A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vásárfia vagy zsákbamacska?

Állatvásárokról, szaporítókról


2018. március 11., 07:15


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Állatvédelem




A legtöbben ismerjük a hagyományos állatvásárokat, ahol szárnyas, kisrágcsáló, hüllő és díszhal mellett a kutya is helyet kap. Óva intünk mindenkit az említett helyen történő üzletkötéstől, a legmeggyőzőbb árussal is.



Óriási terület tele-tele állatokkal. Vásári forgatag, mindenki dobozokkal, valamilyen állatért jöttek. A gyerkőc már régóta kutyát akar, de most már mindegy, bármi jó lesz, csak állat legyen. “Anya-anya, légyszi, csak egy nyuszit, vagy malacot, de leginkább azt a pici kutyát, ott. Hidd el, nem lesz vele gond, majd én sétáltatom, etetem, nem is fog nagyra nőni.” - Ugye ismerős a szituáció?

 

Monori kisállatbörze
Forrás: http://www.almodozoo.hu/

 

Azt senki nem tudja miért, de mindezek láttán az embernek megjön a kedve, hogy maga is valamilyen új kedvenccel térjen haza. A terület minden harmadik asztalán kutyák, kicsi, nagy, keverék, fajtatiszta (legalábbis ezt állítják), mindegyikük kis ketrecekbe zárva. Körülbelül négy sorral odébb egy kis pincser vagy csivava (?) hangosan vonyít, hiszen fázik, még hideg van, de senki nem takargatja be, a szaporítót ez nem érdekli, csak vinnék már. Ha kell akár olcsóbban is adja, neki már mindegy, őt is zavarja a hideg szél, és egyébként is nyűg a nyakán az otthoni két alom mellett még ez a három kutya is. A másik oldalon óriási fekete plüssmackó szerű újfunlandi kölykök. Kihozták a nagy szukát is a meggyőzés érdekében, hogy hamarabb megköttessen az üzlet. Füle mögött rasztás mócsingok, a szőre egy nagy gócban áll, bűzlik a szerencsétlen állat, akit épp egy bőrszíjon rángatnak oda a fotózó kislányhoz.

 

A kiskutyák nem olcsók, de mégis, ha már újfunlandi kell inkább ennyiért vesz a laikus, mert tenyésztőnél a gatyáját is ráköltené. Bele se gondol, hogy ezek talán nem is fajtatiszták, nem hiába csak az anyát hozták dísszemlére. A következő sarkon egy nagy vadász ül büszkén, mellette két foxi szerű. Neki vadászatra kellettek a kölykök, nem hiába hozta össze németvizsláját a szomszéd szálkásszőrű foxijával. De most már neki is elég volt. Nyolc kölyök született, abból ötöt elvittek, egyet megtartott, na de mi legyen a megmaradt kettővel? Azok nem kellenek senkinek. Az ebek kifejezetten csúnyák, munkára jók, de megvenni így senki nem fogja őket. A gazdát kieszik a vagyonából, hiszen már nem is kicsik. Utolsó remény a vásár, tukmálná ő mindenkinek, vadásznak, halásznak, kicsi és nagy gyereknek egyaránt, de nem viszi senki. Inkább a kicsi, cuki csivavát, mert most az a divat. Nem is nő nagyra, ha szerencsénk van, és a fajta tényleg az, aminek az eladó mondta.

 

Csivava? Vagy pincsi? 
Forrás: http://tollasszepsegek.freewb.hu/

 

Találkozhatunk itt hivatásos szaporítóval, felvásárlóval, és olyannal is, akinek csak nem állt érdekében ivartalanítani a szukáját, és átszökött hozzá a  szomszéd Buksi. Tenyésztőt ne is keressünk, ilyen helyre felelős tenyésztő be sem teszi a lábát! Ne higgyünk a lebegtetett törzskönyveknek, se a szülőkről mutogatott fotóknak! Garancia nincs, a pedigré gyakran hamis, a fotón pedig egy tenyésztőtől letöltött és kinyomtatott párosítást találunk.

 

A gyerek még mindig nem hagyta abba: “Anya-apa, csak azt a pici kutyát, légysziiii!!!” - A szülők összenéznek, tudják, hogy nem is fogja már soha abbahagyni. Ha hazaérnek, akkor is kelleni fog a kutya. Nem lenne egyszerűbb inkább itt megvenni? Az a sok utánajárás, keresgélés, utazás mind le lenne tudva. Az egyik eladó még azt is mondta, hogy oltottak a kiskutyák. (Na de hat hetesen?)

 

Végül vettek egy csivavát a kislánynak. Bonnie lett a neve. Aranyos, kis pici, a gyerkőcnek tetszik, legalább leköti egy ideig. De mit egyen? Erre nem készültek. Adnak neki valami kis párizsit, aztán majd holnap lemennek a boltba egy konzervért… A konzerv drága, marad a párizsi. Az eb megnőtt, nem is olyan kicsi, ölben már nem fér el. Vajon át lettek verve, vagy van ekkora csivava is? Egyáltalán mi az a csivava?

 

Bonnie kutya egyre többet eszik, nem elég neki a maradék. Meg neveletlen is. Most mit csináljanak? Iskolára nincs pénz. Elkezdett vakaródzni is. Indulás az orvoshoz, de az megint legalább 10000 ft. Allergia, más kaja kell, na de mi? A hipoallergén táp megfizethetetlen, a kutyára meg nem fognak külön főzni. A gyereknek sincs ideje, nem foglalkozik Bonnieval, hiába néz olyan árva tekintettel, hiába hozza a labdát, hiába böködi a “gazdit” a mancsával, hogy “Kérlek, figyelj rám! Csak simogass meg!” - A gazdit ez már hidegen hagyja, inkább elzavarja, hogy ne lássa a sóvárgó tekintetet.

 

Ma mennek valahova kocsival, izgalmas túra lesz. Vagy mégsem? Bonnie idegen emberekhez kerül, otthagyják. Rácsok mögött várja vissza a kislányt, aki annak idején kimentette a fogságból.

 

Szaporító kiskutyái rácsok mögött
Forrás: http://citydogs.hu/

 

Ez csak egy indok arra, hogy miért ne vásároljunk ilyen helyen kutyát. Ha nem vagyunk kellően felkészültek, nem gondoltuk át eléggé, hogy lesz-e időnk rá, sőt, tíz év múlva is tudunk-e vele eleget foglalkozni, akkor semmiképpen ne vegyünk ebet azért, mert cuki, és szegény fázik is. Az ebnek semmiképpen sem jó, ha néhány évig szeretgetjük, aztán kitesszük, vagy más gazdához adjuk mert már nincs rá időnk. Nem fogja megérteni, hogy mi akkor, ott felelőtlenül döntöttünk, és ma már máshogy szeretnénk élni az életünket.

 

A másik indok,amit érdemes szem előtt tartani, hogy az ismeretlen szülőktől származó kutyák sokszor genetikai problémákkal küzdenek, melyek olykor gyógyíthatatlanok, egész életen át tartó gyógyszeres kezelést igényelnek. Életük rövidebb lesz, temperamentumuk nem megfelelő, és sokszor nem is hordozzák a fajta jellegzetességeit. Ha gond van a szaporító nem fog segíteni, amint megkapta a pénzt eltűnik, soha nem látjuk többet. Ne vásároljunk kutyát börzéken, kisállatvásárokon, inkább keressünk fel egy menhelyet, vagy látogassunk el néhány tenyésztőhöz a döntés meghozatala előtt!

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: holidogtimes.com
Cikk első megjelenése: 2015. április 14.

Témába vág

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Idén is több gyűjtés indul a menhelyi állatok megsegítésére – online felületen mutatja a SPAR, mikor és hol Idén is több gyűjtés indul a menhelyi állatok megsegítésére – online felületen mutatja a SPAR, mikor és hol
Folyamatosan zajlik 2024-ben is a menhelyeken élő cicák és kutyák támogatása a SPAR Magyarország és az Országos Állatvédőrség Alapítvány együttműködése keretében. A kezdeményezéssel tavaly többek között 32 ezer kilogramm száraztáp és több mint 45 ezer darab konzerv gyűlt össze számukra.

Igazi happy end: a láncról mentett magyar kutya nemzetközi reklámarc lett! Igazi happy end: a láncról mentett magyar kutya nemzetközi reklámarc lett!
Több társával együtt mentették ki az állatvédők a földi pokolból a sokat szenvedett kutyust – a szakértő kezeknek, a gondoskodásnak hála azonban teljesen felépült. Azóta szerető gazdikra is talált, mi több, igazi reklámarc lett a bájos négylábú! Szívmelengető történet!

A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát? A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát?
Nem titok, hogy a gazdik erős érzelmeket táplálnak kedvenceik iránt, és gyakran úgy vélik, különleges szuperképességeknek vannak birtokában. Van, aki esküdni merne rá, hogy bundása bármikor felismerné, ha saját fajtájának képviselője jönne szembe az utcán. Valóban így van, vagy puszta ábránd?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tavasszal jön a kullancsszezon! Hírek - Címlapon
Tavasszal jön a kullancsszezon!
Kutya védi a növényeket a kártevőktől Ohioban Hírek - Címlapon
Kutya védi a növényeket a kártevőktől Ohioban