A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Járvány-közeli állapot a fővárosban: egyre több a Parvo-vírusos kutya

2019. július 20., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Egyre több kutyánál diagnosztizálják az állatorvosok a Parvo-vírust: Dél-Pest több kerületében már járvány-közeli helyzetről beszélnek.



A Tölgyesi Állatorvosi Rendelő hívta fel a figyelmet a Facebook oldalán a gyilkos vírus terjedésére. Beszámolójuk szerint rendelőjükben egy hét alatt 3 kutyánál is a Parvo-vírust diagnosztizálták és hasonló tapasztalatokról számoltak be a környéken dolgozó állatorvosok is: Dél-Pest több kerületében jelezték a kollégák, hogy járvány közeli helyzet van - írják. 

 

 

A Parvo-vírusról: 

A fertőző betegség leginkább az oltatlan és a kölyök kutyák körében terjed, lappangási ideje 1-4 nap. Tünetként jelentkezhet bágyadtság, hőemelkedés. A fertőzött kutya nem iszik és nem eszik, pár nap múlva pedig gyakori hányás és hasmenés jelentkezik. Esetenként a hasmenés véres és bűzös is lehet. 

 

Nagyon fontos, hogy a kutya mielőbb infúziót kapjon, hiszen jelentős mennyiségű folyadékot veszít, ami nem kerül pótlásra. Életmentő lehet a korai felismerés és az azonnali állatorvosi ellátás: e nélkül erősen romlanak a beteg kutya túlélési esélyei. 

 

A Parvo-vírust a vakcinázásnak köszönhetően sikerült visszaszorítani, ám a vírus sajnos képes akár több mint egy éven át is életben maradni a talajban. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy kutyánk időről időre megkapja a vakcinát! 

 

 

Legfontosabb a megelőzés! 

  • Felnőtt kutyánk kapja meg rendszeresen az oltásait! 
  • Az oltatlan, vagy a nem teljes oltási sorozattal rendelkező kölyökkutya esetében:
    • ne vigyük ki az utcára!
    • figyeljünk, hogy ne férjen hozzá az utcán használt cipőinkhez, mert ezeken megtapadhat a vírus!
    • ha állatorvoshoz visszük a kicsit, a váróban tartsuk az ölünkben! 
    • otthonunkban rendszeresen fertőtlenítsünk!
  • Fiatal, de oltott kutyákkal is érdemes elkerülni a sok kutyás által látogatott helyeket: parkokat, futtatókat - hívja fel a figyelmet a rendelő.

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához? Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához?
Kutyaválasztáskor ösztönösen is a személyiségünkhöz legjobban illő négylábút szeretnénk megtalálni. Ebben segíthetnek a fajtaleírások, melyekből olyan fontos dolgokat is megtudhatunk, mint a fajta megjelenése, testmérete, mozgásigénye és jelleme. Olykor viszont meglepetést okozhat, ha kiszemeltünk nem igazán felel meg az „ideális” képnek. Mi történhetett?

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők
Sántikál, kíméli a lábát vagy képtelen felállni, és csak húzza maga után? A sántítás mögött nemcsak sérülés, hanem betegségek is állhatnak, melyek kezelése szakértelmet, a gazdi részéről pedig türelmet és odaadást kíván. Mit kell tudnunk az állapotról, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad 6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad
"Esküdni mernék, hogy megérezte, egyszerűen tudta!" – Ha hallottuk már e szavakat kutyás ismerőseinktől, vagy első kézből tapasztaltuk kedvencünkön, elgondolkodhatunk a miérteken. Tényleg létezik az a bizonyos hatodik érzék? Vagy kifinomult szaglása „üzent” neki?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület MTI AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Pénzbüntetésre ítélte a bíróság a férfit, akinek megkötött kutyájának nyakába belenőtt a lánc Hírek - Címlapon
Pénzbüntetésre ítélte a bíróság a férfit, akinek megkötött kutyájának nyakába belenőtt a lánc
Segítséget kérnek a mentőkutyások Hírek - Címlapon
Segítséget kérnek a mentőkutyások