A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Megérzi a kutyám, ha félek?

2016. október 06., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




"Vigyázz a kutyával, megérzi, ha félsz tőle!" - ezzel a mondattal már mindannyian találkoztunk egész kisgyerek korunkban is. De vajon mi az igazság? Tényleg érzik? És milyen hatással van ez a kutya viselkedésére? Egyáltalán hogyan érzi meg a félelmet? Íme a válaszok!



Képzeld el, hogy egy közeli parkban sétálsz. Ahogy befordulsz az egyik sarkon, észreveszel egy kutyát, a gazdáját azonban sehol sem látod. Ha kutyafóbiás vagy, két problémával is szembe kell nézned: az egyik a saját félelmed, a másik, hogy az idegen kutya megérzi-e azt. Különböző érzések kavaroghatnak benned e pillanatban: elönt a pánik, feszültebbé válsz, és egyre sürgetőbb a késztetés, hogy elfuss, amilyen messzire csak lehet. Valami megmagyarázhatatlan módon azonban a kutya megérzi mindezt, tudatosul benne, hogy megfélemlít téged, ezért viselkedése mégha eddig nyugodtnak és kíváncsinak is tűnt, könnyen agresszívba csaphat át. De valóban szükséges aggódnunk bármi miatt is, ha nem teszünk semmilyen fenyegető lépést a kutya irányában? Képesek a kutyák egyáltalán ráhangolódni az emberi érzelmekre? S ha már itt tartunk: tisztában vannak azzal, ha félünk?  
 
Felém rohanó kutya
Felénk rohan a kutya - nem feltétlen rossz szándékkal közelít
Fotó: photocontest.com
 
Régóta ismert tény, hogy a kutyák „kiszagolják” a félelmet. Amikor mi, emberek félelem okozta stresszhelyzetbe kerülünk, testünk egy sajátos szaganyagot bocsát ki, amelyet a kutyák kifinomult szaglásuknak köszönhetően megkülönböztetett jelleggel tudnak azonosítani. Ha idegesek vagyunk, adrenalin árad szét ereinkben, s ennek a hormonnak a szagát érzik meg a kutyák – hiperérzékeny orruk könnyedén befogadja azt, ami számunkra megfoghatatlan. Ennek oka eltérő fiziológiai sajátosságainkban rejlik: míg az emberi szaglószerv receptorainak száma közel 6 millióra tehető, addig a kutyaorr érzékelősejtjeinek száma eléri a 200-300 milliót is. (Nem véletlen, hogy bizonyos betegségek felismerésében is alkalmazzák őket.) 
 
Nemcsak a szagra hagyatkoznak a kutyák az emberi viselkedés értelmezésében. Testbeszédünket, hanglejtésünket, a hangsúlyt és a hangerőt is megfigyelik. Amikor idegességünkben felemelt hangon beszélünk, meredten bámulunk rájuk, izmaink megfeszülnek vagy hirtelen mozdulatokat teszünk, a kutya magától értetődően fenyegetésként élheti meg viselkedésünket. Saját kutyánk másképpen reagálhat ilyen helyzetben egy számunkra ismeretlen kutyához képest. Előfordulhat, hogy kedvencünk nyugodt marad, amikor minket ijedtnek vagy idegesnek lát, de egy idegen kutya könnyen ingerült állapotba kerülhet, ha megérzi félelmünket, zavartságunkat. 
 
Szerencsére kutyáink a kevésbé összetett érzelmeinket is képesek felismerni, így az örömöt és a szomorúságot. Evolúciós fejlődésük azonban határt szab képességeiknek, így bármennyire is szeretnénk emberi érzelmekkel felruházni társállatainkat, az öntudatosság és a bonyolult emberi tudatosság jellemvonásai sajnos hiányoznak belőlük. Erre hivatkozva a tudósok egy része kétkedve fogadja az oly gyakran elhangzó állítást, miszerint a kutyák át tudnak érezni magasabb szintű érzelmeket, mint például a féltékenység vagy az együttérzés.
 
Mancsát nyújtja a kutya
Jutalom jár azért, ha a kutya a mancsát nyújtja
Fotó: dierennieuws.nl
 
Más kutatások megállapították, hogy négylábú barátaink az egyszerű érzelmek széles tárházával rendelkeznek, és ezeket felhasználva képesek a komplexebb érzelmeinket is leolvasni, értelmezni. A University of Vienna és az angliai University of Portsmouth egyetemeken végzett  kísérletekből azt a következtetést vonták le, hogy a kutyák a büszkeség és féltékenység érzését is meg tudják élni. A vizsgálatban párokba rendezték őket, és azt a feladatot kérték tőlük, hogy helyezzék a mancsukat a kíséletvezető kezébe. A sikeres teljesítéskor az egyik kutyát megjutalmazták, míg társát nem. Néhány próbálkozás után az a kutya, amelyik nem kapott jutalmat, megtagadta a trükk elvégzését vagy lassabban hajtotta végre. A tudósok ebből arra következtettek, hogy irigységet éreztek társuk iránt. 
 
Mindezek ellenére elmondható, hogy a kutyák viselkedését nem lehet mindig összefüggésbe hozni az érzelemfelismeréssel. Ha arra érünk haza, hogy kedvencünk jóízűen elfogyasztotta  vadiúj cipőnket, felfedezhetjük szemeiben az ismerős „bűnbánó tekintetet”, akár már azelőtt, hogy leszidnánk. Lehajtott fejjel is jelezheti számunkra, hogy „tudja”, rosszat tett. Csak éppen az nem biztos, hogy valóban ezt érzi. Meglehet, csupán azért viselkedik így, mert egy-egy korábbi esetre emlékezve előre látja azt, hogy tettéért büntetést fog kapni. Ez inkább magyarázható a kondicíonálással (amikor egy hasonló cselekedetéért büntetést kapott), mint azzal, hogy a gazdájára nézve egyből leolvassa, milyen érzések kavarognak benne. 
 
Kedvencünk minden helyzetben megvigasztal
Kedvencünk minden helyzetben megvigasztal
Fotó: esciencecommons.blogspot.hu
 
A kutatások tovább folynak a témában, s kutyatulajdonos társainktól is bőven hallhatunk mulattató, bosszantó vagy éppen megindító történeteket a kutya-ember érzelmekkel kapcsolatban. Vajon értik-e, mit érzünk? Vagy pusztán az emberi gyengeség jeleként értelmezik és ehhez alakítják viselkedésüket?
 
Egy mindennapokból ismert példával élve: ha szomorúnak érzed magad, vagy félsz, a kutyád odajön, hogy megvigasztaljon. Hozzád bújik és kedveskedni próbál. Nehéz elképzelni, de valójában nem tudhatjuk, hogy éppenséggel a rosszkedvedet látva szeretne egy kis pocakvakargatáshoz jutni. A válaszra egyhamar nem fog fény derülni - az ember legjobb barátja ezt a titkot még jó ideig meg fogja őrizni magának. 

 

Forrás: animalplanet.com
Indexkép forrás: dogwallpapers.net
Cikk első megjelenése: 2015. augusztus 19.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. MTI Hírstart Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Genetikailag van kódolva a kutyákban az emberszeretet Hírek - Címlapon
Genetikailag van kódolva a kutyákban az emberszeretet
Kutyával  BKV-n - így közlekedj helyesen! Hírek - Címlapon
Kutyával BKV-n - így közlekedj helyesen!