A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Óriási sikerrel zárta a magyar csapat a Mentőkutyás Világbajnokságot!

2016. október 01., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




A hétvégén kiválóan teljesítettek a magyar párosok az Olaszországban megrendezett 22. Mentőkutyás Világbajnokságon.



A feladatokról, a versenyről, a felkészülésről és a kutyákról , Kröpfl Erzsébetet kérdeztük:

 

Vágjunk a közepébe, hiszen ez a legtöbbeket érdeklő kérdés: hogy sikerült a világbajnokság?
A VB három részből áll : Rom és pálya, Terület és pálya, Nyom és pálya.
Magyar résztvevők száma 11 páros:

  • Mancs a Kézben  Mentőkutyás Egyesület:
    • Pinkóczi Diána és Mangó  5. hely egyéniben ( Rom és pálya ) ,
    • Zachar Erzsébet és McAffe( Terület és pálya )
    • Vida Zsuzsanna  és Neo( Rom és pálya )
  • SOS MKE : Gáspár Ildikó és Szuszó ( Nyom és pálya )
    • Szalánci Gábor és Roger ( Rom és pálya )
    • Szemes Zsuzszanna és Szindy ( Terület és pálya )
    • Kröpfl Erzsébet és Gamin 12. hely egyéniben ( Rom és pálya )
  • Kutyákkal az Életért Alapítvány Pannon Csoportja :
    • Arató Péter és Bindy ( Rom és pálya ) 4. hely egyéniben
    • Belényi Bea és Zen 7. egyéniben ( Rom és pálya )
    • Leczki Sarolta és Bosco 13. hely egyéniben ( Rom és pálya )
  • Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat:
    • Balázs László és Symba ( Terület és pálya )

A Világbajnokság RH-T ( rom és pályamunka )  magyar szempontból nagyon jól sikerült, már az hatalmas eredménynek mondható , hogy 51 párosból 13 sikeres munkát láttunk, ebből 5 magyar párosét! Sajnos a többieknek nem sikerült teljesíteni. ( ez azt jelenti, hogy a romon nem lett meg mind a 3 személy, csak 2 vagy 1 , ilyenkor a pályamunka, hiába van teljesítve, nem kerül értékelésre a végén. Ezért is volt “csak” 13 sikeres munka!

A csapatversenyben 2. helyen végzett Magyarország! Ez óriási eredmény!

Az egyéni eredményeket tekintve is büszkék lehetünk minden párosra! ( nem kisebbítendő azoknak a párosoknak a munkája sem, akik kijutottak a VB-re, mert ahhoz, hogy valaki itt legyen rom esetén pl. emelt szintű romkutató vizsgának meg kell lennie! )

 

Sikeres volt a magyar csapat a 22. Mentőkutyás Világbajnokságon
Sikeres volt a magyar csapat a 22. Mentőkutyás Világbajnokságon
Fotó: facebook.com/Topdogs-1706639336285232/

 

Mi a legnagyobb kihívás egy ilyen versenyen?
A legnagyobb kihívás a keresőmunka ( szimatmunka ) sikeressége, mert anélkül nincs sikeresen teljesített 2 fázis! Mivel az ilyen szintű nyomás alatt mutatkozik meg igazán a páros közti jó kapcsolat és a felkészültség. A bírók ilyenkor figyelik a taktikát, a kutya irányíthatóságát, jelzéstechnikáját, jelzésminőségét, a kutya keresési aktivitását, a kutya mozgását,  a felvezető felkészültségét. Minden esetben van egy story, hogy mi történt, milyen élethelyzet van ( gázrobbanás, földrengés stb . ) Ilyenkor a felvető kérdéseket tehet fel, majd az erre adott válaszok alapján elmondja a taktikáját, hogyan jelez a kutya a személyt ( ugatással, bringsel ). Utána megkezdik a munkát, amire 30 perc van és 3 személyt kell megtalálni. Ezek a személyek el vannak rejtve a romterületen ( ugyanez van területen is ) . Itt lehetnek mély, magas, zárt stb. rejtések. Ezek a mentőkutyák képesek több méter mélyen lévő élő személyt is bejelezni, akár a törmelékek alatt is! Miután megvan a 3 személy következik az értékelés és a pontszámok. A maximum adható 200 pont.

 

Kröpfl Erzsébet és Gamin
Kröpfl Erzsébet és Gamin
Fotó: facebook.com/Topdogs-1706639336285232/

 

A pályamunkán ügyességi és engedelmes feladatok váltják egymást, amit a bírói lejelentkezés után sorsolással döntenek el, hogy melyik feladat melyik után következik, addig a másik páros kifektetéssel kezd ( ilyenkor a kutyát le kell fektetni egy kijelölt helyen és amíg a  másik páros dolgozik neki ott kell helyben maradnia végig! A feladatok pályán helybenmaradás, menetelés ( egy adott lépésszámból álló forma lejárása, mely áthalad egy csoporton, ami 4 főből és 2 kutyából áll a kutyának a kutyavezetője felé koncentrációt és felszabadultságot kell sugároznia), távolságkontroll ( 3 asztal van egymástól 40 méterre és ott mondja meg a bíró, hogy milyen sorrendbe hova kell a kutyát küldeni ), pózus ( menetelés közben ültetés, fektetés, állítás), apport ( egy eldobott használati tárgy pl. zseblámpa,cipő stb. visszahozatása vezényszóra a legrövidebb úton,a végén ültetéssel és vezényszóra elengedéssel és lábhoz kerüléssel), cipelés ( az asztalról a kutyavezető veszi fel a kutyát és egy idegen embernek adjuk át, aki 10 méter után leteszi, majd a kutya vezényszóra behívás és lábhoz igazodás), mozgó hordóhíd ( alapállásból indul a kutya vezényszóra fel kell ugrania a hordóhídra ott vezényszóra meg kell állnia, majd miután a kutyavezető becsatlakozik mellé végig mennie rajta - a végén megállni, majd leugrani és felvenni a szabályos alapállást ), kúszó ( alapállásból vezényszóra a kutyának végig kell menni a kúszón, majd mikor kijött vezényszóra le kell feküdnie), létra ( alapállásból vezényszóra fel kell mennie a létrára és végig kell mennie rajta, majd a végén a kutyának meg kell állnia és a kutyavezető leveszi ). Itt a maximum adható pontszám 100.
Ha mindkét fázis sikeres, akkor a kettő összege adja a végső pontszámot.

 

Magyar színekben....
Magyar színekben....
Fotó: facebook.com/Topdogs-1706639336285232/

 

Hogyan készültök fel egy ilyen versenyre?
Ezekre a megmérettetésre a csapatok tréning-utakat szerveznek, belföldön és külföldön egyaránt, ahol idegen romon tudnak ugyanilyen szituációkat gyakorolni. Egy ilyen csapat több főből áll és nagyon fontos a felkészültségük, szakértelmük.

 

A kutyák mennyire érzik a verseny “súlyát”?
A kutyák a verseny súlyát leginkább a feszültségen keresztül érzik. Ilyenkor agyban nagyon elfáradnak, nem is a fizikai megterhelés a sok számukra, hanem a folyamatos szimatmunka alatti koncentráció. Ugyanez a koncentráció fárasztja el őket a pályamunka alatt is, mivel állandó kontaktban kell lennie a kutyavezetővel és nincs jutalmazásra lehetőség semelyik fázisban sem!

 

Ezüstérmes a magyar mentőkutyás csapat!
Ezüstérmes a magyar mentőkutyás csapat!
Fotó: facebook.com/Topdogs-1706639336285232/


Milyen gyakran vesztek részt megmérettetésen? Mi a terv, mi lesz a következő?
Igaz VB egy évben csak egyszer van, viszont vizsgák és versenyek minden évben többször több helyszínen, kül- és belföldön egyaránt. Nekünk Zina nevű Bordercollie-val jövőre terület MRT ( 2 napos bevetési gyakorlati vizsga ), Gaminnal ( beauceron ) pedig rom MRT lesz, amin részt veszünk. Ezen kívül itthoni és külföldi versenyek, vizsgák is vannak, illetve szoktunk bemutatókat is tartani gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

 

 

Gratulálunk minden párosnak, fantasztikusak vagytok!!

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület MTI Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
"A fekete kutya is szép!" Hírek - Címlapon
"A fekete kutya is szép!"
Kutyás népmeséink Hírek - Címlapon
Kutyás népmeséink