A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az új divathóbort kiemelten veszélyes a kutyákra nézve

Egyre inkább teret nyer a gazdik körében a minél fiatalabb korban kezdett versenyeztetés. A szakemberek mindenhol hangoztatják ennek veszélyességét.


2023. július 01., 08:00


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Egészség




A MEOESZ Agility Sportbizottsága aggasztó dologra hívta fel a figyelmet a napokban közölt Facebook posztjában. Tapasztalataik szerint egyre több kutyás sportágban lett divat az úgynevezett „zsenge” kategória meghirdetése a fiatal kutyusok számára. Ráadásul sok esetben alsó korhatár nélkül lehet nevezni ebben a kategóriában. A Bizottság nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy teljesen elítélik ezt a szabálytalan hozzáállást. Bármilyen kategória esetén a 18 hónapos kort tekintik alapnak. És ennek követésére bíztatnak mindenkit. A különböző versenyek szervezőit és a gazdikat is. Nem véletlenül.



Amennyiben sport- és versenyzési céllal veszünk magunk mellé négylábú társat jó, ha tudjuk, hogy bár az alapozó feladatokat, amilyen például a balance tréning vagy a tudatos láb használat el lehet kezdeni már pár hónapos korban is. Sőt, ezeket játékos formában, egyszerre csak rövid ideig tartó gyakorlással célszerű is idejekorán bevezetni. Azonban itt a játékosságon és a lépcsőzetességen kell legyen a hangsúly.

 

A komolyabb edzésmunka elkezdése fiatal korban, nem kellő fokozatossággal felépítve ugyanis maradandó fizikai és mentális egészségkárosodást okozhat a kutyusoknál.
18 hónapos kor alatt, amikor még nem érték el a teljes felnőttséget a csontozatuk, az ízületeik még nem tudnak megfelelően alkalmazkodni az ugrások okozta testet érő becsapódásokhoz, hirtelen irányváltásokhoz és egyéb a testet érő fizikai behatásokhoz. Általában ehhez még hozzá jön, hogy jellemzően a nélkülözhetetlen regenerációs időt sem kapják meg a túlbuzgó gazditól esetleg a trénertől, akivel együtt dolgoznak.

 

 

Agility
Egyre jellemzőbb a kutyák túl fiatal korban való versenyeztetése
Forrás: https://www.freepik.com/ 



Az idegrendszerük is fejlődésben van még 18 hónapos kor előtt. Ilyenkor elég akár egyetlen plusz ismétlés a tűréshatárukon túl és kész a baj, akár egy egész életre.

 

A kutyás sportok esetében is az egyik kulcs erény a gazdik és a trénerek részéről a türelem. Egy kellően megalapozott kutya, akinek volt lehetősége azért kölyöknek is lenni a csillagokat is lehozza a gazdinak csak, hogy megfeleljen neki. És micsoda különbség van egy jól felépített, örömmel dolgozó kutya- és egy túlhajszolt, stresszes, esetleg sérült négylábú munkája között.

 

 

 

Forrás: https://www.facebook.com
Indexkép forrás: https://www.freepik.com/

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Mondial Assistance GesmbH Hírstart MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Fantasztikusan szerepeltek a magyar párosok az FCI Obedience Világbajnokságon Hírek - Címlapon
Fantasztikusan szerepeltek a magyar párosok az FCI Obedience Világbajnokságon
Kánikula - már több kutya hőgutát kapott: volt, amelyik életét vesztette Hírek - Címlapon
Kánikula - már több kutya hőgutát kapott: volt, amelyik életét vesztette