhetően a tenyésztők számára lényegében ingyenessé válik a megszületett kiskutyák utáni származási igazolások kiadása; a tenyésztés költségeinek csökkentése hozzájárul a fajtatiszta magyar ebfajták állományának gyarapodásához - közölte az AM hétfőn az MTI-vel.

A legcukibb tűzoltókutya - még edzeni is segít barátainak a dalmata kölyök A legcukibb tűzoltókutya - még edzeni is segít barátainak a dalmata kölyök
Nélküle semmi sem történhet, mindenről tudnia kell. Nem is meglepő, hiszen a kis pöttyös már most komoly feladatokat lát el a tűzoltóállomáson. Ismerjétek meg Marshallt és a tűzoltókutyák történetét!

Elvesztette lábát miközben katonatársait védte - kitüntették a hős kutyát Elvesztette lábát miközben katonatársait védte - kitüntették a hős kutyát
Több katona életét is megmentette a belga juhász egy tűzharc során, amin azonban ő maga súlyosan megsérült. Elvesztette hátsó mancsát, de az életét sikerült megmenteni: most művégtagokkal ugyan, de boldogan él, önfeláldozásáért pedig kitüntetésben is részesült!

Az én kutyám nem éppen egy zseni... Biztos vagy benne? Az én kutyám nem éppen egy zseni... Biztos vagy benne?
Hajlamosak lehetünk úgy tekinteni kutyánkra, mint a világ legcsodálatosabb kis (vagy nagy) élőlényére. És hát így is van. Tündéri pofijának és kedvességének hála ő a legjobb barátunk, még ha akadnak is döcögők közös utunkon. Például amikor valami olyat tesz, ami előtt értetlenül állunk, felmerülhet bennünk a kérdés: "Hülye a kutyám?".

Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet
Ha a futás a lételemed, és a rendszeres kocogás mellett szívesen teljesítenél hosszabb távokat - vagy már tapasztalatod is van e téren -, az alábbi fajták ideálisak lehetnek számodra. Találd meg négylábú futótársad!

Csöndes kutyák, avagy ők miért nem ugatnak? Csöndes kutyák, avagy ők miért nem ugatnak?
A kutyák ugatnak. Ezt már egészen pici korunkban megtanuljuk, azonban gazdiként a későbbiekben megfigyelhetjük, hogy e tekintetben sem egyformák kedvenceink: van, amelyiknek be sem áll a szája, míg néhányuk csak komoly dolog esetén ugat. És vannak olyan ebek is, akik szinte soha nem vakkantanak.

Extrovertált vagy? Íme 10 kutyafajta, mely passzolhat személyiségedhez Extrovertált vagy? Íme 10 kutyafajta, mely passzolhat személyiségedhez
Szívesebben mozdulsz ki, minthogy otthon üsd el a szabadidőd, és a nyüzsgést is szereted? Feltölt, ha másokkal találkozhatsz? Ha a válasz igen, és még keresed a hozzád illő négylábú társat, az alábbi kutyafajták között megtalálhatod az ideálisat.

Introvertált vagy? Íme 10 kutyafajta, mely passzolhat személyiségedhez Introvertált vagy? Íme 10 kutyafajta, mely passzolhat személyiségedhez
A kutyák csodálatos társaságot nyújthatnak azoknak is, akik előnyben részesítik az otthon csendjét, a magányos sétákat. Ha introvertáltnak tartod magad, de szívesen megosztanád életed egy hozzád hasonló ebbel, ismerkedj meg néhány különleges fajtával.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Brimo partysátor Ebugatta Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Kutyás hiedelmek, mítoszok Hírek - Címlapon
Kutyás hiedelmek, mítoszok
Gyertyagyújtás lesz országszerte a megkínzott és hontalan állatokért Hírek - Címlapon
Gyertyagyújtás lesz országszerte a megkínzott és hontalan állatokért
fb-text