A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tavasszal jön a kullancsszezon!

2018. március 13., 08:45


Szerző: RSM


Kategória: Egészség




Az időjárás egyre kedvezőbb a szabadtéri programokhoz. A melegebb idő a kullancsokat is előcsalja, veszélyeztetve a négylábúakat, és terjesztve a babéziózist, a Lyme-kórt és az agyhártyagyulladást.



A kullancsok által terjesztett betegségek a kutya számára életveszélyes állapotok. Nagyon gyors reakciót, felismerést és kezelést igényelnek. 

 

Az első ilyen a bebéziózis, melyet egy parazita okoz, és a kullancs a csípésével terjeszt. Ha kutyánk vérébe került, akkor pillanatok alatt leromlik az általános állapota, étvágytalanná válik, magas láza lesz és a vizelete elsötétül. Kezelés nélkül pár nap alatt elpusztul az állat.

 

A másik kullancsok által terjesztett betegség a Lyme-kór. A kutya mozgásszervrendszerét, elsősorban a csípéshez közeli izületeit támadja meg. Korai szakaszban is látható mozgásbeli nehézségek, izületi gyulladás, láz, nyirokcsomók megnagyobbodása. Antibiotikummal kezelhető, gyógyítható. Ha elhanyagolva marad a Lyme-kór, akkor a kutya krónikus izületi problémái és a veseelégtelenség halálhoz vezet.

 

Az agyhártyagyulladás elsősorban azoknál a kutyáknál okoz végzetes betegséget, melyeknél az immunrendszer nagyon gyenge. A kutatások szerint sokkal több kutya fertőződik meg kullancs által, mint amennyin felüti a fejét a betegség. 

A gyulladás lázzal, szédüléssel, hányással és izületi fájdalmakkal jár. Időben felállított diagnózis és antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

 

kullancs1
A kullancs nem csak a vért szívja, hanem nyálával betegségeket terjeszt
Fotó: http://www.petinfoclub.com/

 

A betegségek leggyakrabban tavasszal és ősszel jelentkezhetnek, de azokon a helyeken, ahol a kullancsok át tudnak telelni, egész évben fertőzhetnek. 

A megelőzéssel és védekezéssel elkerülhetőek ezek az életveszélyes állapotok. 

Egyrészt minden séta után át kell vizsgálni a kutya szőrzetét. Akkor is, ha nem fás területen sétáltunk vele, mert a kullancsok a fűben és az alacsonyabb növényzeten is megtelepednek. 

 

kullancs3
A kullancs által terjesztett betegségek gyors lefolyásúak, ha nem kezelik 
Fotó: http://dogthusiast.com/

 

A kullancsriasztó szerek heteken, hónapokon keresztül védenek a kullancsok ellen. Akár cseppes, akár nyakörves, akár spray-s változatban találhatunk hatékony szert. 

Abban az esetben, ha mégis találunk élősködőt a szőrben, szakszerűen távolítsuk el. Figyeljük a kutyát, hogy nincsenek-e betegésgre utaló tünetei. 

Védőoltás létezik a Lyme-kór és az agyhártyagyulladás ellen, de a babéziózis ellen nem. 

 

A mi felelősségünk, hogy hagyjuk-e a kutyát megfertőződni, vagy keresünk megoldást a betegségek ellen. 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Cikk első megjelenése: 2015. március 01.

Témába vág

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Itt az idő, hogy divatba jöjjön az örökbefogadás! Hírek - Címlapon
Itt az idő, hogy divatba jöjjön az örökbefogadás!
Vásárfia vagy zsákbamacska? Hírek - Címlapon
Vásárfia vagy zsákbamacska?