A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutya védi a növényeket a kártevőktől Ohioban

2018. március 10., 14:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Nem, nem írtuk félre: valóban kutyával védekeznek egy zöldségkertészetben a kártevők ellen. A különleges munkakutya nap mint nap segíti a munkát a farmon.



Súlyos károkat, ugyanakkor komoly fejtörést okozott az Ohio állambeli üvegházas kertészetnek a paprikaormányos nevű bogár. Sajnos a kártevő elleni harc elég egyoldalú, ugyanis nincs semmilyen természetes ellensége, a növényvédő szerek pedig csak még erősebb szaporodási kényszert váltanak ki belőle.

 

A megoldás a NatureFresh Farms szakértőjétől érkezett meg végül: Cam Lyons fejéből pattant ki az ötlet, hogy próbáljanak meg drogkereső kutyát kiképezni a paprikaormányos kiszagolására és jelenlétének jelzésére.

 

Chili és vezetője, Tina Heide
Chili és vezetője, Tina Heide

 

A választás egy 15 hónapos belga juhászra, Chilire esett. Nyolc hónapig tartó tréningen tanulta meg Chili felismerni és jelezni a kártevőt a növényeken - a tanulás után ő lett a világ első kártevő-felderítő munkakutyája. A tanúsítvány igazolja azt is, hogy Chili munkája az üvegházban nem jár élelmiszer-biztonsági kockázattal - írja a magyarmezogazdasag.hu.

 

Chili lett a világ első kártevő-felderítő munkakutyája
Chili lett a világ első kártevő-felderítő munkakutyája

 

Chili minden nap körbejárja vezetőjével, Tine Heide-vel az üvegházakat, majd minden járművet ellenőriznek. Végigmennek a csomagoló helyiségen is, hátha ott fedezi fel Chili a veszélyes kártevőt. Ha a paprikaormányos jellegzetes szagára bukkan, Chili leül, és tekintetével jelzi, mely területen fedezte fel a kártevőt.  Ez lehetőséget nyújt a növényvédelmi csapat számára, hogy idejében izolálja a kockázatot jelentő állományt - írják.

 

Chili élvezi a munkáját, játékként tekint rá
Chili élvezi a munkáját, játékként tekint rá

 

Chili munkájának hála a kertészet üvegházai már teljesen mentesek a paprikaormányosoktól. Azért, hogy Chili ne essen ki a formájából, és sikerélménye is legyen az ellenőrző körutakon, Tina egy-egy helyre elrejt egy műanyag zsákot, melyben károsított paprika található - amit Chili a fantasztikus szaglásának köszönhetően megtalálhat. A kutya pedig rendkívül élvezi a feladatát, hiszen játéknak fogja fel azt.

 

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu
Cikk első megjelenése: 2017. október 31.

Témába vág

Ehet a kutya uborkát? Ehet a kutya uborkát?
Nem minden zöldség és gyümölcs egészséges a kutyák számára, de bőven akadnak olyanok, amelyeket a kutya is biztonsággal fogyaszthat. A kígyóuborka is ide tartozik – egészséges alternatívája lehet az előregyártott jutalomfalatoknak.

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Grillparti és a kutyák - erre figyelj! Grillparti és a kutyák - erre figyelj!
A melegedő tavaszi napoktól megindul a grillszezon és abba se marad, míg ősz közepén rosszra nem fordul az időjárás. A kerti sütögetés a nyár elengedhetetlen programja, ám mint mindent, ezt is okosan és odafigyelve kell csinálnunk - főleg, ha négylábú barátunk is velünk tart!

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája
Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál Tina, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI JULIUS-K9 Irodakutya.com MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vásárfia vagy zsákbamacska? Hírek - Címlapon
Vásárfia vagy zsákbamacska?
Segítség, frontos a kutyám! Hírek - Címlapon
Segítség, frontos a kutyám!