A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Három lábon, boldogan!

2015. augusztus 07., 04:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Luna egy fiatal, energikus, rosszalkodó dalmata lányzó, aki mindig is szertelen, őrültködő, hiperaktív volt. Ez ma is ugyanígy van. De míg 2 évvel ezelőtt még 4 lábon csintalankodott, ma már egy végtaggal kevesebbel éli mindennapjait.



Játék a kutya-társakkal - még egészségesen
Játék a kutya-társakkal - még egészségesen

 

2013 szeptemberében egy baleset miatt eltörött a combcsontja, melyet sikeresen helyreraktak neki, de 3 hét lábadozás után az implantátum eltörött és elkezdődött hosszú kálváriánk, aminek a végén amputálni kellett a sérült lábát.

Luna összesen 11 műtéten esett át egy év leforgása alatt, a 12. volt az amputálás. Gyötrelmes időszakon mentünk át, minden lehetőséget végigjártunk és egy percre sem adtuk fel. Ő is küzdött a maga kis módján, de ő hamarabb feladta, mint én. Talán pont emiatt volt neki könnyebb a lábának az elvesztése. Nem úgy, mint nekem. Én egyszerűen nem akartam elhinni, hogy ez velünk történik, nem akartam elfogadni, hogy mozgássérült kutyám lesz, aki 3 lábon bukdácsol majd kb. 10 évig, és erre rámegy majd az életünk...

 

Luna, a dalmata sok műtéten esett át
Luna, a dalmata sok műtéten esett át

 

Luna azonban nagyon hamar beleszokott abba, hogy csak 3 lábon ugrál (már amikor engedtem neki - erre sajnos rémesen kevés alkalom volt, mivel folyamatosan műtve volt). Az első hónap után megtanulta kontrollálni magát, mert azért a természetét nem törte keresztbe a baleset. A legnagyobb higgadtsággal viselte az összes röntgent, altatást, kontrollt. És azt kell mondjam, óriási megkönnyebbülés volt számára az amputáció. Addig zavarta a sérült lába, nem tudott rendesen mozogni, és nem is szabadott neki. Fájdalmai folyamatosak voltak, gyakorlatilag egy teljes évig nem mozgott, lefogyott, eltűntek az izmai és szinte gyógyszereken élt. Megváltás volt neki a műtét, ami után alig 2-3 órával felállt 3 lábra és boldogan csóválva bukdácsolt oda hozzám, én meg persze sírtam, annak rendje és módja szerint. Az amputálás azért nem zajlott zökkenőmentesen, Luna rengeteg vért vesztett és a műtét után 3-4 napig a szó legszorosabb értelmében élet és halál között lebegett. Azt hittem, nem éli túl, többször eszméletlen állapotba esett, én pedig mellette térdelve sírtam, mert tehetetlen voltam.

 

Eltelt a kritikus 4 nap és Luna felvirágzott! Minden sétát a régi izgalommal várt. 3 hétig voltak bent a varratok, varratszedés után nem sokkal belehempergett a fűbe és öröm volt nézni, ahogy 1 év után jár, futkos, játszani próbál a többiekkel. Megkönnyebbült, felszabadult, boldog volt újra. Az öröm mellett persze nehéz volt vizuálisan is szembesülni azzal, hogy csak 3 lába van. Még 2 hónap után is gombóc szorult a torkomba, mikor hátulról néztem őt. Nekünk embereknek nehezebb ezt feldolgozni, mint az állatnak. Ők borzasztó alkalmazkodóak, hamar beletanulnak az új helyzetekbe.

 

Pihenés a műtét után puha kutyaágyon
Pihenés a műtét után puha kutyaágyon

 

Egy hónappal a műtét után minden szépen kezdett a helyére zökkenni. Az én lelkem is egyre nyugodtabb volt, mert láttam, hogy 3 lábon is teljes életet tud élni. Féltem ettől nagyon. Persze az első napokban nem tudott rendesen pisilni, mert nehéz volt neki leguggolni, de nem is gondolnánk, milyen hamar megtanulják ezeket az apróságokat. És amikor először elkezdett nyargalni, cikázni (mert azt is kiválóan tud), lekörözni a többieket és a nagy futás végén lendületből belehemperegni a fűbe és élvezni a szabadságot, az leírhatatlan érzés volt nekem és azt hiszem neki is! Ugyanolyan, mint volt, csak egy lábbal kevesebben vagyunk. Rengeteget járunk kirándulni, erdőben, mezőn, hegyekben is otthonosan mozog, a meredekebb hegyoldalakban úgy szökdel, mint valami hegyikecske, imádja és egyáltalán nem okoz neki gondot ilyen terepen sem, hogy az egyik lába hiányzik. Magasabb szinten pörög, mint a balesete előtt - és ha belegondolunk, van mit pótolnia, mert egy egész évig nem mozoghatott. Az agility pályát is megcsinálja, bármire kapható és mára már fel sem tűnik, hogy 3 lábon zsonglőrködik. Jó döntést hoztunk és boldog, teljes életet élünk!

 

Három lábon is megy a játék!
Három lábon is megy a játék!
Ismerkedés a kutya-barátokkal
Ismerkedés a kutya-barátokkal

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: Somogyi-Milhoffer Eszter, Luna gazdija

Témába vág

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Sérvek típusai, tünetei és felismerése kutyáknál Sérvek típusai, tünetei és felismerése kutyáknál
Leggyakrabban kölyökkorhoz köthetőek, ugyanakkor később is létrejöhetnek súlyos sérülés, trauma következtében. Mit kell tudnunk az állapotról és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Csupa vidámság és lelkesedés? Folyton zizeg vagy inkább lustálkodós, és egykedvűen szemléli a világ menetét? Netán agresszív? Mert hát "olyan fajta" - akkor itt az ideje leszámolni a sztereotípiákkal!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ismétlés a tudás anyja Hírek - Címlapon
Ismétlés a tudás anyja
Díszsorfallal búcsúztak a magyar rendőrkutyától Hírek - Címlapon
Díszsorfallal búcsúztak a magyar rendőrkutyától