A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Genetikailag van kódolva a kutyákban az emberszeretet

2016. október 06., 11:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Új felfedezést tettek a kutatók: olyan géneket találtak kedvenceinkben, melyek felelősek lehetnek a hozzánk való hűségért, szeretetért. Ez lehet a magyarázat arra, miért is ők a legjobb négylábú barátaink?



A tudósok találtak egy maroknyi gént, melyek magyarázhatják, miért keresik a kutyák az emberek közelségét, társaságát - és sok esetben segítségét.

“Szeretnénk megérteni, mi a genetikai alapja, háttere a háziasításnak: mi az, ami segítette az ősi kutyákat abban, hogy legyőzzék az ember kerülésének késztetését, majd az ember társaságát kedvelő háziállattá váljon.” - mondta Per Jensen, a kutatás társszerzője a svéd Linköping Egyetemről. “Az első lépéseket megtettük azzal, hogy a genetikai háttér egy részét megtaláltuk.”

 

A kutyák keresik az ember társaságát
A kutyák keresik az ember társaságát
Fotó: abcnews.go.com

 

A kutatásban több száz kutya viselkedését vizsgálták. Átlátszó műanyag dobozokba jutalomfalatokat tettek a kutatók, ám az egyik tetejét úgy zárták le, hogy azt a kutya ne tudja kinyitni, bárhogy próbálkozik is. “Tudjuk, hogy a farkasok nem kérnek segítséget, ők megpróbálják inkább egyedül megoldani a feladatot. A kutyák közt is ez a megfigyelhető, viszont a próbálkozás után legtöbbjük az emberekhez fordulnak segítségért.”

 

A genetika is befolyásolhatja, miért kötődnek hozzánk annyira
A genetika is befolyásolhatja, miért kötődnek hozzánk annyira
Fotó: tailoredpetservices.com

 

A feladatot legsikeresebben teljesítő 95 -, valamint a legutolsó 95 kutyának a DNS mintáit elemezték és hasonlították össze a kutatók. Öt olyan gént találtak, melyek befolyásolhatják ezt a fajta viselkedést. Ez még valószínűleg nem a teljes kép, csak egy szeletét sikerült megtalálnia a kutatóknak. A csapat a következő lépésként még több, különböző fajtájú kutyákat is meg fog vizsgálni. A tanulmány arra is rámutat, hogy a genetika csak egy része a viselkedés meghatározásának: nagyon sokat számít az egyed élete során szerzett tapasztalata.

 

 

 

Forrás: theguardian.com
Indexkép forrás: tailoredpetservices.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján 4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján
Van pár dolog, ami miatt azokat a nőket is ünnepelhetnénk, akik egy, vagy több kutyusnak az „anyukája”. A gazdi szerep, ha nem is ugyanaz, nagyon hasonlít a szülői szerepre.

Tündéri videó: Minden évben bemutatja kutya barátjának kicsi gidáit a szarvas Tündéri videó: Minden évben bemutatja kutya barátjának kicsi gidáit a szarvas
A golden retriever lelkesen besegít a gidácskák gondozásába!

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál
Sallie egyszerűen ott volt azok mellett, akiket megszeretett, hűségesen vigyázta álmukat, és a tragédia óráiban sem hagyta el azokat, akik gondoskodtak róla, akik fontosak voltak a számára.

Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort
Messi, a nyolcéves kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta, micsoda ajándékot kapott!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Beagle Club Online JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így trollkodta szét egy Jack Russel Ferenc pápa fotóját Hírek - Címlapon
Így trollkodta szét egy Jack Russel Ferenc pápa fotóját
Megérzi a kutyám, ha félek? Hírek - Címlapon
Megérzi a kutyám, ha félek?