A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így mondd el kutyádnak, hogy szereted

2021. október 30., 13:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Kutyánk őszinte szeretete, barátsága óriási kincs. Biztosan tudják, érzik, hogy mi is szeretjük őket - mégis, néha talán eszünkbe jut, hogy is mutassuk ki ezt feléjük úgy, hogy biztosan megértsék, különleges helyük van a szívünkben.



 

A kutya - gazdi kapcsolat különleges. Mégis, adódhatnak apróbb félreértések a kommunikáció során, lévén hogy két nagyon különböző fajról van szó. Előfordulhat, hogy amit mi szeretetünk kifejezésére teszünk, azt kutyánk nem fogadja szívesen. Vegyünk egy példát: legszívesebben folyton ölelgetnénk kedvencünket, és talán észre se vesszük annak rémületében tágra nyílt szemeit… vagy épp hangosan üdvözölve fölé hajolunk jóbarátunk kistestű kutyusának, hogy megsimogassuk, s meglep minket, hogy ő inkább kitér előlünk. Talán meg sem fordul a fejünkben, hogy magatartásunkat esetleg tolakodónak, vagy agresszívnak értelmezi a négylábú. 

 

Hogyan adjuk hát tudtára kutyánknak azt, hogy mennyire szeretjük, hogy számára is egyértelmű legyen az üzenet?  Íme, 5 mód!

 

 

 

Nézz mélyen, de lágyan a szemébe!

 

Amikor épp egy csöndes, meghitt pillanatban vagytok, mikor mindketten pihentek, nézz a szemébe. Beszélj hozzá halkan simogasd meg finoman. Hagyd, hogy tekinteted is simogassa, átölelje őt. A lágy tekintetek találkozásakor megindul az oxitocin termelődése a kutyák szervezetében is, ahogy a gazdiéban is.

 

 

A simogatás oldja a stresszt és a feszültséget a kutyában és a gazdiban is
A simogatás oldja a stresszt és a feszültséget a kutyában és a gazdiban is
Fotó: Unsplash / Adam Griffith

 

 

Dőlj neki! 

 

Természetesen nem agyonnyomni kell a kutyát, sem pedig sarokba szorítani, lefogni: azonban ha egymáshoz értek, az a bizalom jele. Ismerős lehet a szituáció, amikor egymás mellett álltok, és kutyád lazán nekidől a lábadnak, vagy épp melléd telepszik a kanapén úgy, hogy hozzád érjen… ily módon is kifejezik szeretetüket!

 

 

Hagyd, hogy veled aludjon!

 

Biztonságérzetet és melegséget nyújt kutyánknak, ha velünk alhat. A közös alvás erősíti a kutya-gazdi közötti kapcsolatot, a falkához való tartozás tudatát. Ha esetleg saját otthoni szabályaid tiltják, hogy kutyád az ágyadba feküdjön, keress alternatívát: telepedj mellé hosszabb-rövidebb időre, esetleg helyezz el egy fekhelyet neki az ágyad környékére. De jó megoldás lehet az is, hogy az esti tévénézés, vagy olvasás idejére felengeded magad mellé a kanapéra, hogy hozzád bújva pihenhessen.

 

 

Engedd, hogy a közeledben aludjon - ha az ágyba nem is engeded be, legyen a fekhelye közel hozzád!
Engedd, hogy a közeledben aludjon - ha az ágyba nem is engeded be, legyen a fekhelye közel hozzád!
Fotó: Unsplash / Samuel Charron

 

 

Simogatás, fésülgetés, masszírozás

 

A kutyák nagy része odavan a simogatásért, dögönyözésért. Simogasd, vakargasd a kedvenc pontjain, például a pocakján! Ha szereti, és nem csak kötelező nyűgként elviseli a fésülgetést, akkor ezt is bevetheted! Az érintés mindkét félben pozitív hatásokkal jár: csökkenti a stresszt és a feszültséget, oxitocint szabadít fel, és nem utolsósorban erősíti a kapcsolatot!

 

 

Csak légy önmagad!

Ahogy Te ismered kedvenced, ő is ismer Téged! A hangod, a testbeszéded, a mozdulataid mind árulkodnak - arról is, hogy szereted!

 

 

A kutya - gazdi kapcsolat különleges
A kutya - gazdi kapcsolat különleges
Fotó: Unsplash / Helena Lopes

 

 

Természetesen a gazdi ismeri legjobban saját kutyáját, így valószínűleg azt is tudja, hogyan tud leghatékonyabban kommunikálni kedvencével. A fent említett példánál maradva: vannak olyan bújós kutyák, akik egyenesen imádják az ölelést! Figyeljünk hát kutyánk jelzéseire, így biztosan megtaláljuk a megfelelő közös nyelvet!

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2020. október 09.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutya-ember kapcsolat mint viselkedésmintázat nagyon hasonlít az anya-gyermek közti kötődésre A kutya-ember kapcsolat mint viselkedésmintázat nagyon hasonlít az anya-gyermek közti kötődésre
A kedvencként tartott törpemalacok a kutyákkal ellentétben nem kötődnek gazdájukhoz - állapították meg az ELTE Etológia Tanszék kutatói, akik emberi környezetben szocializált törpemalacoknál vizsgálták, hogy a kutyákhoz hasonlóan kialakul-e náluk olyan kötődés a gazdához, mint amilyen a gyerek-anya kapcsolatokra jellemző.

Miért szeretnek a kutyák hozzánk bújni? Miért szeretnek a kutyák hozzánk bújni?
Több mint egy érintés, hiszen egymás közelsége, a közös időtöltés teszi oly különlegesség azt, amikor kedvencünk szorosan mellénk kucorodik, hozzánk bújik. Mitől olyan kedves számukra?

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai
Nagy szeretettel gondozgatja a kiskutyákat, és még a tollas farkincáját is csóválja, annyira örül nekik!

Hogyan mondják el a kutyák: „Köszönöm”? Hogyan mondják el a kutyák: „Köszönöm”?
Nagyszerű érzés, amikor szívünket belengi a hála, és átjárja egész lényünket. Vajon a kutyák is képesek így érezni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Hírstart Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Gáz van! Avagy a kutyapuki nem mindig cuki... Hírek - Címlapon
Gáz van! Avagy a kutyapuki nem mindig cuki...
Négylábú hősök: jelentős támogatást kapott a Pécsi Mentőkutyás Egyesület Hírek - Címlapon
Négylábú hősök: jelentős támogatást kapott a Pécsi Mentőkutyás Egyesület