A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Instagram


Tudástár

Egészség
Ápolás Betegségek Kutyás sportok
Agility

Kutyasportokról szóló sorozatunk folytatásaként az agility-t szeretnénk bemutatni olvasóinknak. Ez az elfoglaltság azok közé sorolható, amik leginkább javítják a kutya-gazda kapcsolatot, és lehetővé teszik, hogy a páros apró jelekből is megértse egymást.

 

Az agility lényege, hogy az ebnek a gazda segítségével egy akadálypályát kell teljesítenie hiba nélkül. A felvezető mutatja az irányt, valamint a sorrendet, a kutya pedig képességeihez mérten teljesíti azt. Az akadályok lehetnek ugrók (távolugró, karika és viadukt is), lehetnek zónásak (létra, hinta, palánk), valamint szükség van egy szlalomra, és néhány kúszóra is. Versenyen legtöbbször egy agility és egy jumping pályát kell lefutni. A különbség annyi, hogy a jumpingból hiányoznak a zónás akadályok, kezdőknél a szlalom is.

 

A szabály: Az ugróakadályokat azok leverése nélkül, az akadályok vonalát nem elhagyva, az előírt irányból kell teljesíteni. A karikát, viaduktot és távolugrót kizárólag szemből érdemes ugratni, különben balesethez vezethet. A zónásokon végig kell szaladnia az ebnek, úgy, hogy a kezdetén és a végén felfestett területekbe belelép. Ellenkező esetben zónahibát int a bíró. Ennek a funkciója egyébként a sérülések elkerülése, tanításával elérhető, hogy ne ugorjon le az eb az akadály tetejéről. A szlalom első rúdját bal vállal kell kerülni, és azon túl hiba nélkül teljesíteni a 12 oszlopot.

 

A tanítás földre tett lécekkel, és egy rövid egyenes kúszóval veszi kezdetét. A legtöbb kutya élvezi, főleg a kúszást, és az ugrabugrálást, úgyhogy hamar belejönnek. A nagyobb gondot a gazdi utasításának követése szokta okozni, hiszen sokkal izgalmasabb arra ugrálni, amerre ők szeretnének. A felvezető kinyújtott kezével, valamint vállával és testbeszédével jelzi a következő akadályt. Rövid vezényszavakkal, pl.: „hopp”, „hinta”, „kúszik” lehet biztosabbá tenni az irányt. Rövid idő után már kisebb, 8-10 akadályos pályákat is képesek futni a kezdők, bonyolult fordulásokkal tarkítva. Ha ezek megjegyzése és teljesítése már nem okoz gondot, akkor jöhetnek a 20, vagy annál is több akadályból álló pályák.

 

Az edzés mindig az akadályok kipakolásával kezdődik, ezután jön a pályabejárás. Hivatalosan erre 8 percet szánnak, de gyakorláskor természetesen több is lehet. A gazdi megjegyzi a sorrendet, hiszen ha elindulnak az ebbel már nem lesz ideje átgondolni, vagy meglesni a kihelyezett számokat. Edzésen hiba esetén meg lehet állni, ismételni annyiszor, ahányszor csak szükséges.

 

A pozitív megerősítés elengedhetetlen. A jutalmazásra használhatunk falatokat, labdát, vagy húzós játékot, kinek mi a szimpatikus. Fontos, hogy a pályán sosem szabad leszidni a kutyát, vagy bántani, hiszen ez csak játék. Könnyen elvehetjük egy rossz mozdulattal a kedvét az egésztől.

 

A sport bármilyen kutyával űzhető, azonban a nagy testű, rövid lábú ebekkel mégis érdemes inkább mást választani. Az agility igen megterhelő az ízületekre nézve, ezért mielőtt versenyszerűen belefogunk érdemes leszűretni a kutyát diszpláziára, és egyéb ízületi elváltozásokra. Azzal is számolnunk kell, hogy idő előtt azt mondja az orvos, hogy hagyjuk abba a sportot. Ekkor természetesen csak a kutya érdeke a fontos!

 

Az agility egyre népszerűbb, így bárhol találunk olyan iskolát ahol elkezdhetjük. Ne fogjunk önképzésbe a kutyafuttatókon, mert sérülés, vagy félelem lehet a vége! Szakértő kezekben viszont öröm, és vidámság :)

 

A teljes cikk ITT olvasható!

 


Flyball Treibball Vízi sportok
Mérgezések Nyári veszélyek Oltások Őszi veszélyek Paraziták, élősködők Táplálkozás Téli veszélyek
Gazdiknak Szolgáltatóknak Utazás Kutyatár

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Instagram

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH Vizslatúra Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube