A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tavasszal jön a kullancsszezon!

2018. március 13., 08:45


Szerző: RSM


Kategória: Egészség




Az időjárás egyre kedvezőbb a szabadtéri programokhoz. A melegebb idő a kullancsokat is előcsalja, veszélyeztetve a négylábúakat, és terjesztve a babéziózist, a Lyme-kórt és az agyhártyagyulladást.



A kullancsok által terjesztett betegségek a kutya számára életveszélyes állapotok. Nagyon gyors reakciót, felismerést és kezelést igényelnek. 

 

Az első ilyen a bebéziózis, melyet egy parazita okoz, és a kullancs a csípésével terjeszt. Ha kutyánk vérébe került, akkor pillanatok alatt leromlik az általános állapota, étvágytalanná válik, magas láza lesz és a vizelete elsötétül. Kezelés nélkül pár nap alatt elpusztul az állat.

 

A másik kullancsok által terjesztett betegség a Lyme-kór. A kutya mozgásszervrendszerét, elsősorban a csípéshez közeli izületeit támadja meg. Korai szakaszban is látható mozgásbeli nehézségek, izületi gyulladás, láz, nyirokcsomók megnagyobbodása. Antibiotikummal kezelhető, gyógyítható. Ha elhanyagolva marad a Lyme-kór, akkor a kutya krónikus izületi problémái és a veseelégtelenség halálhoz vezet.

 

Az agyhártyagyulladás elsősorban azoknál a kutyáknál okoz végzetes betegséget, melyeknél az immunrendszer nagyon gyenge. A kutatások szerint sokkal több kutya fertőződik meg kullancs által, mint amennyin felüti a fejét a betegség. 

A gyulladás lázzal, szédüléssel, hányással és izületi fájdalmakkal jár. Időben felállított diagnózis és antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

 

kullancs1
A kullancs nem csak a vért szívja, hanem nyálával betegségeket terjeszt
Fotó: http://www.petinfoclub.com/

 

A betegségek leggyakrabban tavasszal és ősszel jelentkezhetnek, de azokon a helyeken, ahol a kullancsok át tudnak telelni, egész évben fertőzhetnek. 

A megelőzéssel és védekezéssel elkerülhetőek ezek az életveszélyes állapotok. 

Egyrészt minden séta után át kell vizsgálni a kutya szőrzetét. Akkor is, ha nem fás területen sétáltunk vele, mert a kullancsok a fűben és az alacsonyabb növényzeten is megtelepednek. 

 

kullancs3
A kullancs által terjesztett betegségek gyors lefolyásúak, ha nem kezelik 
Fotó: http://dogthusiast.com/

 

A kullancsriasztó szerek heteken, hónapokon keresztül védenek a kullancsok ellen. Akár cseppes, akár nyakörves, akár spray-s változatban találhatunk hatékony szert. 

Abban az esetben, ha mégis találunk élősködőt a szőrben, szakszerűen távolítsuk el. Figyeljük a kutyát, hogy nincsenek-e betegésgre utaló tünetei. 

Védőoltás létezik a Lyme-kór és az agyhártyagyulladás ellen, de a babéziózis ellen nem. 

 

A mi felelősségünk, hogy hagyjuk-e a kutyát megfertőződni, vagy keresünk megoldást a betegségek ellen. 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Cikk első megjelenése: 2015. március 01.

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések? Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések?
Tavasszal és nyáron különösen veszélyesek lehetnek a rovarcsípések, de vannak olyanok is, melyekkel egész éven át találkozhatunk. Ezért is fontos, hogy mielőbb felismerjük a baj okát, és segítsünk kutyánknak. Ismerjük fel a leggyakoribb csípéseket!

Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek? Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek?
Piros foltok, viszkető bőr... Idővel egyre kellemetlenebb tünetek léphetnek fel, melyek komolyabb betegségre is utalhatnak. Mit kell tudnunk a kiütésekről és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei
Furcsa dudorok a kutya szájában? Kerek vagy levélformájú kinövések végtagjain, talpán? A papillomák többnyire ártalmatlanok, de kellemetlenné is válhatnak, ha túlságosan megnőnek. Mit kell tudnunk róluk?

Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők
A rovarcsípések gyakran bosszantó viszketést hagynak maguk után, máskor azonban komoly fájdalommal járhatnak, és életveszélyes állapotba is sodorhatják a kutyát. Hogyan óvhatjuk meg kedvencünket?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Rehabportál Egyedi kutyás ajándéktárgyak JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Itt az idő, hogy divatba jöjjön az örökbefogadás! Hírek - Címlapon
Itt az idő, hogy divatba jöjjön az örökbefogadás!
Vásárfia vagy zsákbamacska? Hírek - Címlapon
Vásárfia vagy zsákbamacska?