A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Rangos díjat kapott a kutya, aki koalákat mentett a hatalmas bozóttüzek alatt

2021. november 10., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Bear, a border collie keverék Ausztrália négylábú hőse: több mint 100 sérült koalának segített a nyomára bukkanni a tomboló tűzvész idején.Soha nem látott pusztítást hagytak maguk után a bozóttüzek az utóbbi két évben az ausztrál kontinensen. A déli államokban egymilliónál is több hektárnyi terület vált a lángok martalékává. Megszámlálhatatlan vadon élő állat, köztük az ország nemzeti kincse, koalák is áldozatuk estek a tűznek.

 

Egyetlen reményüket egy kutya jelentette: a speciális képzésben részesült Bear ugyanis ki tudja szagolni a koalák bundájának és ürülékének szagát. Természetesen olyan helyeken kutattak utánuk, ahonnan már elvonult a tűz, és e csodálatos négylábú újabb és újabb segítségre szoruló mackóhoz vezette el az állatmentőket.

 

Bear, a kutya, akinek hála rengeteg koala menekült meg a bozóttüzek idején
Bear, a kutya, akinek hála rengeteg koala menekült meg a bozóttüzek idején
Fotó: people.com

 

Bear egyedülálló munkáját idén rangos kitüntetéssel jutalmazták, a nemzetközi állatjóléti alap jóvoltából (International Fund for Animal Welfare, IFAW). A díjátadó eseményen virtuálisan vett részt családjával, akik nem győzték dicsérni a 6 éves keverék páratlan intelligenciáját és lelkesedését:

 

„Úgy véljük, Bear méltán megérdemli e díjat, hiszen rengeteget segített nekünk a koalák megmentésében, különösen a bozóttüzek idején. Egész évben velünk dolgozik, segítsége pótolhatatlan a mi munkánk szempontjából is, általa egy jobb és biztonságosabb világot teremthetünk a koaláknak. A díjért természetesen extra simogatás és játék jár” – mondta el meghatottan Bear vezetője, Dr. Romane Cristescu.

 

Rangos díjat kapott Bear, a koalamentő kutya
Rangos díjat kapott Bear, a koalamentő kutya
Fotó: IFAW

 

Nem minden szuperhős visel köpenyt – jónéhányan puha bundát hordanak. Bear esetében ez nem volt rmindig így: Ausztrália „Fekete Nyara” előtt egy menhelyen élt, arra várva, hogy valaki meglássa a benne rejlő lehetőségeket. Hihetetlen energiái és játékszenvedélye miatt azonban senki sem merte vállalni a vele járó feladatot – szerencséjére. Ezek a tulajdonságok, kivételes szimatával párosulva tökéletessé tették arra, hogy megfelelő tréning után életmentővé avanzsáljon.

 

Útja egyenesen az egyetemre vezetett: beválasztották a nyomkövető kutya csapatba, ahol kifejezetten a természetvédelemre, azon belül a vadállatok mentésére fókuszálnak. Bear megtanulta, hogy szagolja ki a koalákat és más állatokat, melyek természeti katasztrófák alatt segítségre szorulnak. A trénerek megérzése beigazolódott: a keverék egyszerűen remekelt e szerepben. Hála neki a 2019-2020-as bozóttüzek alatt több mint 100 koalát tudtak megmenteni.

 

Több mint száz koalát tudtak megmenteni a bozóttüzek után a kutyának hála
Több mint száz koalát tudtak megmenteni a bozóttüzek után a kutyának hála
Fotó: theconversation.com

 

Az IFAW egy másik négylábúnak is odaítélte az idei díjat: Jasper, az Angliában élő terápiás kutya a koronavírus járvány alatt nyújtott és nyújt ma is támaszt a kórházak személyzetének.

 

„Jasper mindig is fő feladatának tekintette, hogy mosolyt csaljon az emberek arcára, hogy általa kicsit jobban érezhessék magukat. A legnehezebb hónapokban is ott volt azok mellett, akik erőn felül végezték fáradságos szolgálatukat embertársainkért. Ott volt, amikor valakinek szüksége volt egy kis szünetre, egy ölelésre, hogy könnyek kíséretében visszatérhessen a frontvonalra” – mondta el gazdája, David Anderson.

 

Jasper, a terápiás kutya kórházakban segített a járvány idején
Jasper, a terápiás kutya kórházakban segített a járvány idején
Fotó: IFAW

 

Jasper és Bear személyében két fantasztikus kutyát ismerhettünk meg. Mindketten rávilágítanak az állatok és az emberek között létrejövő pozitív kapcsolatokra. Óriási változást hoztak és hoznak ma is sokak életébe. Büszkén adjuk át e díjakat teljesítményük elismeréseként” – jelentette ki James Sawyer, a szervezet igazgatója.

 

Ez a kutya a koalák megmentője: kiszagolja a bozóttűz miatt bajban lévő koalákat - Kutyabarát helyek

Csodálatos szaglásával menti a koalákat az Ausztráliában tomboló bozóttüzek elől Bear, a border collie keverék.

Forrás: people.com
Indexkép forrás: abc.net.au/dailymail.co.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

14 sikertelen örökbeadás után találta meg álmai otthonát Ronny, a nagyra nőtt kölyökkutya 14 sikertelen örökbeadás után találta meg álmai otthonát Ronny, a nagyra nőtt kölyökkutya
Az imádnivaló melák mindenkinek belopta magát a szívébe, mégis időbe telt, mire rátalált az Igazi Gazdi.

Annie hercegnő - Ilyen vidáman telnek egy 19 éves kutya napjai, mióta kihozták a menhelyről Annie hercegnő - Ilyen vidáman telnek egy 19 éves kutya napjai, mióta kihozták a menhelyről
Annie kutyus már nagyon-nagyon öreg volt, amikor előző gazdái leadták a menhelyre. Az állatmentőknek hála azonban újra kiült pofijára a boldog mosoly. Szívmelengető videó!

Ezen az írországi menhelyen a kutyusok választhatják ki karácsonyi ajándékukat Ezen az írországi menhelyen a kutyusok választhatják ki karácsonyi ajándékukat
Nem lehet betelni a videójukkal, annyira aranyosak!

Szomorúan nézte a kutya a kerítésen kipottyant játékát - egy autós mentette meg malackáját Szomorúan nézte a kutya a kerítésen kipottyant játékát - egy autós mentette meg malackáját
Piciny történet arról, hogy egy apró cselekedetünkkel is szebbé tehetjük a világot valaki számára.

"Csak ezt éljem túl" - Szörnyen izgult a kutyus, amikor életmentő műtétet hajtottak végre plüssén "Csak ezt éljem túl" - Szörnyen izgult a kutyus, amikor életmentő műtétet hajtottak végre plüssén
Nem hagyta magára legjobb barátját.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt. Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyáknál és macskáknál is okozhat szívizomgyulladást az új koronavírus-fertőzés Hírek - Címlapon
Kutyáknál és macskáknál is okozhat szívizomgyulladást az új koronavírus-fertőzés
Miért vonyítanak a kutyák? Hírek - Címlapon
Miért vonyítanak a kutyák?