A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Állatvédelem

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Nem szerepelhetnek többé vadállatok a szlovákiai cirkuszokban

2019. november 04., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Szlovákia is lépett: novembertől nem szerepelhetnek többé vadállatok a cirkuszokban és egyéb szórakoztató nyilvános rendezvényeken.Szlovákiában a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium rendelete értelmében november első napjától nem szerepelhetnek vadállatok a porondon. A tilalom a vadállatok szerepeltetésére vonatkozik, így háziállatok, mint kutyák, macskák és vadászgörények részvételével teljesen nem szűnnek meg az állatos számok. Szigorodtak azonban a háziállatok idomítására vonatkozó szabályok: például nem használhatnak az idomárok tüzet, narkotikumokat és nem tehetik ki stressznek az állatokat. 

 

A nyilvános szerepeltetés mellett tilos lesz az állatok erre a célra való idomítása is - írta az Újszó.com. A tilalmat még 2018-ban foglalták törvénybe arra hivatkozva, hogy az állatok nem tekinthetők többé tárgynak. A jogszabály megszegése akár 20 ezer eurós büntetést is vonhat maga után - írja az MTI. A vadállatokra vonatkozó tilalmat támogatja a Sloboda Svierat nevű állatvédő szervezet is, amelynek a vadállatok cirkuszi szerepeltetésének betiltását célzó petícióját 55 ezren írták alá.

 

A világban egyre több ország mond nemet a vadállatok cirkuszi szerepeltetésére, hiszen ők nem az emberek szórakoztatására születtek. Fizikai, mentális, szociális szükségleteiket a cirkuszi körülmények nem tudják kielégíteni. Az állati jogok egyetemes nyilatkozata kimondja, minden vadállatnak joga van a természetes környezetében, szabadon élni. Indiában már az 1990-es években betiltották a medvék, tigrisek és oroszlánok cirkuszi szerepeltetését, azóta pedig az elefántok és az összes többi vadállat idomítását is. Kalifornia állam a szőrmekereskedelem tiltásakor kitért a cirkuszokra is: vadállatok itt sem szerepelhetnek többé cirkuszban. Az Európai Unió legtöbb országában már nem léphetnek porondra állatok, mint Írországban, Angliában, Romániában. Portugáliában 2024-től lép hatályba a tiltó törvény, ennyi türelmi időt kaptak a cirkuszok, hogy összeírják állataikat, melyeket a törvény életbe lépéséig állatkertekben kell majd elhelyezniük. Szakértők szerint az állatok “nyugdíjba vonulása” komoly kérdéseket is felvet: bár jobb életkörülmények között élhetnek majd az állatkertekben, félő, hogy depresszióhoz, betegségekhez vezethet a tétlenség. Ezek az állatok ugyanis hozzászoktak a folyamatos feladatokhoz, hogy foglalkoznak velük - ám az állatkertekben ilyen jellegű feladatok nem várnak rájuk.

 

 

 

 


Indexkép forrás: pinterest.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Nem kegyelmeznek a kutyák az orvvadászoknak: már 45 orrszarvút megmentettek a kiképzett ebek Nem kegyelmeznek a kutyák az orvvadászoknak: már 45 orrszarvút megmentettek a kiképzett ebek
Dél-Afrikában létezik egy gyors reagálású egység, ami kifejezetten az orvvadászok megállítására szakosodott. Az egység kemény, gyors, pontos és nem kegyelmez. Szimatuk csalhatatlan, kitartásukkal senki nem veheti fel a versenyt. A K9-es egység már 45 orrszarvút megmentett az orvvadászoktól!

Mit tehetsz, ha medvébe botlasz a kutyasétán? Mit tehetsz, ha medvébe botlasz a kutyasétán?
Igen, hazánkban ismét megtörténhet, hogy kirándulás, túrázás alkalmával medvébe botlunk. A medvétől jobb tisztes távolságot tartani, ám pánikra nincs ok: a medvék ok nélkül nem támadnak!

5 kutyajó barátság 5 kutyajó barátság
Mindenkinek kell egy jóbarát, egy legjobb barát. Akire mindig számíthat, akivel játszhat, akivel együtt töltheti az idejét. Nincsenek ezzel másképp a kutyák sem. Ez a jó barát lehet egy másik kutya, egy falkatag, vagy a gazda. Ám megesik, hogy nem egy kutya-társ, vagy a gazda lesz a legjobb barát.

Örökbefogadott kutya lett a kölyök oroszlánok legjobb barátja Örökbefogadott kutya lett a kölyök oroszlánok legjobb barátja
Nem mindennapi barátság született a Gyöngyösi Állatkertben: egy kis fekete puli minden nap meglátogatja kis barátait, alig bírja kivárni, hogy beengedjék a kisoroszlánok kifutójába!

Elárvult vadállat kölyköket nevel ez a kutya Elárvult vadállat kölyköket nevel ez a kutya
Princess egy csupaszív pitbull-keverék. Volt idő, amikor altatni akarták, ma viszont vadállatok mentésében segít gazdáinak. Nézd meg bájos fotóit!

Kutyák a tigrisek között Kutyák a tigrisek között
Mit keres három németjuhász egy tigrisparkban? És hogyan fogadták őket a lakók? Cikkünkből megtudhatod! - Csodás fotókkal és videóval!

Íme a legszexibbnek választott állatorvos Íme a legszexibbnek választott állatorvos
Egy állatorvos fotói olvasztják meg a női szíveket az elmúlt hetekben. Lássuk, ki is ez a “cuki doki”.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Mondial Assistance GesmbH Beagle Club Online AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Gondolkodtató trükkök kutyádnak otthonra Hírek - Címlapon
Gondolkodtató trükkök kutyádnak otthonra
Aloe Vera kutyáknak - gyógynövény a természet patikájából Hírek - Címlapon
Aloe Vera kutyáknak - gyógynövény a természet patikájából