A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyáknál is terjed az étel- és környezeti allergia!

2016. november 03., 12:00


Szerző: (X)


Kategória: Ajánló




Akaratunkon kívül rendszeresen olyan anyagokhoz juttatjuk a házi kedvenceinket, amelyek nem tesznek jót az egészségüknek. Az állatorvosok szerint a táplálkozási eredetű allergia már mindennapos probléma, de odafigyeléssel megelőzhetjük a kialakulást és javíthatunk a helyzeten.



A kutyák háziasítása óta olyan anyagokhoz juttatjuk a kedvenceinket, amelyhez még sok esetben nem alakult ki az ebek enzimrendszere, így azok a szervezetben zajló anyagcsere-folyamatokat akár károsan is befolyásolhatják.


"A takarmányok nem természetes jellegű összetevői érzékenységet okoznak az állatokban, így kialakulhat az úgynevezett takarmányintolerancia, ami a takarmány valamelyik kémiai összetevőjére visszavezethető emésztési elégtelenség és hasmenés formájában nyilvánul meg. A takarmányallergia abnormális immunológiai reakció, amely alapja az, hogy az állat áthangolódott valamelyik táplálékfehérjére és későbbi (második – többszöri) felvétele esetén allergiás válaszreakcióval reagál. Gyomorbél bántalmak közül kutyán, sőt idősebb macskán is elég gyakori a laktóz-intolerancia, amelynek alapja a laktázhiány, ami a tejcukorbontás elégtelensége, és ozmotikus hasmenést okoz. Alapvetően öröklött bántalom, amelynek manifesztálódása a kor előrehaladtával fokozódik. A táplálkozási eredetű allergia egyben táplálkozási oktanú és táplálkozással lehet kezelni, megszüntetni is" - mondta Dr. Deim Zoltán Ph.D. állatorvos, igazságügyi szakértő.

 

Dr. Deim Zoltán állatorvos munka közben
Dr. Deim Zoltán állatorvos munka közben



Mások mellett az ilyen étel- és környezeti allergiákra ad választ Magyarország első funkcionális kekszeket gyártó kutyapéksége. A Cukor & Virág Kutyapékség természetes alapanyagokból készít egészséges és ízletes jutalomfalatokat kutyáknak. A családi tulajdonban lévő pékségben a kekszek minden esetben minőségi alapanyagokból, egyedileg, kézzel készülnek. A sütésnél emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyagokat használnak fel, a termékekbe nem kerülnek vágóhídi hulladékokból előállított állati fehérjék, ahogyan tartósítószerek és egyéb adalékok sem. A kutyakekszek ráadásul nem csak ízletesek, hanem egészségesek is.

 

Cukor kutya allergiásan, mikor kihullott a szőre, és utána, egészségesen
Cukor kutya allergiásan, mikor kihullott a szőre, és utána, egészségesen


"A kutyakekszek termékfejlesztése során olyan alapanyagokat választunk, amelyek az ebek számára már ősidők óta ismertek, szervezetük le tudja bontani őket, és be is tudja építeni a kutyák testébe. A kutyakekszek ezek mellett olyan anyagokat is tartalmaznak, amelyek a kényelmi termékként szolgáló száraz és konzervtápokban nem, vagy csak kis mennyiségben fordulnak elő. Kutyakekszeink ezáltal a kutyák táplálóanyag-igényeit is segítik kielégíteni és így komplettálni a napi bevitelt" - mondta a Cukor & Virág Kutyapékség egyik megálmodója, Németh-Kakuszi Krisztina.

Dr. Deim Zoltán Ph.D. állatorvos, igazságügyi szakértő tapasztalatai szerint táplálkozási allergia kutya esetében leggyakrabban a tejfehérjére, vagy a búza gluténjére szokott kialakulni. A kialakuló bőrkiütések, viszketés mellett bélgyulladás, hasmenés föllépése is gyakran megfigyelhető. A bőr alatti kötőszövetben a hízósejtek száma megnégyszereződik. Jellegzetes a conjunctivitis és axillaris résznek a kipirulása, majd kisebesedése. Otitis externa és az interdigitális részek gyulladása kísérheti. Ha valaki ilyen tüneteket tapasztal, változtasson házi kedvence táplálkozásán, és szükség esetén forduljon állatorvoshoz.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Békében az erdőkben Hírek - Címlapon
Békében az erdőkben
Harlekinkaticák lepték el egy kutya száját Hírek - Címlapon
Harlekinkaticák lepték el egy kutya száját