A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutya védi a növényeket a kártevőktől Ohioban

2018. március 10., 14:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Nem, nem írtuk félre: valóban kutyával védekeznek egy zöldségkertészetben a kártevők ellen. A különleges munkakutya nap mint nap segíti a munkát a farmon.



Súlyos károkat, ugyanakkor komoly fejtörést okozott az Ohio állambeli üvegházas kertészetnek a paprikaormányos nevű bogár. Sajnos a kártevő elleni harc elég egyoldalú, ugyanis nincs semmilyen természetes ellensége, a növényvédő szerek pedig csak még erősebb szaporodási kényszert váltanak ki belőle.

 

A megoldás a NatureFresh Farms szakértőjétől érkezett meg végül: Cam Lyons fejéből pattant ki az ötlet, hogy próbáljanak meg drogkereső kutyát kiképezni a paprikaormányos kiszagolására és jelenlétének jelzésére.

 

Chili és vezetője, Tina Heide
Chili és vezetője, Tina Heide

 

A választás egy 15 hónapos belga juhászra, Chilire esett. Nyolc hónapig tartó tréningen tanulta meg Chili felismerni és jelezni a kártevőt a növényeken - a tanulás után ő lett a világ első kártevő-felderítő munkakutyája. A tanúsítvány igazolja azt is, hogy Chili munkája az üvegházban nem jár élelmiszer-biztonsági kockázattal - írja a magyarmezogazdasag.hu.

 

Chili lett a világ első kártevő-felderítő munkakutyája
Chili lett a világ első kártevő-felderítő munkakutyája

 

Chili minden nap körbejárja vezetőjével, Tine Heide-vel az üvegházakat, majd minden járművet ellenőriznek. Végigmennek a csomagoló helyiségen is, hátha ott fedezi fel Chili a veszélyes kártevőt. Ha a paprikaormányos jellegzetes szagára bukkan, Chili leül, és tekintetével jelzi, mely területen fedezte fel a kártevőt.  Ez lehetőséget nyújt a növényvédelmi csapat számára, hogy idejében izolálja a kockázatot jelentő állományt - írják.

 

Chili élvezi a munkáját, játékként tekint rá
Chili élvezi a munkáját, játékként tekint rá

 

Chili munkájának hála a kertészet üvegházai már teljesen mentesek a paprikaormányosoktól. Azért, hogy Chili ne essen ki a formájából, és sikerélménye is legyen az ellenőrző körutakon, Tina egy-egy helyre elrejt egy műanyag zsákot, melyben károsított paprika található - amit Chili a fantasztikus szaglásának köszönhetően megtalálhat. A kutya pedig rendkívül élvezi a feladatát, hiszen játéknak fogja fel azt.

 

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu
Cikk első megjelenése: 2017. október 31.

Témába vág

Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után? Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után?
Mintha balettmozdulatokat gyakorolna... Mókás látvány, ahogy kedvencünk mindent beleadva próbálja elfedni végtermékét. Tényleg erről van szó? Normális viselkedés, vagy aggódnunk kellene miatta? És egyáltalán: miért csinálja?

Kutyasüti DIY - 3 ötletes recept kedvencednek Kutyasüti DIY - 3 ötletes recept kedvencednek
Spenótos-cukkinis falatkák, áfonyás szív, almás-répás roppanós... Otthon elkészíthető, ínycsiklandó finomságok, melyektől kutyusodnak is garantáltan fülig ér majd a szája. Jó étvágyat kívánunk!

Ehet a kutyám brokkolit? Ehet a kutyám brokkolit?
Tápanyagokban és fitokemikáliákban rendkívül gazdag, és még finom is! Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb zöldségünk, mely méltán érdemelte ki az ún. superfood, vagyis szuperegészséges étel jelzőt. De vajon a kutyák is ehetik?

Ehet a kutya sütőtököt? Ehet a kutya sütőtököt?
A sütőtök igazi superfood – esszenciális mikrotápanyagokban és rostokban gazdag, ugyanakkor kalóriaszegény, tápláló finomság. Vajon kedvencünknek is adhatunk belőle?

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vásárfia vagy zsákbamacska? Hírek - Címlapon
Vásárfia vagy zsákbamacska?
Segítség, frontos a kutyám! Hírek - Címlapon
Segítség, frontos a kutyám!