A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

"A fekete kutya is szép!"

2016. október 01., 12:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem




… vallja a magyar "Black Dog Is Beautiful" nevű mozgalom. A sötét színű kutyák, különösen a fekete bundával rendelkezők örökbefogadási esélyei sajnos meglehetősen alacsonyak, ha a menhelyeken gazdira váró kutyákra gondolunk. De miért van ez? S mit tehetünk ellene?



Talán hallottatok már az ún. fekete kutya szindrómáról, mely az angol „big black dog syndrome” kifejezésből került át nyelvünkbe. A teória szerint az emberek ösztönösen is távolságtartóan viselkednek a sötét színű kutyákkal. Sajnos nagyon sok négylábú csupán a színe és a termete miatt tölt el hosszú-hosszú éveket egy menhely kenneljébe zárva. A nagyobb testű, rövidszőrű kutyák kifejezetten nehéz helyzetben vannak. Szomorú, hogy az altatási listán rendszerint ők foglalják el az  első helyeket. Holott egyáltalán nem tehetnek arról, hogy milyennek születtek..

 

A fekete kutyák is szerető otthont érdemelnek!
A fekete kutyák is szerető otthont érdemelnek!
Fotó: Kovács Tünde - tundephoto.hu

 

Ők azok, akik felett az érdeklődők legnagyobb részének egyszerűen átsiklik a tekintete. S valóban, ha egy világos színű és egy fekete színű, kinézetre és testfelépítésre hasonló, csillogó szemű kutyát tennénk egymás mellé, a legtöbben a világosabb színűt választanák. Hogy miért? Talán mert szebben mutat? Vagy sokkal barátságosnak tűnik, mint a fekete? Az a fekete, amelyik valamilyen ősi, zsigeri reakcióként már első ránézésre is félelmet kelt bennünk?

 

Számos kultúrában negatív jelentést hordoz a fekete szín, régi mítoszok és hiedelmek szerint az ilyen kutyák harapósak, gondolkodás nélkül bárkire rátámadnak, nem kímélve embert, sem fajtársaikat. Pedig ez egyáltalán nem igaz! A fantázia szülte filmek és regények is gyakran ijesztő, félelmetes lényként ábrázolják a sötét színű kutyákat, s mindez egy olyan sztereotípia kialakulásához vezetett, amely mélyen belénk vésődött: a feketétől félni kell.

 

A nagytestű fekete kutyától sokan megijednek
A nagytestű fekete kutyától sokan megijednek
Fotó: stanfordflipside.com

 

A másik probléma, hogy „a fekete kutyák nem trendik...”. Nem passzolnak bele az imádnivaló házikedvenc kategóriába, pedig színük önmagában véve nagyonis divatosnak számít. Gondoljunk csak az eleganciára, szépségre, melyet egy jól szabott fekete ruha vagy ing kölcsönöz viselőjének.

Érdekes, hogy a közösségi oldalakon a sötét színű kutyák megosztásainak száma jóval kisebb, mint az összes többi kutyáé, függetlenül attól, hogy kicsik, közepesek, nagyok, rövid- vagy hosszúszőrűek, egyszínűek vagy tarkák.

 

A fekete kutyák szerelmesei órákig tudnának mesélni kedvenceik szépségéről, intelligenciájáról, tanulékonyságáról és minden bizonnyal számtalan mulattató történetet is hallhatunk tőlük. A „Black Dog Is Beautiful” hazai kezdeményezői szerint azonban „...egyfajta pozitív diszkriminációra van szükség ahhoz, hogy (az emberek) megértsék: a fekete kutyusok is ugyanolyan kedvesek, bújósak, hűségesek, játékosak és szelídek, mint bármelyik jól szocializált társuk.”

 

A fekete kutyák is sok vidámságot hozhatnak életünkbe
A fekete kutyák is sok vidámságot hozhatnak életünkbe
Fotó: petalatino.com

 

A mozgalom célja felhívni a figyelmet a fekete kutyák szépségére, növelve ezzel örökbefogadási esélyeiket. Hivatalos Facebook-oldalukon szeretettel várják fekete kutyáitokról készült kedvenc képeiteket, s véleményeteket azzal kapcsolatban, mi teszi őket vonzóvá, és miért érdemes fekete kutyát társunknak választani?

Ha tudomásotokra jut egy-egy gazdikereső, küldjétek el nekik a fényképes leírását, hogy minél hamarabb rátalálhasson az álomgazdi! Az oldalra állatvédő szervezetek és magánemberek is elküldhetik a gazdira váró fekete kutyákat.

 

 

 

Egy kedves fekete kölyökkutya

 

Egy fekete kutya csillogó bundája gyönyörű látvány nyújt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha pedig saját kutyuson gondolkozol, olvasd el az alábbi 10 pontos listát, majd az állatmenhelyen járva nézz bele mélyen bizakodó szemükbe, mely megnyitja a kaput a lelkükben rejlő végtelen szeretetre. 

 

10 ok, hogy miért fogadj örökbe fekete kutyát!
10 ok, hogy miért fogadj örökbe fekete kutyát!
Fotó: Mindent az Állatokért Alapítvány

 

Black Dog Is Beautiful - A fekete kutya is szép
Black Dog Is Beautiful - A fekete kutya is szép
Fotó: blackdogisbeautiful.com

 

Forrás: blackdogisbeautiful.com
Indexkép forrás: hdwallpapers.cat
Cikk első megjelenése: 2015. szeptember 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti! Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti!
Az embert már a kezdetektől foglalkoztatja, mit jelentenek álmai. Hiedelmek szerint akár a jövőt is mutathatja, sokak szerint szövevényes magyarázata van a megjelenő jelképeknek. Persze mindebben nem kötelező hinni, hiszen semmilyen bizonyíték nincs ezekre, ám eljátszani a gondolattal mégis érdekes.

Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat
2023. december 9-én került megrendezésre a Dogs on the Catwalk eseménye. A rendezvény főszereplői örökbefogadható menhelyi kutyusok, akik egy különleges fashion show keretében vonulnak végig a kifutón, divattervezők hazai márkáinak kollekcióit bemutató modellekkel a póráz túlsó végén. 2018. után most az Ürömi Állatmenhely 8 mentvényéé volt a lehetőség, hogy megmutatkozzon a nagyközönség előtt hazai sztárok kíséretében.

Black Friday másképp - gondolj a fekete kutyákra is! Black Friday másképp - gondolj a fekete kutyákra is!
A Black Friday, ha nem is hivatalosan, de megnyitja a karácsony előtti bevásárló szezont. Óriási leárazások, vásárlásra csábító ajánlatok minden üzletben… vannak azonban, akiknek nagyobb szüksége lenne a figyelmünkre!

Ne menj el mellettük: lásd meg a fekete kutyát is! Ne menj el mellettük: lásd meg a fekete kutyát is!
A fekete kutyák is gyönyörűek! És nem kevésbé vágynak a szeretetre, egy gondoskodó gazdira és egy meleg otthonra, mint fehér, barna, vagy épp tarka társaik. Mégis, ha az örökbefogadási esélyekről van szó, a fekete bundájú állatok helyzete elszomorító.

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker JULIUS-K9 EB OVO Közhasznú Egyesület AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Álommá vált utolsó hétvége Hírek - Címlapon
Álommá vált utolsó hétvége
Óriási sikerrel zárta a magyar csapat a Mentőkutyás Világbajnokságot! Hírek - Címlapon
Óriási sikerrel zárta a magyar csapat a Mentőkutyás Világbajnokságot!