A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az új divathóbort kiemelten veszélyes a kutyákra nézve

Egyre inkább teret nyer a gazdik körében a minél fiatalabb korban kezdett versenyeztetés. A szakemberek mindenhol hangoztatják ennek veszélyességét.


2023. július 01., 08:00


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Egészség
A MEOESZ Agility Sportbizottsága aggasztó dologra hívta fel a figyelmet a napokban közölt Facebook posztjában. Tapasztalataik szerint egyre több kutyás sportágban lett divat az úgynevezett „zsenge” kategória meghirdetése a fiatal kutyusok számára. Ráadásul sok esetben alsó korhatár nélkül lehet nevezni ebben a kategóriában. A Bizottság nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy teljesen elítélik ezt a szabálytalan hozzáállást. Bármilyen kategória esetén a 18 hónapos kort tekintik alapnak. És ennek követésére bíztatnak mindenkit. A különböző versenyek szervezőit és a gazdikat is. Nem véletlenül.Amennyiben sport- és versenyzési céllal veszünk magunk mellé négylábú társat jó, ha tudjuk, hogy bár az alapozó feladatokat, amilyen például a balance tréning vagy a tudatos láb használat el lehet kezdeni már pár hónapos korban is. Sőt, ezeket játékos formában, egyszerre csak rövid ideig tartó gyakorlással célszerű is idejekorán bevezetni. Azonban itt a játékosságon és a lépcsőzetességen kell legyen a hangsúly.

 

A komolyabb edzésmunka elkezdése fiatal korban, nem kellő fokozatossággal felépítve ugyanis maradandó fizikai és mentális egészségkárosodást okozhat a kutyusoknál.
18 hónapos kor alatt, amikor még nem érték el a teljes felnőttséget a csontozatuk, az ízületeik még nem tudnak megfelelően alkalmazkodni az ugrások okozta testet érő becsapódásokhoz, hirtelen irányváltásokhoz és egyéb a testet érő fizikai behatásokhoz. Általában ehhez még hozzá jön, hogy jellemzően a nélkülözhetetlen regenerációs időt sem kapják meg a túlbuzgó gazditól esetleg a trénertől, akivel együtt dolgoznak.

 

 

Agility
Egyre jellemzőbb a kutyák túl fiatal korban való versenyeztetése
Forrás: https://www.freepik.com/ Az idegrendszerük is fejlődésben van még 18 hónapos kor előtt. Ilyenkor elég akár egyetlen plusz ismétlés a tűréshatárukon túl és kész a baj, akár egy egész életre.

 

A kutyás sportok esetében is az egyik kulcs erény a gazdik és a trénerek részéről a türelem. Egy kellően megalapozott kutya, akinek volt lehetősége azért kölyöknek is lenni a csillagokat is lehozza a gazdinak csak, hogy megfeleljen neki. És micsoda különbség van egy jól felépített, örömmel dolgozó kutya- és egy túlhajszolt, stresszes, esetleg sérült négylábú munkája között.

 

 

 

Forrás: https://www.facebook.com
Indexkép forrás: https://www.freepik.com/

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Segítség! Vakarózik a kutyám! Hírek - Címlapon
Segítség! Vakarózik a kutyám!
Kánikula - már több kutya hőgutát kapott: volt, amelyik életét vesztette Hírek - Címlapon
Kánikula - már több kutya hőgutát kapott: volt, amelyik életét vesztette