A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az új divathóbort kiemelten veszélyes a kutyákra nézve

Egyre inkább teret nyer a gazdik körében a minél fiatalabb korban kezdett versenyeztetés. A szakemberek mindenhol hangoztatják ennek veszélyességét.


2023. július 01., 08:00


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Egészség
A MEOESZ Agility Sportbizottsága aggasztó dologra hívta fel a figyelmet a napokban közölt Facebook posztjában. Tapasztalataik szerint egyre több kutyás sportágban lett divat az úgynevezett „zsenge” kategória meghirdetése a fiatal kutyusok számára. Ráadásul sok esetben alsó korhatár nélkül lehet nevezni ebben a kategóriában. A Bizottság nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy teljesen elítélik ezt a szabálytalan hozzáállást. Bármilyen kategória esetén a 18 hónapos kort tekintik alapnak. És ennek követésére bíztatnak mindenkit. A különböző versenyek szervezőit és a gazdikat is. Nem véletlenül.Amennyiben sport- és versenyzési céllal veszünk magunk mellé négylábú társat jó, ha tudjuk, hogy bár az alapozó feladatokat, amilyen például a balance tréning vagy a tudatos láb használat el lehet kezdeni már pár hónapos korban is. Sőt, ezeket játékos formában, egyszerre csak rövid ideig tartó gyakorlással célszerű is idejekorán bevezetni. Azonban itt a játékosságon és a lépcsőzetességen kell legyen a hangsúly.

 

A komolyabb edzésmunka elkezdése fiatal korban, nem kellő fokozatossággal felépítve ugyanis maradandó fizikai és mentális egészségkárosodást okozhat a kutyusoknál.
18 hónapos kor alatt, amikor még nem érték el a teljes felnőttséget a csontozatuk, az ízületeik még nem tudnak megfelelően alkalmazkodni az ugrások okozta testet érő becsapódásokhoz, hirtelen irányváltásokhoz és egyéb a testet érő fizikai behatásokhoz. Általában ehhez még hozzá jön, hogy jellemzően a nélkülözhetetlen regenerációs időt sem kapják meg a túlbuzgó gazditól esetleg a trénertől, akivel együtt dolgoznak.

 

 

Agility
Egyre jellemzőbb a kutyák túl fiatal korban való versenyeztetése
Forrás: https://www.freepik.com/ Az idegrendszerük is fejlődésben van még 18 hónapos kor előtt. Ilyenkor elég akár egyetlen plusz ismétlés a tűréshatárukon túl és kész a baj, akár egy egész életre.

 

A kutyás sportok esetében is az egyik kulcs erény a gazdik és a trénerek részéről a türelem. Egy kellően megalapozott kutya, akinek volt lehetősége azért kölyöknek is lenni a csillagokat is lehozza a gazdinak csak, hogy megfeleljen neki. És micsoda különbség van egy jól felépített, örömmel dolgozó kutya- és egy túlhajszolt, stresszes, esetleg sérült négylábú munkája között.

 

 

 

Forrás: https://www.facebook.com
Indexkép forrás: https://www.freepik.com/

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

A semmiből tűnt fel az árva kölyök, amikor idős kutyájuktól végső búcsút vettek A semmiből tűnt fel az árva kölyök, amikor idős kutyájuktól végső búcsút vettek
Mintha egy angyal küldte volna oda a kiskutyát, a legnehezebb pillanatban. Megható történet!

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor MTI Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Fantasztikusan szerepeltek a magyar párosok az FCI Obedience Világbajnokságon Hírek - Címlapon
Fantasztikusan szerepeltek a magyar párosok az FCI Obedience Világbajnokságon
Kánikula - már több kutya hőgutát kapott: volt, amelyik életét vesztette Hírek - Címlapon
Kánikula - már több kutya hőgutát kapott: volt, amelyik életét vesztette