A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Költözés kutyával

Hogyan készüljünk fel?


2016. július 16., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




A költözés napja stresszes és megterhelő lehet minden résztvevő számára, beleértve a család kedvenceit is. Léteznek azonban olyan praktikák, amelyek alkalmazásával a költözés előtti, alatti és utáni időszakot is zökkenőmentesebbé tehetjük.



Itt az idő! Költözünk! Azt sem tudjuk, hol áll a fejünk? És még a kutyánk is láb alatt van? A dobozolás, jövés-menés, a lakás fokozatos kiürítése kedvencünket is izgatottá vagy éppen idegessé teheti. Aggódó tekintete kíséri minden léptünket, elveszettnek, bizonytalannak érezheti magát. Rajtunk a sor, hogy megnyugtassuk és biztonságba helyezzük, míg a hosszú napok után végre nyugovóra térhetünk új otthonunkban.

 

A költözés aggodalommal töltheti el a kutyát, figyelj rá!
A költözés aggodalommal töltheti el a kutyát, figyelj rá!
Fotó: notonthehighstreet.com

 

Költözés előtt

 

  • Szerezd be a lehető legtöbb információt leendő otthonotokról, környezetéről és magáról a településről is, legyen az város vagy falu. Járj utána, mennyi a háztartásban tartható kutyák száma, illetve léteznek-e kutyatartásra vonatkozó rendelkezések. Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatosan érdemes előzetesen informálódni a helyi önkormányzatnál.

  • Látogass el állatorvosotokhoz egy általános állapotfelmérésre, és szükség esetén újítsd meg kutyád oltásait. Ha időszerű, adj neki féreghajtó tablettát, kullancs-bolha elleni cseppet vagy nyakörvet.

  • Kérd el állatorvosodtól kutyád leleteit, kórtörténetét (ha rendelkezésre áll). Ez elsősorban akkor fontos, ha másik városba költöztök. Szintén jó ötlet, ha állatorvosodtól megkérdezed, tud-e ajánlani leendő lakhelyetek közelében megbízható állatorvost, állatkórházat.

  • Előre egyeztess időpontot barátaiddal, kutyanapközi szolgáltatást nyújtó kutyaiskolával vagy –panzióval a költözés napjára. Ez segíthet abban, hogy kutyád ne legyen láb alatt a készülődés, pakolás-rakodás ideje alatt, esetleg átvegye az általánosan uralkodó idegességet, feszült hangulatot. Természetesen csak akkor helyezd el másnál, ha már hozzászokott, és úgy érzed, kevésbé fogja stesszelni a vendégeskedés, mint maga a költözés.

  • Ha megoldható, látogass el új otthonotokba még a költözés előtt. Ily módon lehetőséget adsz kutyádnak, hogy megismerkedjen az új hellyel, így kevésbé éri meglepetésként, amikor valóban beköltöztök.

  • Készítsd össze kutyád fekhelyét, játékait, tálját és eledelét egy külön dobozba, hogy az új helyen az elsők között tudd kicsomagolni. Saját, jól megszokott tárgyaival körülvéve kedvenced is jobban érzi majd magát az ismeretlen környezetben. Oltási könyvét vagy útlevelét és egyéb dokumentumait rendezd el egy dossziéban. Nem árt, ha a dobozban egy elsősegélycsomag is helyet foglal, melybe a gyógyszereit, vitaminjait is bepakolod.

A labdámat is visszük, ugye? - Költözésnél készítsd össze kutyád játékait is!
A labdámat is visszük, ugye? Költözésnél ne feledd kutyád játékait sem!
Fotó: peacelovefoster.com

 

A költözés napján

 

  • Ha nem tudod elhelyezni kutyádat barátodnál vagy napköziben, alakíts ki számára egy „biztonságos szobát”, amelyet már kiürítettél, így a költöztetőknek nem kell bemenniük oda. Nem zavarják a kutyát, főleg, ha kiteszel egy „Ne nyisd ki!” táblácskát az ajtóra. Ha több kutyusod van, csak akkor zárd őket össze, ha már megszokták a hasonló helyzeteket. A kedvenc takarójuk, játékuk és friss víz mindig legyen előttük! Rágcsálnivalót is adhatsz nekik, amely lefoglalja őket a pakolás órái alatt.
  • Ha kertes házban laktok, és kialakítottatok a kutya számára egy kennelt a kertben, akkor kellemes időben az is jó megoldás, ha a pakolás idejére bezárod őt oda. Így megelőzheted, hogy kiszökjön a nyitott kapun, vagy láb alatt legyen, ráugráljon a költöztetőkre és ezáltal bármiféle balesetet okozzon.
  • Szakíts ki egy kis időt kutyád számára a költözés napján is! Igyekezz megtartani a napi rutint, különös tekintettel az etetés és a séták idejére! Biztosítsd arról, hogy ő továbbra is a család része marad. Ha érzi, hogy nem hagyod ott őt, ő is nyugodtabban fogja viselni a változással járó nehézségeket.
  • Amikor mindent összepakoltatok és felkészültetek régi otthonotok elhagyására, már csak egy lépés van hátra: elindulni az új otthon felé. Gondoskodj róla, hogy kedvenced nyugodt körülmények között utazhasson. Ha már magabiztosan foglal helyet az autóban, nem szükséges külön felkészülés, de ha esetleg fél tőle, akkor érdemes idejében, akár már hetekkel előtte elkezdeni az autóhoz történő hozzászoktatást. Korábbi cikkünkben találsz ehhez tippeket.
Kutyák útra készen! Irány az új otthon!
Kutyák útra készen! Irány az új otthon!
Fotó: msoperageek.wordpress.com

 

Az új otthonotokban

 

  • Először csak egy-két szobát mutass meg kutyádnak. Hagyd, hogy körbe-szaglásszon, s amikor már kényelmesen érzi magát, engedd, hogy a ház, lakás többi részét is felfedezze.

  • Amikor étkezésre kerül a sor, maradj otthon. Természetesen egyszerűbb lenne étteremben vagy egy bisztróban rendelni valamit, de ha így is döntesz, inkább vidd haza a vacsorát, hogy kutyád ne maradjon egyedül az új környezetben.

  • Gondoskodj arról, hogy kutyád tudja, hol találja meg saját tárgyait. Válassz ki számára egy helyet, ahova leteszed a fekhelyét, párnáját, takaróját. Játékait és vizes tálját tedd egy közeli helyre.

  • Ne babusgasd kedvencedet, ha úgy látod, stresszel vagy feszült. Ezzel csak megerősíted viselkedését. Igyekezz nyugalmat sugározni viselkedéseddel.

  • Lehetőség szerint tölts vele minél több időt az első napokban, hogy ne érezze hiányodat. Előfordulhat, hogy többet nyüszög, ha egyedül marad otthon, ezért fokozatosan szoktasd hozzá távollétedhezÍgy könnyebben megszokja az új helyet, s biztonságban fogja magát érezni. 

  • Ha számotokra ismeretlen, új városba költöztetek (esetleg új telefonszámod is van) frissítsd a kutya bilétáján lévő információkat! Készíttess egy újat az aktuális címetekkel, elérhetőségetekkel. A microchiphez tartozó címet és telefonszámot szintén írasd át az állatorvosi nyilvántartási rendszerben.

  • Ha nem volt alkalmad utánajárni, mielőbb keresd fel a környéken található állatorvosi rendelőt. Nézd meg, van-e a közelben állatklinika vagy -kórház, ahol sürgős esetben is tudnak fogadni Titeket!

Költözés után az új helyen a kutyák is kényelmesen érzik magukat
Költözés után az új helyen a kutyák is kényelmesen érzik magukat
Fotó: elementsofstyleblog.com

 

Végezetül, figyelj arra, hogy a költözés teljes folyamata alatt - amennyire lehetséges - igazodj a kutya által megszokott etetési és sétáltatási napirendhez. Vidd minél többet sétálni, fedezzétek fel a kutyás helyeket, és szerezzetek új barátokat, akik hasznos tanácsokkal láthatnak el Titeket, így segítve az eligazodást az új környezetben.

Forrás: pedigree.com
Indexkép forrás: flydulles.com
Cikk első megjelenése: 2015. szeptember 21.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Praktiker MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tengerparti bár kifejezetten kutyáknak! Hírek - Címlapon
Tengerparti bár kifejezetten kutyáknak!
Kitüntetést kapott négy Afganisztánban szolgált bombakereső kutya Hírek - Címlapon
Kitüntetést kapott négy Afganisztánban szolgált bombakereső kutya