A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért csikorgatja a kutya a fogait?

2024. február 10., 08:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál? 

Kezdjük is egy furcsa szakkifejezéssel: bruxizmus. Arra utal, amikor a kutya állkapocsizmainak használatával összeszorítja a fogait, mely lehet statikus, vagy apró, feszült mozdulatokkal teli, csattogó, csikorgó hang kíséretében. Ha hallottunk már valakit álmában a fogait csikorgatni, netán velünk is megesik alvás közben, jól tudjuk, milyen kellemetlen érzés lehet mind az aktív, mind a passzív résztvevőnek. Négylábú barátaink is átélhetik ezt olykor, ám ha sűrűn fordul elő, bizony gondokat okozhat.

 

 

Mi állhat a fogcsikorgatás hátterében?

 

Szerencsére a legtöbb kutya anélkül éli le életét, hogy valaha is csikorgatná a fogait, míg másoknál időről-időre megjelenhet a probléma. Lehetséges okai:

 

1. Szájüregi fájdalom

 

A fogcsikorgatás gyakran fájdalomra, kényelmetlenség-érzésre vezethető vissza. Mivel a kutyák másként mutatják ki, ha nem érzik jól magukat, mint mi, emberek, sőt, amíg csak lehet, igyekeznek elrejteni, hogy bármi baj lenne, és a tőlük megszokott módon viselkednek. Ezt diktálja túlélési ösztönük. Egy bizonyos pontig. Megeshet, hogy az egyre erősödő fájdalom egyik kezdeti jele a fogcsikorgatásban nyilvánul meg, amiről talán még nem is gondolnánk, hogy komoly bajra utalhat, például:

  • a fogakat érintő probléma (fogkövesség, fogszuvasodás, fogínygyulladás, fogínysorvadás, törött fog, a fogzománc kopása, stb.)
  • a szájnyálkahártya és/vagy a nyelv sérülése, betegsége
  • szájüregi fertőzés
  • kinövések, tumorok a szájüregben

 

 

A fogváltás időszakában a kölyökkutyák sokat rágnak
A fogváltás időszakában a kölyökkutyák sokat rágnak
Fotó: kindredvet.com

 

 

Kölyökkorban a fogcsikorgatás megjelenhet a fogzás időszakában, vagyis azokban a hetekben, amikor tejfogai kipottyannak és maradandó fogak nőnek helyettük. Ennek elősegítésére a kiskutya rengeteget rág, nagyjából bármit megcsócsál, ami a mancsa ügyébe kerül. Legtöbbször a fogváltást követően az esetleges fogcsikorgatás is megszűnik.

 

2. Rossz harapás

 

Rossz harapás alatt azt értjük, amikor a kutya alsó és felső fogsora rendellenesen áll egymáshoz viszonyítva, és emiatt nem tudnak megfelelően záródni. Rövid orrú fajtáknál nem ritka például, hogy az állkapocs rövidsége miatt, az alsó fogak előrébb türemkednek, míg a felsőbb fogak hátrébb húzódnak. Kísérheti fogcsikorgatás, mely a száj és az állkapocs normális mozgásának következtében önkéntelenül jelenik meg.

 

3. Alvás

 

Altatásban végzett beavatkozásoknál is előfordulhat a fogcsikorgatás. Az is elképzelhető, hogy mély alvásban bundásunk éppen az álmok országában jár vagy szervezete olyasmit érzékel, amely összefügghet az előbb említett szorongást, stressz kiváltó élménnyel.

 

4. Emésztőrendszeri panaszok

 

Csakúgy, mint a szájüregi problémák esetében, a nyelőcső, gyomor, belek területén érezhető fájdalom, diszkomfort is okozhat fogcsikorgatást kedvencünknél. A kényelmetlenség enyhítésére, illetve figyelemelterelésként is szolgálhat a kutya részéről.

 

 

Fogcsikorgatás kutyáknál - előfordulhat, ha a fogak nem állnak megfelelően
Fogcsikorgatás kutyáknál - előfordulhat, ha a fogak nem állnak megfelelően
Fotó: smartdogguide.com

 

 

5. Hőmérséklet

 

Ahogy a hidegebb napokon nekünk is összekoccanhat a fogunk a vacogástól, úgy kutyánkon is észrevehetjük e jelet, ha fázik. Kisebb testű, rövidszőrű, valamint kölyök- és időskorban is érzékenyebben érintheti a hőmérséklet csökkenése a kutyát. Vigyázzunk egészségére, és tartsuk melegen a téli sétákon is, hogy jól érezze magát!

 

6. Lázas állapot

 

Betegség, sérülés okozta hőemelkedés és láz esetén is remeghet a kutya állkapcsa a szervezetében lezajló folyamatok miatt. A hidegrázás és hidegérzet is járhat fogcsikorgatással.

 

7. Szorongás, stressz, izgalom

 

Ha írásunk emberekről szólna, ez a pont feltehetően első helyen szerepelne, így azt gondolhatnánk, a kutyáknál sincs ez másként. Egyelőre annyi tudható, hogy a szorongás és stressz jóval ritkábban jelenik meg náluk a bruxizmus kiváltó okaként. 

 

Felfokozott izgalmi állapotban is összekoccanhatnak a kutya fogai, például, amikor elővesszük imádott labdáját, vagy sütés-főzés közben ellenállhatatlan illatok terjengenek otthonunkban.

 

 

Fogcsikorgatás kutyáknál - alvás közben is megjelenhet
Fogcsikorgatás kutyáknál - alvás közben is megjelenhet
Fotó: chien.com

 

 

8. Vérmérséklet

 

Érdekességként említendő, hogy azok a fajták, illetőleg azok a kutyák, amelyek temperamentumosabbak, aktívabbak, feladatorientáltak és ösztöneik erősebben vezérlik őket – ha úgy tetszik, magasabb hőfokon égnek – hajlamosabbak lehetnek a fogcsikorgatásra, fogcsattogtatásra is. Például egy adott helyzetben, ahol legszívesebben világgá kiáltaná gondolatait, érzéseit, de nem szabad ugatnia, állkapcsa feszes mozgatásával enyhítheti a benne kibontakozó feszültséget.

 

9. Idegrendszer

 

A fogcsikorgatás neurológiai probléma kapcsán is megjelenhet. Bármely örökletes vagy szerzett – különösen a kutya agyát, gerincét érintő – betegség, rendellenesség kivizsgálása, valamint annak megfelelő kezelése céljából vegyük fel szakorvossal a kapcsolatot!

 

Veszélyes lehet, ha a kutya csikorgatja a fogait?

 

Ha ritkán fordul elő, és akkor is inkább enyhe mértékben, remélhetőleg nem okoz majd problémát. De hosszabb távon károsíthatja a fogzománcot és a fogak belső, csontos anyagát (dentin). Minél jobban lekopnak a kutya fogai, annál komolyabb problémák léphetnek fel, nem beszélve az egyre erősödő fájdalomról. Súlyos fertőzés alakulhat ki például akkor, ha a fogbél védtelenné válik a külső hatásokkal szemben.

 

 

Fogcsikorgatás - Hideg időben a kutya is fázhat, fogai is vacoghatnak
Fogcsikorgatás - Hideg időben a kutya is fázhat, fogai is vacoghatnak
Fotó: pixabay.com

 

 

Mit tegyek, ha a kutyám csikorgatja a fogait?

 

Eleinte talán fel sem tűnik, hogy kutyánk csikorgatja fogait. Apró koccanások, halk roszogás, még az állkapocs és a száj mozgása is elkerülheti figyelmünket, hacsak nem nézzük meg közelről kedvencünket. Érdemes feljegyezni, milyen időközönként, milyen körülmények között jelenik meg a tünet, tapasztaltunk-e egyéb kísérő jeleket (pl. vérzés a fogak tövénél, rossz lehelet, a kutya), hogy beszámolhassunk róla állatorvosunknak. Ez lehet vérzés a fogak környékén, rossz lehelet, vagy a kutya elhanyagolja kedvenc játékait (nem rágcsál), nehezére esik enni, inni, esetleg érzékenyen reagál arra, ha megérintjük fejét, pofáját, száját, torkát, nyakát, hasát.

 

Első lépésben alapos vizsgálatnak vetheti alá kutyánk száját, fogait, valamint felmérheti általános egészségét is (pl. a szív és tüdő meghallgatása, has tapintása, stb.). Szükség lehet laboratóriumi vérvizsgálatra, ultrahangra a belső szervek állapotának megismeréséhez. Mivel a legtöbb kutya nehezen tűri, ha belenyúlnak a szájába, a fogak és a szájüreg pontosabb áttekintését és további vizsgálatokat (pl. fogröntgen) gyakran csak bódításban lehet elvégezni.

 

 

Fogcsikorgatás - betegség jele lehet más tünetek mellett, például nem kér enni a kutya
Fogcsikorgatás - betegség jele lehet más tünetek mellet, például nem kér enni a kutya
Fotó: Pinterest

 

 

Ha a kutya egészségi állapota nem indokolja a fogcsikorgatást, ne hagyjuk annyiban a dolgot. Elképzelhető, hogy a dolog érzelmi és/vagy mentális alapokon nyugszik. Kérjük pozitív módszereket alkalmazó kutyatréner segítségét, aki kedvencünk egyéniségének, jellemének, viselkedésének, valamint életmódunk és a kutyával való kapcsolatunk felmérésével, személyre szabott megoldást kínál.

 

Szerencsés esetben kisebb változtatások szükségesek csupán a kutya életterében, környezetében és mindennapjaiban (pl. több nyugalom, kevesebb izgalom, több irányított foglalkozás, pihentető alvás, stb.), de előfordulhat az is, hogy a viselkedésterápia önmagában nem elegendő, ilyenkor állatorvossal együttműködésben írhatnak elő a kutyának gyógyszeres terápiát.

 

 

Összegzés

 

A fogkocogatás, fogcsikorgatás hátterében több különböző ok is állhat. Ha idejekorán felismerjük a jeleket, megelőzhetjük a jövőbeni lehetséges káros hatásait. Vigyázzunk kedvencünk egészségére, ügyeljünk a rendszeres fog- és szájápolásra, továbbá fordítsunk figyelmet az évenkénti, félévenkénti állatorvosi látogatásra, állapotfelmérésre!

 

 

 

Forrás: petmd.com, thesprucepets.com
Indexkép forrás: chien.com
Cikk első megjelenése: 2021. szeptember 22.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban
Kedvencünk általános jóllétének és egészségének megőrzéséhez fontos, hogy mind fizikailag, mind érzelmileg, mind mentálisan is jól érezze magát. Hogyan segíthetünk neki ebben?

Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák? Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák?
A kistestű kutyákról gyakran vélekednek úgy az emberek, hogy morcosabbak, mint nagyobb társaik. Mi okozhatja ezt?

Hogyan mondják el a kutyák: „Köszönöm”? Hogyan mondják el a kutyák: „Köszönöm”?
Nagyszerű érzés, amikor szívünket belengi a hála, és átjárja egész lényünket. Vajon a kutyák is képesek így érezni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak Beagle Club Online EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Pitbullok lesznek az új rendőrségi munkakutyák Hírek - Címlapon
Pitbullok lesznek az új rendőrségi munkakutyák
Egy lépéssel közelebb a sikerhez: a kormány konzultál az állatvédőkkel Hírek - Címlapon
Egy lépéssel közelebb a sikerhez: a kormány konzultál az állatvédőkkel