A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kullancsveszély: nézd meg a kutyád száját is!

2022. április 17., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Remélhetőleg minden kutyatartó tisztában van a kullancsok jelentette veszéllyel, ezért a séták után (is) figyel arra, hogy ellenőrizze kedvencét, nem szedett-e össze egy-kettőt a vérszívókból. De vajon a kutya szájába hányan nézünk be, kullancs után kutatva?



 

A kullancsok által terjesztett betegségek komoly veszélyt jelentenek kutyáinkra is. ezek ráadásul nagyon gyors reagálást kívánnak a gazditól és az állatorvostól is: ha baj van, minden perc számít! A kullancsok által terjesztett bebéziózisról, a Lyme-kórról és az agyhártyagyulladásról korábbi cikkünkben már összeszedtük a tudnivalókat (ez ide kattintva olvasható.)    

 

Az apró ellenség mindenütt ott van: nem feltétlenül kell kilépnünk az udvarunkból ahhoz, hogy találkozzunk velük. Az elmúlt évek rendkívül enyhe telei sem segítettek a helyzeten: a tartósan száraz, nagy hidegekkel járó telek tudnák megritkítani a kullancsokat, ám egyre kevesebb az ilyen tél.

 

 

Kullancs - mindennapos veszélyt jelent ránk és kutyáinkra
Kullancs - mindennapos veszélyt jelent ránk és kutyáinkra
Fotó: blog.theanimalrescuesite.com

 

 

A legfontosabb a védekezés és az alaposság. Cseppek, nyakörvek, gyógyszerek, sprayk, samponok - több lehetőségünk is van a megelőzésre. Emellett érdemes kertünket is rendbe tenni, hogy az többé ne legyen “kullancsbarát”.  És elengedhetetlen az is, hogy folyamatosan figyeljük a kutyát: a rövidebb szőrűeken könnyebb észrevenni a betolakodókat, a nagy bundás kutyákon viszont már nehezebb kiszúrni az apró kullancsokat.

 

 

De nem csak a bunda és a bőr az, amit tanácsos átnézni: nem árt, ha a kutya száját is átvizsgáljuk.

 

 

Sok kutya szeret “legelészni”, márpedig ily módon könnyen bejuthat a szájába a kullancs.

 

 

Célszerű hát az ínyét is megnézni egy-egy legelés után, jobb félni mint megijedni! Ha megszokjuk a száj ellenőrzését is, hamarabb észrevehetjük nem csak a kullancsokat, de más gyanús elváltozásokat is - vagy egyéb hívatlan vendégeket, gondoljunk csak arra az esetre, mikor harlekin katicák lepték el egy kutya száját...

 

 

Fűlegelés közben a szájba is kerülhet kullancs
Fűlegelés közben a szájba is kerülhet kullancs
Fotó: dogrescuecarcassonne.co.uk

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu, facebook.com
Cikk első megjelenése: 2017. május 15.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Mit tegyek, ha kullancsot találtam a kutyámban? Mit tegyek, ha kullancsot találtam a kutyámban?
Útmutató az állatorvos ajánlásai szerint.

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Irodakutya.com Rehabportál EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ösztönösen védelmezik a kutyák a gyerekeket? Hírek - Címlapon
Ösztönösen védelmezik a kutyák a gyerekeket?
Újabb "Fülöpöt" mentettek az állatvédők Hírek - Címlapon
Újabb "Fülöpöt" mentettek az állatvédők