A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nem szerepelhetnek többé vadállatok a szlovákiai cirkuszokban

2019. november 04., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Szlovákia is lépett: novembertől nem szerepelhetnek többé vadállatok a cirkuszokban és egyéb szórakoztató nyilvános rendezvényeken.



Szlovákiában a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium rendelete értelmében november első napjától nem szerepelhetnek vadállatok a porondon. A tilalom a vadállatok szerepeltetésére vonatkozik, így háziállatok, mint kutyák, macskák és vadászgörények részvételével teljesen nem szűnnek meg az állatos számok. Szigorodtak azonban a háziállatok idomítására vonatkozó szabályok: például nem használhatnak az idomárok tüzet, narkotikumokat és nem tehetik ki stressznek az állatokat. 

 

A nyilvános szerepeltetés mellett tilos lesz az állatok erre a célra való idomítása is - írta az Újszó.com. A tilalmat még 2018-ban foglalták törvénybe arra hivatkozva, hogy az állatok nem tekinthetők többé tárgynak. A jogszabály megszegése akár 20 ezer eurós büntetést is vonhat maga után - írja az MTI. A vadállatokra vonatkozó tilalmat támogatja a Sloboda Svierat nevű állatvédő szervezet is, amelynek a vadállatok cirkuszi szerepeltetésének betiltását célzó petícióját 55 ezren írták alá.

 

A világban egyre több ország mond nemet a vadállatok cirkuszi szerepeltetésére, hiszen ők nem az emberek szórakoztatására születtek. Fizikai, mentális, szociális szükségleteiket a cirkuszi körülmények nem tudják kielégíteni. Az állati jogok egyetemes nyilatkozata kimondja, minden vadállatnak joga van a természetes környezetében, szabadon élni. Indiában már az 1990-es években betiltották a medvék, tigrisek és oroszlánok cirkuszi szerepeltetését, azóta pedig az elefántok és az összes többi vadállat idomítását is. Kalifornia állam a szőrmekereskedelem tiltásakor kitért a cirkuszokra is: vadállatok itt sem szerepelhetnek többé cirkuszban. Az Európai Unió legtöbb országában már nem léphetnek porondra állatok, mint Írországban, Angliában, Romániában. Portugáliában 2024-től lép hatályba a tiltó törvény, ennyi türelmi időt kaptak a cirkuszok, hogy összeírják állataikat, melyeket a törvény életbe lépéséig állatkertekben kell majd elhelyezniük. Szakértők szerint az állatok “nyugdíjba vonulása” komoly kérdéseket is felvet: bár jobb életkörülmények között élhetnek majd az állatkertekben, félő, hogy depresszióhoz, betegségekhez vezethet a tétlenség. Ezek az állatok ugyanis hozzászoktak a folyamatos feladatokhoz, hogy foglalkoznak velük - ám az állatkertekben ilyen jellegű feladatok nem várnak rájuk.

 

 

 

 


Indexkép forrás: pinterest.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.

Kölyökkutyát fogadott örökbe az állatkert, hogy az elárvult gepárd társa lehessen Kölyökkutyát fogadott örökbe az állatkert, hogy az elárvult gepárd társa lehessen
Nem mindennapi játszópajtást szánnak a mentett kiskutyának!

Többszáz kutyát, macskát és még egy oroszlánt is megmentett a 77 éves ukrán asszony Többszáz kutyát, macskát és még egy oroszlánt is megmentett a 77 éves ukrán asszony
Asya Serpinska számára nem volt kérdés, hogy a háború közeledtével négylábú barátai mellett marad. Minden tőle telhetőt megtett és megtesz ma is, hogy biztonságban átvészelhessék az elkövetkezendő időszakot.

Kimentette a jéghideg folyóból a pici vidrakölyköt a háromlábú kutya Kimentette a jéghideg folyóból a pici vidrakölyköt a háromlábú kutya
Bár még bőven a mamája mellett lenne a helye, szem elől téveszthették egymást, és a kis vidra magatehetetlenül sodródott az árban.

Rangos díjat kapott a kutya, aki koalákat mentett a hatalmas bozóttüzek alatt Rangos díjat kapott a kutya, aki koalákat mentett a hatalmas bozóttüzek alatt
Bear, a border collie keverék Ausztrália négylábú hőse: több mint 100 sérült koalának segített a nyomára bukkanni a tomboló tűzvész idején.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az árva állatokhoz is megérkezett a Mikulás Hírek - Címlapon
Az árva állatokhoz is megérkezett a Mikulás
Egy szájkosár, amit maga a kutya is szeret Hírek - Címlapon
Egy szájkosár, amit maga a kutya is szeret