A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Rejtélyes kutyafajták, különleges tulajdonságok

2017. november 30., 13:45


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




Bizonyára mindenki ismeri az alapvető, és jelenleg divatban lévő fajták külső jegyeit, belső tulajdonságait. Nem mondanánk senkinek újdonságot a havanese, vagy a spániel szavakkal, de mi a helyzet akkor, ha a lundehundot, vagy a sinkát említjük meg?!



A lundehund ránézésre egészen átlagos, inkább mondanánk rá hogy keverék, mint azt, hogy egy igen különleges fajta. Hamar megbizonyosodhatunk azonban róla, hogy nem akárkivel van dolgunk, ugyanis az ebnek különleges, sőt egészen riasztó tulajdonságai alakultak ki az évszázadok során.

A lundehund Norvégiából származik, eredetileg a lunda nevű madarak vadászatára használták (innen a név is). Munkája az volt, hogy a fészekből a gazdához juttassa a magukra hagyott fiókákat. A feladat elvégzését nem bízhatták akárkire, ugyanis a lundák sziklákon élnek, fészkeiket pedig azok üregeiben rendezik be. A fajta elképesztő vonásainak kialakulása is az alkalmazására vezethető vissza, hiszen a sziklákon mászkálni nem a legegyszerűbb dolog.

Különleges ebünk több érdekes tulajdonságot tudhat magáénak. Mellső lábát már kicsi kölyökként is szét tudja tárni, úgy hogy vállai szinte merőlegesek legyenek a testre nézve. (Erre egyik fajta sem képes, és ne is próbálkozzunk vele a saját kedvencen, mert sérülés lehet a vége!)

 

Hüvelykujjas mancs
Hüvelykujjas mancs
Forrás: http://31.media.tumblr.com/

 

A lundehundnak extra lábujjai is fejlődtek. Mancsain öt-öt teljesen kifejlett lábujj van, ezek mellett pedig rendelkezik egy emberi hüvelykujjra hasonlító képződménnyel is. Ennek segítségével tud kapaszkodni a sziklákon, valamint rendkívüli hajlíthatóságának köszönhetően könnyen benyúl a fészkekbe, és kihúzza a zsákmányát.

Fülét a sivatagi rókákhoz hasonlóan képes becsukni. Funkciója a szakemberek körében vitatott téma. Egyesek szerint a víz, és por elleni védekezés a célja, mások azt állítják, hogy ettől könnyebben befér a lundák üregébe, és a félreálló porc miatt hallását ugyanúgy képes használni.

Elképesztő hajlékonysága itt még nem merül ki. Nem is gondolnánk, de a nyakát is képes hátrahajlítani, egészen addig, amíg a feje búbja nem éri a hátát. Hasonló sajátosság nekünk is előnyünkre válhatna :)

 

Rókaszerű fülek
Rókaszerű fülek
Forrás: http://vorkosmia.com/

 

A szakértők a fajtát illetően nem tudnak megegyezni abban, hogy a canis familiaris (azaz a házi kutya), vagy a canis ferus (ősi vadkutya) fajába tartozik-e a különleges eb. Döntésüket nehezíti, hogy a lundehundnak több olyan vonása is van, mely más fajtákkal nem egyeztethető össze. Ha ezek a tulajdonságok más ebeknél megjelennek, inkább a véletlennek, vagy degenerációnak tudják be a fajta kutatói.

 

Hazánkban is találkozhatunk egy igen ritkán emlegetett, és viszonylag friss magyar fajtával, a sinkával. Az 1970-es évek környékén jelent meg nagyobb számban a kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező pásztorkutya. A juhászoknak egy magas munkabírású, rideg tartásban is aktívan dolgozó, gyors, és jól tanítható kutyára volt szükségük. Saját igényeik alapján, több fajtát (pl.: a boxert és német juhászt is) bevonva alakították ki végül ezt a “fenevadat”.

 

Sinka kutyus kedvencként
Sinka kutyus kedvencként
Fotó: Jakab Flóra

 

A hortobágyi pásztorok szerint az igazi sinkának farkasköröm található a hátsó lábain, orra, bőre és szájpadlása jól pigmentált, ami egy kör alakú fekete folt formájában megmutatkozik a nyelvükön is. A hát irányába visszakunkorodó farok elengedhetetlen fajtajelleg. Szőrük lehet rövid, sima és fényes, vagy mudi szerű, hosszabb, durvább tapintású. Színek terén szinte minden elfogadott. Találkozhatunk fekete, foltos és vörös példányokkal is. Robosztus testalkata nagy tűrőképességet tükröz, erős állkapcsa és kemény koponyája segítségével a lehetetlenre is képes. Néhány példány olyan gyors, hogy fel kell kötni a mellső lábát, nehogy kárt okozzon terelés közben a birkákban.

 

Genetikai betegségektől mentes, ugyanis a pusztában él még a természetes kiválasztódás szabálya. A dolgozó anya csak a legrátermettebb kölyköket képes felnevelni, akik 4-5 hónapos korukban ugyancsak “munkába állnak”. Aki ezt nem bírja, annak sajnos nincs maradása.

 

Sinka kutya munka közben
Sinka kutya munka közben
Forrás: http://tereles.sugovica.hu/

 

Sinka fajtastandard nem ismert. A pásztoroknak a jó munkabírás a legfontosabb, így ha szükség van rá, a fajtát tovább keresztezik. Nem beszélhetünk egységes fajtatiszta állományról, és nincs is aki komolyan foglalkozzon a standard leírásával. (Hogy ez probléma, vagy szerencse azt döntse el mindenki maga!)

 

Érdemes nyitott szemmel járnunk, hátha belebotlunk egy-egy ritka, említésre méltó fajtába, és csodájára járhatunk szépségének, különlegességének.

 

 


Cikk első megjelenése: 2015. május 06.

Témába vág

A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát? A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát?
Nem titok, hogy a gazdik erős érzelmeket táplálnak kedvenceik iránt, és gyakran úgy vélik, különleges szuperképességeknek vannak birtokában. Van, aki esküdni merne rá, hogy bundása bármikor felismerné, ha saját fajtájának képviselője jönne szembe az utcán. Valóban így van, vagy puszta ábránd?

Egyes kutyafajták hajlamosabbak lehetnek a daganatos betegségekre Egyes kutyafajták hajlamosabbak lehetnek a daganatos betegségekre
Egy friss tanulmányból az is kiderül, melyek ezek a fajták.

Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük? Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük?
Több mint 9500 évvel ezelőtt jelentek meg először Szibériában.

Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Csupa vidámság és lelkesedés? Folyton zizeg vagy inkább lustálkodós, és egykedvűen szemléli a világ menetét? Netán agresszív? Mert hát "olyan fajta" - akkor itt az ideje leszámolni a sztereotípiákkal!

Gondoltad volna? Bizonyos kutyafajták sokkal érzékenyebben reagálnak a fájdalomra Gondoltad volna? Bizonyos kutyafajták sokkal érzékenyebben reagálnak a fájdalomra
Egy friss kutatás szerint igen nagy különbségek vannak a fajták között - egyesek sokkal jobban viselik a fájdalmat, mint mások.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyás hiedelmek, mítoszok Hírek - Címlapon
Kutyás hiedelmek, mítoszok
Gyertyagyújtás lesz országszerte a megkínzott és hontalan állatokért Hírek - Címlapon
Gyertyagyújtás lesz országszerte a megkínzott és hontalan állatokért