A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!

2024. április 11., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.



 

Mi értünk irritábilis bél szindróma alatt?

 

Az IBS olyan állapot kutyáknál, melynél a belekben lévő izmok a normálistól eltérően működnek. Eredménye lehet hasmenés és székrekedés is. Fajta, nem és életkor tekintetében nincsenek különbséget – bármely kutyánál megjelenhet. Az állapot elég sok kellemetlenséggel járhat, mely nemcsak a kedvencek, de a gazdik mindennapjait is megnehezítheti. A diagnózis rendszerint kizárásos alapon történik.

 

 

Az irritábilis bélszindróma lehetséges okai kutyáknál

 

Az IBS esetében nem beszélhetünk egy konkrét kiváltó okról. Hátterében ugyanúgy állhatnak genetikai okok, örökletes tényezők, mint a környezeti hatások által keltett stressz vagy az élelmiszerekkel szembeni intolerancia/allergia.

 

Bakteriális és vírusos fertőzések, paraziták vagy gombák elszaporodása az emésztőrendszerben, illetve idegentestek felhalmozódása (bélelzáródás) szintén szerepet játszhat az IBS kialakulásában.

 

 

Irritábilis bél szindróma kutyáknál - Bármely életkorban megjelenhet, kölyköknél is
Irritábilis bél szindróma kutyáknál - Bármely életkorban megjelenhet, kölyköknél is
Fotó: Pixabay/@birgl

 

 

Mindezek miatt kiemelt jelentőséggel bír, hogy kedvencünk minőségi táplálékot kapjon. A lehetséges ok megtalálása céljából minden esetben kérjük állatorvosunk segítségét!

 

 

Az irritábilis bél szindróma tünetei kutyáknál

 

Az IBS tünetei megmutatkozhatnak fizikai és viselkedésbeli változásokban is, melyek egyértelműen jelzik, hogy a kutya nincs jól, szenved. Az alábbi tünetek más-más betegségekre is utalhatnak, ami megnehezítheti a pontos diagnózis felállítását. Érdemes felkészülten belépni a rendelőbe, ezért a legjobb, ha felírjuk egy papírra, mi mindent vettünk észre a kutyán, és mutassuk meg az állatorvosnak. Ez az apróság rengeteget segíthet, hiszen kedvencünk nem tudja szavakkal elmondani, mi a gond.

 

Az IBS 10 legjellemzőbb fizikai tünete kutyáknál:

 

 

Irritábilis bél szindróma kutyáknál - A nagytestű és óriás ebeket is érintheti
Irritábilis bél szindróma kutyáknál - A nagytestű és óriás ebeket is érintheti
Fotó: dogstodaymagazine.co.uk

 

 

A kutya viselkedésében alábbiakat vehetjük észre: a megszokotthoz képest érzékenyebben reagálhat a körülötte zajló dolgokra, elbújik, kevesebb az energiája, nem szívesen játszik, sétál, és a szokásosnál is többet pihen, alszik. Ha megérintik fájó pocakját, nyüszíthet, erős fájdalom esetén azonban figyelmeztetőleg moroghat, és ha továbbra sem hagyják békén, oda is kaphat. Bővebben: Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya

 

 

Hogyan történik a diagnózis?

 

Sajnos az IBS-nél fellépő tünetek számtalan más betegségre is jellemzőek lehetnek. Emiatt a diagnózis kizárásos alapon történik, tehát minden egyéb lehetséges betegséget ki kell zárni, mielőtt kijelentenék, hogy a kutya IBS-től szenved.

 

Ehhez alábbi vizsgálatokat rendelhetik el: fizikális vizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok, képalkotó diagnosztikai eljárások az alhasról (röntgen, ultrahang), melyekből kiderülhet, hogy van-e bármilyen elváltozás az adott területen (pl. daganat, fejlődési rendellenesség, elzáródás, súlyos székrekedés, a belek abnormális mozgása, stb.), biopszia, széklettenyésztés bakteriális fertőzésre, PCR-teszt (vírusos fertőzésre).

 

A diagnózishoz gyakran elengedhetetlen a speciális diéta. Az előírt étrendet azonban pontosan be kell tartani.

 

 

Irritábilis bél szindróma kutyáknál - Fontos az előírt diéta betartása
Irritábilis bél szindróma kutyáknál - Fontos az előírt diéta betartása
Fotó: Pixabay/@MrGajowy3

 

 

Hogyan kezelhető az IBS kutyáknál?

 

Jelenleg nem létezik olyan gyógymód mely megszüntetné az irritábilis bél szindróma tüneteit. A kezelés elsősorban a betegség okozta panaszok enyhítésére, kordában tartására irányul. Ehhez gyógyszerekre és életmódbeli változtatásokra lesz szükség. 

 

Az állatorvos által előírt diéta és kiegészítők (pl. pre- és probiotikumok) mellett fontos, hogy kedvencünknek megadjuk a rendszeres testmozgás lehetőségét, mellőzzük a felesleges stresszt, és nyugodt környezetet biztosítsunk számára.

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát, sem az állatorvos által felírt, klinikailag bevizsgált gyógyszerek alkalmazását. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

Forrás: dogstodaymagazine.co.uk, petmd.com
Indexkép forrás: dogstodaymagazine.co.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért pont a szőnyegre szeretnek hányni a kutyák? Miért pont a szőnyegre szeretnek hányni a kutyák?
Nem túl szívderítő látvány, amikor kedvencünk öklendezni kezd, és a padló vagy a parketta helyett valami igazán kényelmes helyre teszi le „csomagját”. Hogy is van ez?

7 gyakori tünet, ami allergiát jelezhet a kutyáknál 7 gyakori tünet, ami allergiát jelezhet a kutyáknál
Az allergia gyakori jelenség kutyáknál. Összetett dolog, változatos tünetekkel, melyek megkeseríthetik a kutya és családja életét is a mindennapokban.

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban
Kedvencünk általános jóllétének és egészségének megőrzéséhez fontos, hogy mind fizikailag, mind érzelmileg, mind mentálisan is jól érezze magát. Hogyan segíthetünk neki ebben?

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál Hírek - Címlapon
Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál
Somogyország lankáin, kutyabarát helyeken Hírek - Címlapon
Somogyország lankáin, kutyabarát helyeken