A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

8 érv az olivaolaj mellett

2016. február 28., 06:00


Szerző: kiberov


Kategória: Egészség




Az olívaolaj számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami a kutyák étrendjébe illesztve segíti kedvencünk egészségének megőrzését.



Már régóta jól ismerjük a különböző növényi olajok emberre gyakorolt jótékony hatását. Azonban ne felejtsük el, hogy ezek az olajok a kutyákra is hasonló hatással vannak. Amikor a kutyánk étrendjét állítjuk össze, érdemes az olivaolaj előnyeit is kihasználni. Érdemes váltogatni is egymással a különböző olajokat,  pl. a kókuszolajat, az olivaolajat és a halolajat.

 

Kutyánk ételébe mindennap tegyünk ezek közül az olajok közül egy adaggal!
Következzen az a nyolc érv, amiért az olivaolaj kihagyhatatlan a kutyák táplálkozásából! 

 

1. Ízesebbé teszi a kutya ételét

Kevés dolog dobja fel jobban a néha unalmas és ízetlen száraztápot, mint  egy kanál EVOO (extra szűz olívaolaj). Amennyiben még teszünk hozzá egy csipetnyi fahéjat és kurkumát is, akkor garantált, hogy a táp elfogyasztása után kutyusunk megnyalja az összes tappancsát.

 

Olívaolaj kutyáknak
Olívaolaj kutyáknak
Fotó: communitytable.parade.com


2. Segít a fogyásban

Ha kissé elhízott a kutyánk, van néhány kiló súlyfeleslege, akkor az olívaolaj segítségével a benne lévő egyszeresen telítetlen zsírok hatására, meggyorsíthatjuk a felesleges zsírréteg lebomlását. Ezzel együtt csökken a szervezet inzulin érzékenysége is, mellyel megelőzhetjük a cukorbetegség kialakulását.

 

3.  Elősegíti a szív-és érrendszeri betegségek megelőzését

Az egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmazó olívaolaj segít megakadályozni a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulását, vagy ha már kialakult, akkor csökkenti azok hatását. A benne lévő olajsav hatékony védelmet nyújt a rák ellen, ami a 10 év feletti kutyák 50%-nak a halálát okozza.

 

4. Védi az immunrendszert

A benne lévő magas antioxidánsok (polifenolok, E-vitamin, klorofil, és a karotinoidok), a káros szabad gyökök megkötésével, erősítik a szervezet immunrendszerét, így az sokkal hatékonyabban tudja leküzdeni a betegségeket.

 

5. Meghosszabbítja a kutyák élettartamát

A kutyák nem élnek olyan hosszú ideig, mint ahogy mi szeretnénk. Nagyon szomorú látvány, amikor egy fiatal kutya hamarabb el kezd öregedni, mint ahogy azt életkora feltételezné. Az olivaolaj megakadályozza a szabad gyökök okozta sejtoxidációt, ami a korai öregedéshez vezethet, így segít abban, hogy kutyánk sokáig fiatalos maradjon.

 

Olívaolaj kutyáknak - a dús és egészséges szőrzet egyik titka
Olívaolaj kutyáknak - a dús és egészséges szőrzet egyik titka
Fotó: dogworld.co.uk

 

6. "Elmetápláló" élelmiszer

Az olivaolaj lassítja a minden fajra jellemző és az öregedéssel járó kognítiv hanyatlást. Ezért is fontos, hogy az öregedő kutyák naponta kapjanak egy kanál olivaolajat. Ez kiemelten érvényes a border colliekra és az uszkárokra.

 

7.  Energetizáló és légzés elősegítő

rendszeresen adott olívaolaj javítja a keringést és könnyíti a légzést. Ezzel együtt, ahogy az embereknél is, csökkenti az asztma hatását. Ez a a brachycephal szindróma okozta asztmában szenvedő bulldogoknál nagyon sokat segíthet. 

 

8. Szépségápolás

Az olivaolajat az emberek már régóta használják haj és a bőrápolásra.Miért ne használhatnánk erre a célra ezt a kutyáknál is? A naponta az ételébe kevert egy kanálnyi olivaolaj belülről kifelé kondicionálja a kutya bundáját és ezzel a legfénytelenebb és legszárazabb szőrt is csillogóvá, és puhává varázsolja. 

 


Adtál már olivaolajat a kutyádnak? Kérjük, oszd meg tapasztalataidat velünk és a többi kutyás olvasóval a cikk alatt található kommentelési felületen!

 

Forrás: dogster.com
Indexkép forrás: vimizo.hu
Cikk első megjelenése: 2015. február 19.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját
Megható videón a két öregecske kutyus, akik már 9 éve igaz barátok!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál MTI Praktiker AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így lehetsz sikeres a kutyás albérlet keresésében! Hírek - Címlapon
Így lehetsz sikeres a kutyás albérlet keresésében!
Felismeri a kutyám az arcomat? Hírek - Címlapon
Felismeri a kutyám az arcomat?