A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Biciklizés kutyával - Mi a legális módja?

Tévhitek, szabályok és szórakozás


2017. március 26., 07:15


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




Ugye nem állítunk újdonságot, ha azt mondjuk, a hiperaktív kutyát, aki felássa a kertet, kigyomlálja a növényeket, esetleg lebont egy csomag papírzsebkendőt, jó volna biciklivel lemozgatni? Ő elfárad, nekünk pedig nem tart sokáig ezt elérni, marad időnk másra is.



A városi kutyázás nem lenne nagy munka, ha felpattanhatnánk a kerékpárunkra, és tekerhetnénk néhány kilométert a szorgos ebbel minden nap, esetleg hétvégente elmerészkedhetnénk egy nagyobb biciklitúrára a hegyekbe, ahova kedvencünk is velünk tart. Ám érdemes indulás előtt átlapozni egy kreszkönyvet, vagy felütni a legújabb kormányrendeletek listáját, ugyanis szabálytalanul járunk el, ha kutyánkat pórázon vezetve közúton (járdán, vagy úttesten), és közterületen kerékpár mellett futtatjuk:

 

54. § (7) Tilos

d) kerékpárt más járművel, illetőleg állattal vontatni

e) kerékpáron oldalra kinyúló, előre vagy hátra egy méternél hosszabban kinyúló, a vezetőt a vezetésben akadályozó vagy a személy- és vagyonbiztonságot egyébként veszélyeztető tárgyat szállítani

f) kerékpárral állatot vezetni  

 

A rendelet értelmében ha az eb szabadon loholna a bicikli mellett nem követnénk el szabálysértést, ha egy másik rendelet, mely belterület közterületén előírja a pórázhasználatot nem tiltaná meg ezt is. Ne dőljünk be a kisállatboltokban vásárolható közkedvelt kerékpárra erősíthető rudaknak, speciális pórázoknak  és hámoknak, ugyanis ezek egyikét sem használhatjuk a városban. Bár természetesen az üzletek ezt nem fogják az orrunkra kötni.

A kormányrendeletet főként biztonsági okokból hozták, ugyanis azzal, ha kedvencünk nem elég engedelmes, elrántja a pórázt, vagy beszalad egy másik kerékpáros elé komoly balesetek okozói lehetünk minden igyekezetünk ellenére.

 

biciklizés kutyával
Egy kiadós erdei túra
Forrás: yourdogsfriend.org

 

Ne keseredjünk el a fentebb olvasottak alapján, ugyanis van más megoldás a túlbuzgó eb lefárasztására, még kerékpárral is. Az említett korlátozások csak gyalogosok és közlekedési járművek közlekedésére szolgáló közutakra, járdákra vonatkoznak, tehát nyugodtan elindulhatunk egy erdei túrára, vagy földutas kerékpározásra anélkül, hogy bármitől tartanunk kéne. Ennek ellenére sajnos erre is vonatkozik szabálysértési törvény, de betartatására még soha nem láttunk példát (ahogy a városban kerékpározást se büntetik, de természetesen jobb félni, mint megijedni).

 

193. §  (1) Aki felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen- a vadászkutya és triflakereső kutya kivételével- póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja szabálysértést követ el.

 

Ne szegje kedvünket a sok szabály, egy erdei túrára nyugodtan elővehetjük a szekrényből a régen megvásárolt biciklire erősíthető kutyafuttató kart, és hámot, ezek alkalmazásával törvényt se szegünk, az eb is kellően elfárad, és nem utolsó sorban mi is jól érezzük magunkat.

Ha kutyánk különös tehetség, és nekünk is kedvünkre van a kerékpározás belevághatunk a bikejöring (kutyás kerékpározás) nevű sportba is, mely hazánkban elismert, éves szinten több látványos és szórakoztató versenyt is szerveznek a lelkes sportolóknak. Néhány kutyaiskolában segítséget kaphatunk a tevékenység elkezdéséhez, ahol mind a kutyát, mind a gazdit megtanítják az efféle kerékpározás fortélyaira.

 
biciklizés kutyával
Bikejöring
Forrás: mazlickoviny.cz


Indexkép forrás: itsahuskything.com
Cikk első megjelenése: 2015. április 22.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban! Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban!
Érdemes nyitott szemmel és füllel járni az erdőben a túrák, kirándulások, séták alatt: jobb most elkerülni a vaddisznókat. Az ellési időszakban veszélyesek lehetnek: a kocák bármi áron megvédik a kismalacaikat.

Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért
A négyéves Jack Russell Terrier nap, mint nap elkápráztatja rajongóit bravúrjaival.

Mit tegyek, ha kullancsot találtam a kutyámban? Mit tegyek, ha kullancsot találtam a kutyámban?
Útmutató az állatorvos ajánlásai szerint.

10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez 10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez
Test-lélek-szellem. Ha ezek egyensúlyban vannak, kiegyensúlyozott és harmonikus életet élhetünk. Kutyáinkra is érvényes ez, néhány egyszerű ötlettel pedig mi magunk is hozzájárulhatunk jólétükhöz.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Ebugatta MOL Nyrt. JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kolumbia: különleges ételadagolók segítenek a kóbor kutyákon Hírek - Címlapon
Kolumbia: különleges ételadagolók segítenek a kóbor kutyákon
Megható videó: A Pegasus Project Hírek - Címlapon
Megható videó: A Pegasus Project