A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Rangos díjat kapott a kutya, aki koalákat mentett a hatalmas bozóttüzek alatt

2021. november 10., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Bear, a border collie keverék Ausztrália négylábú hőse: több mint 100 sérült koalának segített a nyomára bukkanni a tomboló tűzvész idején.Soha nem látott pusztítást hagytak maguk után a bozóttüzek az utóbbi két évben az ausztrál kontinensen. A déli államokban egymilliónál is több hektárnyi terület vált a lángok martalékává. Megszámlálhatatlan vadon élő állat, köztük az ország nemzeti kincse, koalák is áldozatuk estek a tűznek.

 

Egyetlen reményüket egy kutya jelentette: a speciális képzésben részesült Bear ugyanis ki tudja szagolni a koalák bundájának és ürülékének szagát. Természetesen olyan helyeken kutattak utánuk, ahonnan már elvonult a tűz, és e csodálatos négylábú újabb és újabb segítségre szoruló mackóhoz vezette el az állatmentőket.

 

Bear, a kutya, akinek hála rengeteg koala menekült meg a bozóttüzek idején
Bear, a kutya, akinek hála rengeteg koala menekült meg a bozóttüzek idején
Fotó: people.com

 

Bear egyedülálló munkáját idén rangos kitüntetéssel jutalmazták, a nemzetközi állatjóléti alap jóvoltából (International Fund for Animal Welfare, IFAW). A díjátadó eseményen virtuálisan vett részt családjával, akik nem győzték dicsérni a 6 éves keverék páratlan intelligenciáját és lelkesedését:

 

„Úgy véljük, Bear méltán megérdemli e díjat, hiszen rengeteget segített nekünk a koalák megmentésében, különösen a bozóttüzek idején. Egész évben velünk dolgozik, segítsége pótolhatatlan a mi munkánk szempontjából is, általa egy jobb és biztonságosabb világot teremthetünk a koaláknak. A díjért természetesen extra simogatás és játék jár” – mondta el meghatottan Bear vezetője, Dr. Romane Cristescu.

 

Rangos díjat kapott Bear, a koalamentő kutya
Rangos díjat kapott Bear, a koalamentő kutya
Fotó: IFAW

 

Nem minden szuperhős visel köpenyt – jónéhányan puha bundát hordanak. Bear esetében ez nem volt rmindig így: Ausztrália „Fekete Nyara” előtt egy menhelyen élt, arra várva, hogy valaki meglássa a benne rejlő lehetőségeket. Hihetetlen energiái és játékszenvedélye miatt azonban senki sem merte vállalni a vele járó feladatot – szerencséjére. Ezek a tulajdonságok, kivételes szimatával párosulva tökéletessé tették arra, hogy megfelelő tréning után életmentővé avanzsáljon.

 

Útja egyenesen az egyetemre vezetett: beválasztották a nyomkövető kutya csapatba, ahol kifejezetten a természetvédelemre, azon belül a vadállatok mentésére fókuszálnak. Bear megtanulta, hogy szagolja ki a koalákat és más állatokat, melyek természeti katasztrófák alatt segítségre szorulnak. A trénerek megérzése beigazolódott: a keverék egyszerűen remekelt e szerepben. Hála neki a 2019-2020-as bozóttüzek alatt több mint 100 koalát tudtak megmenteni.

 

Több mint száz koalát tudtak megmenteni a bozóttüzek után a kutyának hála
Több mint száz koalát tudtak megmenteni a bozóttüzek után a kutyának hála
Fotó: theconversation.com

 

Az IFAW egy másik négylábúnak is odaítélte az idei díjat: Jasper, az Angliában élő terápiás kutya a koronavírus járvány alatt nyújtott és nyújt ma is támaszt a kórházak személyzetének.

 

„Jasper mindig is fő feladatának tekintette, hogy mosolyt csaljon az emberek arcára, hogy általa kicsit jobban érezhessék magukat. A legnehezebb hónapokban is ott volt azok mellett, akik erőn felül végezték fáradságos szolgálatukat embertársainkért. Ott volt, amikor valakinek szüksége volt egy kis szünetre, egy ölelésre, hogy könnyek kíséretében visszatérhessen a frontvonalra” – mondta el gazdája, David Anderson.

 

Jasper, a terápiás kutya kórházakban segített a járvány idején
Jasper, a terápiás kutya kórházakban segített a járvány idején
Fotó: IFAW

 

Jasper és Bear személyében két fantasztikus kutyát ismerhettünk meg. Mindketten rávilágítanak az állatok és az emberek között létrejövő pozitív kapcsolatokra. Óriási változást hoztak és hoznak ma is sokak életébe. Büszkén adjuk át e díjakat teljesítményük elismeréseként” – jelentette ki James Sawyer, a szervezet igazgatója.

 

Ez a kutya a koalák megmentője: kiszagolja a bozóttűz miatt bajban lévő koalákat - Kutyabarát helyek

Csodálatos szaglásával menti a koalákat az Ausztráliában tomboló bozóttüzek elől Bear, a border collie keverék.

Forrás: people.com
Indexkép forrás: abc.net.au/dailymail.co.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ehet a kutya sárgadinnyét? Ehet a kutya sárgadinnyét?
Édes, zamatos gyümölcsünknek már a látványára is felfigyelhet kedvencünk, hiszen olyan, mint egy jókora labda. Hát még amikor szelünk belőle egy szeletet! A finom illatoknak ő sem tud ellenállni. Vajon adhatunk neki belőle?

Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a forró nyári napokra Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a forró nyári napokra
Mentás tappancsok a friss leheletért, kókuszgolyó a csillogó szőrért és a gyümölcsös-kekszes muffin is ínycsiklandó elfoglaltságot nyújthat kedvencünknek. Könnyen és gyorsan elkészíthető jégkrémek a kutya igényeire szabva!

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra? Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?
Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?

Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához? Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához?
Kutyaválasztáskor ösztönösen is a személyiségünkhöz legjobban illő négylábút szeretnénk megtalálni. Ebben segíthetnek a fajtaleírások, melyekből olyan fontos dolgokat is megtudhatunk, mint a fajta megjelenése, testmérete, mozgásigénye és jelleme. Olykor viszont meglepetést okozhat, ha kiszemeltünk nem igazán felel meg az „ideális” képnek. Mi történhetett?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Irodakutya.com Rehabportál Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyáknál és macskáknál is okozhat szívizomgyulladást az új koronavírus-fertőzés Hírek - Címlapon
Kutyáknál és macskáknál is okozhat szívizomgyulladást az új koronavírus-fertőzés
Miért vonyítanak a kutyák? Hírek - Címlapon
Miért vonyítanak a kutyák?