A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kánikula - már több kutya hőgutát kapott: volt, amelyik életét vesztette

2023. június 30., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség
Csak néhány napig tartott az év első kánikulája, mégis elég volt ahhoz, hogy több kutya is hőgutát kapjon. Volt olyan állat, amelyik életét vesztette a hőség miatt. 

Rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk kutyáinkra a nyári melegben: nagyon könnyen hőgutához vezethet akár a legkisebb aktivitás is, ami pedig az életüket követelheti.

 

Ha a kutya szervezete nem képes leadni a termelődő hőt megfelelő mértékben, akkor jön létre a hőguta. A tartósan magas hőmérséklet kémiai reakciókat vált ki a szervezetben, ennek következtében leépülnek a sejtek, fellép a kiszáradás, a vér besűrűsödésének veszélye. Utóbbi megnehezíti a szív munkáját, kialakulhatnak vérrögök - mindez károsítja a szöveteket. Ha az állat nem kap időben segítséget, fennáll a létfontosságú szervek leállásának veszélye. Az utolsó pillanatban érkező segítség után van esély a gyógyulásra, azonban magas a tartós károsodás kockázata. A hőgutáról és annak jeleiről részletesen korábbi cikkünkben írtunk, ez ide kattintva érhető el.

Hallhattunk már esetekről, hogy a napon hagyott autóba zárt kutya életét követelte a hőguta – de ennél kevesebb is elég az életveszélyes állapot eléréséhez. Korábban tanulmányok is kimutatták, hogy leggyakrabban a testmozgás és az erőkifejtés miatt kapnak hőgutát a kutyák.

 

 

Kánikula - már több kutya hőgutát kapott: volt, amelyik életét vesztette
Kánikula - már több kutya hőgutát kapott: volt, amelyik életét vesztette
A kép illusztráció!
Fotó: Unsplash - Jen Theodore

 

 

Sajnos idén már több ilyen eset is bekövetkezett: az Összefogás A Szánhúzókért Alapítvány rögtön két ilyen esetről is tudomást szerzett, amikor a nagy melegben történt mozgás miatt következett be a hőguta – sajnos az egyik kutyát nem is tudták megmenteni az állatorvosok sem.

 

Mindkét esetben a kutyák a család gyerekeivel voltak otthon, míg a szülők dolgozni mentek. A gyerekek a kutyákkal játszottak, egyik esetben a kertben, másik esetben a futtatón. A gyerekek is, a kutyák is élvezték a közös játékot, a négylábúak boldogan szaladtak a gyerekekkel.

„Azonban egyszer csak mindkét kutya elfeküdt, a lihegésük fulladozássá változott. Nem volt felnőtt segítség, a gyerekek pánikban nem tudták mihez kezdjenek. A kutyák mindkét esetben túlmelegedtek, hőgutát kaptak. A futtatós kutyánál egy szomszéd időben cselekedett, a kutyát sikerült visszahűteni, túlélte a gyerekek jónindulatú, de felelőtlen játékát. A másik kutya nem volt ilyen szerencsés, 42.5 fokra melegedett, hiába történt orvosi beavatkozás, a kutya tegnap estére, pár óra leforgása alatt meghalt” – írja az Alapítvány a Facebook oldalán.

 

 

Fajtától, mérettől függetlenül minden kutyára rendkívül veszélyes a meleg, a hőguta! Fokozottan figyeljünk rájuk!

 

Nagy sétát, aktívabb mozgást kizárólag a hajnali/kora reggeli órákban, vagy késő este tegyünk kutyánkkal, a legmelegebb órákban kerüljük vele az aktivitást. A napon az aszfalt ráadásul rendkívül felforrósodik, ami égési sérülésekhez vezethet a mancsokon.

Mindenképp beszélgessünk erről gyermekeinkkel is, tanítsuk meg nekik, miért veszélyes a forró időben kimenni kutyánkkal!

 

 

 

 


Indexkép forrás: A kép illusztráció! - Unsplash - Jen Theodore

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz? Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz?
A sok írás, fotó, videó ellenére is megesik még, hogy a gazda figyelmetlenségből vagy tudatlanságból bent hagyja a kutyáját az autóban, míg ő vásárol, vagy ügyet intéz. Ám bármilyen gyorsan is végez, a kutyáját óriási veszélynek teszi ki ez idő alatt. Hogyan segíthetsz, mit tehetsz, kihez fordulj, ha ilyen esettel találkozol?

Hőgutát kapott egy kóbor kutya Ózdon – az utolsó pillanatban érkezett a segítség Hőgutát kapott egy kóbor kutya Ózdon – az utolsó pillanatban érkezett a segítség
Ne menjünk el a kóbor állatok mellett se a melegben! Életek múlhatnak azon, észrevesszük-e őket, és segítünk-e rajtuk! Így történt ez Apollóval, az idős kutyával is Ózdon: az utolsó utáni pillanatban érkezett hozzá a segítség.

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra? Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?
Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?

Életveszély nyáron: hőguta kutyáknál Életveszély nyáron: hőguta kutyáknál
Nem kell ahhoz kánikula, hogy a hőguta fenyegesse kedvencünket: már a tavaszi meleg napokon is megtörténhet a baj - nem beszélve a nyári forró napokról! De hogy előzhetjük meg, hogyan ismerhetjük fel, és mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?

Izzik a talpunk alatt a talaj: vigyázzunk kutyáink mancsára! Izzik a talpunk alatt a talaj: vigyázzunk kutyáink mancsára!
Tappancs: a kutya legcukibb testrésze - Egyben nagyon fontos védelmi szerepe is van! A hőségben különösen fontos, hogy vigyázzunk rá!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI MOL Nyrt. Praktiker Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az új divathóbort kiemelten veszélyes a kutyákra nézve Hírek - Címlapon
Az új divathóbort kiemelten veszélyes a kutyákra nézve
"Ő az én kis életmentőm" - Kutyájának köszönheti, hogy időben kiderült, mellrákja van Hírek - Címlapon
"Ő az én kis életmentőm" - Kutyájának köszönheti, hogy időben kiderült, mellrákja van