A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kullancsveszély: nézd meg a kutyád száját is!

2024. március 31., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Remélhetőleg minden kutyatartó tisztában van a kullancsok jelentette veszéllyel, ezért a séták után (is) figyel arra, hogy ellenőrizze kedvencét, nem szedett-e össze egy-kettőt a vérszívókból. De vajon a kutya szájába hányan nézünk be, kullancs után kutatva?



 

A kullancsok által terjesztett betegségek komoly veszélyt jelentenek kutyáinkra is. ezek ráadásul nagyon gyors reagálást kívánnak a gazditól és az állatorvostól is: ha baj van, minden perc számít! A kullancsok által terjesztett bebéziózisról, a Lyme-kórról és az agyhártyagyulladásról korábbi cikkünkben már összeszedtük a tudnivalókat (ez ide kattintva olvasható.)    

 

Az apró ellenség mindenütt ott van: nem feltétlenül kell kilépnünk az udvarunkból ahhoz, hogy találkozzunk velük. Az elmúlt évek rendkívül enyhe telei sem segítettek a helyzeten: a tartósan száraz, nagy hidegekkel járó telek tudnák megritkítani a kullancsokat, ám egyre kevesebb az ilyen tél.

 

 

Kullancs - mindennapos veszélyt jelent ránk és kutyáinkra
Kullancs - mindennapos veszélyt jelent ránk és kutyáinkra
Fotó: blog.theanimalrescuesite.com

 

 

A legfontosabb a védekezés és az alaposság. Cseppek, nyakörvek, gyógyszerek, sprayk, samponok - több lehetőségünk is van a megelőzésre. Emellett érdemes kertünket is rendbe tenni, hogy az többé ne legyen “kullancsbarát”.  És elengedhetetlen az is, hogy folyamatosan figyeljük a kutyát: a rövidebb szőrűeken könnyebb észrevenni a betolakodókat, a nagy bundás kutyákon viszont már nehezebb kiszúrni az apró kullancsokat.

 

 

De nem csak a bunda és a bőr az, amit tanácsos átnézni: nem árt, ha a kutya száját is átvizsgáljuk.

 

 

Sok kutya szeret “legelészni”, márpedig ily módon könnyen bejuthat a szájába a kullancs.

 

 

Célszerű hát az ínyét is megnézni egy-egy legelés után, jobb félni mint megijedni! Ha megszokjuk a száj ellenőrzését is, hamarabb észrevehetjük nem csak a kullancsokat, de más gyanús elváltozásokat is - vagy egyéb hívatlan vendégeket, gondoljunk csak arra az esetre, mikor harlekin katicák lepték el egy kutya száját...

 

 

Fűlegelés közben a szájba is kerülhet kullancs
Fűlegelés közben a szájba is kerülhet kullancs
Fotó: dogrescuecarcassonne.co.uk

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu, facebook.com
Cikk első megjelenése: 2017. május 15.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon
A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ az MTI-vel március végén.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online Rehabportál EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyák és nyulak – Mit kell tudni a békés együttéléshez? Hírek - Címlapon
Kutyák és nyulak – Mit kell tudni a békés együttéléshez?
Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Hírek - Címlapon
Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?