A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!

2024. április 11., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.



 

Mi értünk irritábilis bél szindróma alatt?

 

Az IBS olyan állapot kutyáknál, melynél a belekben lévő izmok a normálistól eltérően működnek. Eredménye lehet hasmenés és székrekedés is. Fajta, nem és életkor tekintetében nincsenek különbséget – bármely kutyánál megjelenhet. Az állapot elég sok kellemetlenséggel járhat, mely nemcsak a kedvencek, de a gazdik mindennapjait is megnehezítheti. A diagnózis rendszerint kizárásos alapon történik.

 

 

Az irritábilis bélszindróma lehetséges okai kutyáknál

 

Az IBS esetében nem beszélhetünk egy konkrét kiváltó okról. Hátterében ugyanúgy állhatnak genetikai okok, örökletes tényezők, mint a környezeti hatások által keltett stressz vagy az élelmiszerekkel szembeni intolerancia/allergia.

 

Bakteriális és vírusos fertőzések, paraziták vagy gombák elszaporodása az emésztőrendszerben, illetve idegentestek felhalmozódása (bélelzáródás) szintén szerepet játszhat az IBS kialakulásában.

 

 

Irritábilis bél szindróma kutyáknál - Bármely életkorban megjelenhet, kölyköknél is
Irritábilis bél szindróma kutyáknál - Bármely életkorban megjelenhet, kölyköknél is
Fotó: Pixabay/@birgl

 

 

Mindezek miatt kiemelt jelentőséggel bír, hogy kedvencünk minőségi táplálékot kapjon. A lehetséges ok megtalálása céljából minden esetben kérjük állatorvosunk segítségét!

 

 

Az irritábilis bél szindróma tünetei kutyáknál

 

Az IBS tünetei megmutatkozhatnak fizikai és viselkedésbeli változásokban is, melyek egyértelműen jelzik, hogy a kutya nincs jól, szenved. Az alábbi tünetek más-más betegségekre is utalhatnak, ami megnehezítheti a pontos diagnózis felállítását. Érdemes felkészülten belépni a rendelőbe, ezért a legjobb, ha felírjuk egy papírra, mi mindent vettünk észre a kutyán, és mutassuk meg az állatorvosnak. Ez az apróság rengeteget segíthet, hiszen kedvencünk nem tudja szavakkal elmondani, mi a gond.

 

Az IBS 10 legjellemzőbb fizikai tünete kutyáknál:

 

 

Irritábilis bél szindróma kutyáknál - A nagytestű és óriás ebeket is érintheti
Irritábilis bél szindróma kutyáknál - A nagytestű és óriás ebeket is érintheti
Fotó: dogstodaymagazine.co.uk

 

 

A kutya viselkedésében alábbiakat vehetjük észre: a megszokotthoz képest érzékenyebben reagálhat a körülötte zajló dolgokra, elbújik, kevesebb az energiája, nem szívesen játszik, sétál, és a szokásosnál is többet pihen, alszik. Ha megérintik fájó pocakját, nyüszíthet, erős fájdalom esetén azonban figyelmeztetőleg moroghat, és ha továbbra sem hagyják békén, oda is kaphat. Bővebben: Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya

 

 

Hogyan történik a diagnózis?

 

Sajnos az IBS-nél fellépő tünetek számtalan más betegségre is jellemzőek lehetnek. Emiatt a diagnózis kizárásos alapon történik, tehát minden egyéb lehetséges betegséget ki kell zárni, mielőtt kijelentenék, hogy a kutya IBS-től szenved.

 

Ehhez alábbi vizsgálatokat rendelhetik el: fizikális vizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok, képalkotó diagnosztikai eljárások az alhasról (röntgen, ultrahang), melyekből kiderülhet, hogy van-e bármilyen elváltozás az adott területen (pl. daganat, fejlődési rendellenesség, elzáródás, súlyos székrekedés, a belek abnormális mozgása, stb.), biopszia, széklettenyésztés bakteriális fertőzésre, PCR-teszt (vírusos fertőzésre).

 

A diagnózishoz gyakran elengedhetetlen a speciális diéta. Az előírt étrendet azonban pontosan be kell tartani.

 

 

Irritábilis bél szindróma kutyáknál - Fontos az előírt diéta betartása
Irritábilis bél szindróma kutyáknál - Fontos az előírt diéta betartása
Fotó: Pixabay/@MrGajowy3

 

 

Hogyan kezelhető az IBS kutyáknál?

 

Jelenleg nem létezik olyan gyógymód mely megszüntetné az irritábilis bél szindróma tüneteit. A kezelés elsősorban a betegség okozta panaszok enyhítésére, kordában tartására irányul. Ehhez gyógyszerekre és életmódbeli változtatásokra lesz szükség. 

 

Az állatorvos által előírt diéta és kiegészítők (pl. pre- és probiotikumok) mellett fontos, hogy kedvencünknek megadjuk a rendszeres testmozgás lehetőségét, mellőzzük a felesleges stresszt, és nyugodt környezetet biztosítsunk számára.

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát, sem az állatorvos által felírt, klinikailag bevizsgált gyógyszerek alkalmazását. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

Forrás: dogstodaymagazine.co.uk, petmd.com
Indexkép forrás: dogstodaymagazine.co.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben 7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben
Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Brimo partysátor MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál Hírek - Címlapon
Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál
Somogyország lankáin, kutyabarát helyeken Hírek - Címlapon
Somogyország lankáin, kutyabarát helyeken