A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Harlekinkaticák lepték el egy kutya száját

2016. november 03., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Egyre rosszabb híreket hallani a nálunk is megjelent invazív harlekinkaticák agresszivitásáról. Nem is gondolnánk ezekről az apró, pettyes kis katicákról, de igen harciasak tudnak lenni - kutyánk is pórul járhat velük!



Szerencsére nagyon ritkán fordul elő az, ami egy Kansasben élő kutyussal történt meg: harlekinkaticák lepték el az állat szájüregét, sok apró sebet ejtve rajt. Gazdája, Frances Jiriks arra lett figyelmes, kedvence nagyon rosszkedvű, nem eszik, nem iszik. Lelkiismeretes gazdi lévén megpróbálta kideríteni, mi lehet Baileyvel - ekkor fedezte fel a kutya szájában a sok bogarat.

 

Harlekinkaticák lepték el a kutya száját
Harlekinkaticák lepték el a kutya száját
Fotó: dailymail.co.uk

 

Azonnal indultak is az állatorvoshoz. Lindsay Mitchell állatorvos (aki egyébként az esetet megosztotta Facebook oldalán) leírta, hogy Bailey nem az első kutya, aki ilyen bajba keveredett. Nagyon ritka ez a “támadás” de sajnos előfordul. Azt is leírta, mire kell figyelni: ha a kutya szája nyáladzik, vagy habzik folyamatosan, érdemes ellenőrizni, nem harlekinkatica van-e a dologban. Ha igen, azonnal ki kell szedni - minél többet késlekedünk, ez annál nehezebb lesz. Szerencsére ezek a harlekinkaticák nem olyan veszélyesek, mint a kullancsok, viszont harapásuk nagyon kellemetlen.

 

Baileyt az állatorvos szabadította meg a katicáktól
Baileyt az állatorvos szabadította meg a katicáktól
Fotó: dailymail.co.uk

 

De mi is a harlekinkatica, és hogy került hozzánk?

Ázsiából, méghozzá a Távol-Keletről terjedt el a harlekinkatica. Európai és észak-amerikai elterjedésében az embernek nagy szerepe volt: azért telepítették be őket, mert nagy segítséget reméltek tőlük a különféle levéltetvek elleni harcban. Természetesen a véletlen behurcolásnak is köszönhető a megtelepedése ezeken a kontinenseken. A jelenléte sajnos nem csak pozitívumokat jelent: az USA-ban gyorsan kiszorította az őshonos fajokat. Európában is igen gyorsan megtelepedett, itt is veszélyezteti az őshonos katicafajokat - Magyarországon a hét- és a kétpettyes, valamint a szemfoltos katicákat. (Ide kattintva bővebben olvashatsz arról, miről lehet felismerni pontosan, hogy harlekinkaticával van dolgod)  

 

Harlekinkaticák
Harlekinkaticák
Fotó: ng.hu

 

Forrás: coleoptera.hu, borsonline.hu
Indexkép forrás: dailymail.co.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Hírstart Praktiker MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyáknál is terjed az étel- és környezeti allergia! Hírek - Címlapon
A kutyáknál is terjed az étel- és környezeti allergia!
Földrengések Olaszországban - az állatokat is menteni kell a romok alól! Hírek - Címlapon
Földrengések Olaszországban - az állatokat is menteni kell a romok alól!