A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így NE etesd a kutyád nyerssel!

2016. szeptember 10., 06:00


Szerző: Perlaki Fanni


Kategória: Egészség




Különböző forrásokból egyre több tudásanyag érhető el az interneten a nyersetetésről. Több magyar csoportban is sokan sokat teszünk azért, hogy mindenki megkapja a HELYES nyersetetéshez szükséges információkat. Ugyanakkor sok alapvető hiba bukkan fel, amit most csokorba szedtem. Így NE nyersezz!



1. Amikor vegyesen eteti a kutyát.

Néha egy kis táp, máskor nyers, aztán főtt, és ezek kombinációja a legjobb szándékkal. Gyakran az indok a nyersezéstől való félelem, vagy a bizonytalanság, hogy biztos mindent megkap-e a kutya amire szüksége van. Ha bizonytalan vagy, vagy félsz, két út áll előtted. Egyrészt, olvass többet, másrészt döntsd el, merre mész tovább. Nyersetetés mellett és ellen is szólnak érvek, ha úgy érzed, nincs időd, kedved pepecselni a helyes étrend kialakításával, vagy minden meggyőzés ellenére továbbra is él benned a tévhit a baktériumokról, akkor válassz egy valóban jó minőségű tápot, és ragaszkodj hozzá. Nem mindenkinek való a nyersetetés, semmi baj nincsen azzal, ha beletörik a bicskád. A legfontosabb a kutyád egészsége, inkább tápozz, minthogy elrontsd a kedvenced etetését. Ha viszont információ hiány miatt etetsz vegyesen, akkor tápozz addig, amíg hozzá nem jutottál minden szükséges tudáshoz. Tervezd meg, mikor kezded el az etetést, és szerezd be a megfelelő húsokat, kiegészítőket, zöldségeket, aztán fogj bele. Egy biztos: a vegyes táplálással nem tudsz kiegyensúlyozott étrendet összeállítani a kutyádnak.

 

Táp vagy nyers etetés... de nem mindegy, hogyan!
Táp vagy nyers etetés... de nem mindegy, hogyan!
Fotó: urdogs.com

 

2. Egy kis farhát és kész is a menü.

Sajnos még mindig akadnak olyanok - személyes tapasztalat - akik azt hiszik, hogy egy-egy odavetett farháttal meg is van oldva az aznapi menü. Ők képezik a lusták táborát, akik nem aggódják túl az etetést. Számukra minden nyersetetés, minden BARF, még akkor is, ha köze sincs hozzá.

 

3. Azért BARF-ozik, mert olcsóbb, mint a tápozás.

Bár BARFozni Magyarországon tényleg olcsóbb, mint hidegen sajtolt, kiváló minőségű táppal etetni a kutyád, NE ezért kezdd el, akármilyen vonzó is az indok. A BARF fő üzenete az egészséges táplálás, nem az olcsóság. Vannak olyan esetek, amikor BARF étrendnél is többet kell költened a kutyádra - pl nem etethetsz csak csirkével - vagy pl. beüt egy betegség és bizony meg kell venned a szükséges kiegészítőket. Az olcsóságot szem előtt tartva könnyen abba a hibába eshetsz, hogy valami kimarad az étrendből ami fontos. Mellékes megjegyzés: BARFozni nyugaton sokkal drágább, mint tápoztatni a kutyát. Ott a mottó: ,,ne azt kérdezd miért drága a BARF, hanem azt, hogy miért olcsó a táp."

 

4. Nem tartja be az arányokat.

Az arányok fontosak. Nem teheted meg, hogy színhúst adsz, vagy elhagyod a belsőségeket. Minden okkal van az arányok között, mindenre szükség van.

 

A nyersetetésnél is van pár aranyszabály,amit jó, ha megfogadsz!
A nyersetetésnél is van pár aranyszabály,amit jó, ha megfogadsz!
Fotó: pets4homes.co.uk

 

5. Gondol egyet és belekezd.

ok az olyan gazdi, akinek valamiért megtetszik ez az étrend, és hipp-hopp, már aznap elkezdené. Gyorsan belép egy BARF-os csoportba, és kezdi is a mondandóját: ,,Ma kezdeném, de mit adjak, és hogyan." NEM! A BARF-hoz idő kell: meg kell tanulnod, mikre van szüksége a kutyádnak, amennyire lehet a tudásanyagot a kutyádra szabni már előre. Muszáj pár órát rááldoznod arra, hogy megismerd ezt az étrendet, kiszámold, mennyi eleségre lesz szüksége, tudd, hogyan kell átváltanod, és ez alapján vásárolod meg a szükséges húsokat. Ja és kérdezz. Volt már nem egy olyan vásárlónk, aki hónapokkal az új kiskutya érkezése előtt már megkeresett, hogy tudja majd összeállítani a leendő családtag étrendjét. Ez a követendő minta, persze ez már egy szélsőségesen pozitív eset.

Ha most kezdenéd felnőtt kutyáddal, pl itt egy ingyenes e-könyv neked. Olvasd el, szabd testre, kezdj bele.

 

6. Nem ad rostot

Szándékosan nem zöldségeket mondok, hiszen az előző blogbejegyzés óta tudjuk, hogy egyrészt a zöldségek főleg ezért szerepelnek az étrendben, másrészt nem csak a zöldség lehet rost. Viszont sajnos sok gazdi arra hivatkozva, hogy Ő PREY-ezik, semmiféle rostot nem ad a kutyának, ami viszont egyrészt nem PREY, másrészt nem követendő példa. A rostokra és ballaszt anyagra is szükség van.

 

7. Biztonság kedvéért forráz.

Páran a baktériumoktól való félelmükben inkább leforrázzák a húst, főleg, hogy pár orvos óva int: ,,legalább forrázz". Viszont ha forrázol, akkor a hús belül nyers marad, a baktérium nem pusztul el. Igazából nem sok mindent érsz el vele. Viszont több vitamin - C-vitamin, A-vitamin pl  már igen alacsony hőfokon tönkremegy - .

 

8. Mindenféle csontos húst ad nyersen.

Közkeletű tévhit, hogy a nyers csont nem törik szilánkosan. Röviden: de, némelyik csont igen. A támasztó csontokat pl én ezért sem javaslom. Persze mindenkinek a saját kutyáját kell felmérnie, de én a rekreációs csontokat kerülöm. 

 

Az sem mindegy, milyen csontos húst adsz kutyádnak
Az sem mindegy, milyen csontos húst adsz kutyádnak
Fotó: organicauthority.com

 

9. Túl kemény csontosokat választ.

Volt olyan gazdi, aki apró kölyökkutyának adott kacsacsontot, amiből aztán komoly szorulás lett. Nem szabad: mindig mérd fel, az adott csont mennyire kemény, és meg fog-e vele birkózni a kutyád. Alapszabály, hogy tejfogakkal bíró kutyát, letört fogú kutyát nem bombázunk meg kemény csontokkal. Puha a csirke, a nyúl egyes részei, keményebbek a farhátak (kacsa, pulyka különösen).

 

10. A savas hányást csak tünetileg kezeli

A hányás alapvetően nem terheli meg a kutyát, nem feltétlen jeleznek betegséget. Ha habzsolt, sok esetben visszajön az étel, ilyenkor cak újrarendezi a gyomrát, fel is eszi a táplálékot. Ha megszokott időben etetsz mindig, vagy koplalónapot tartotok, gyakran tapasztalhatod, hogy kidobja a savat. Ez azért történik, mert a várható etetési idő előtt 20 perccel gyomorsavat kezd el termelni a kutya gyomra. Ha nem érkezik megfelelő időben a táplálék, megszabadul a savtól. Megoldás lehet, ha nem mindig ugyanakkor adsz neki enni, vagy ha koplalónapon azért kap egy-két falat könnyű uborkát. Viszont a savas hányást nem szabad figyelmen kívül hagyni, amennyiben egy héten keresztül többször is tapasztalod. Nem elég, ha almaecetet, vagy savanyú uborkát használsz, hiszen ilyenkor csak elfeded egy esetleges probléma tünetét. Több minden lehet a háttérben: túl sok, gyenge gyomorsav például, nyomozd ki, fordulj orvoshoz.

 

10+1 Kiegészítőellenes.

Sokan azt hiszik, minden vitamin, ásványi anyagot megkap a kutya pusztán nyersetetésből. Azt szoktam mondani: ha otthon, saját nevelésű állatokat vágsz le és adsz a kutyádnak, igazad van, ne adj kiegészítőt. De a gyorsított üzemmódban felnevelt csirke minden bizonnyal nem tartalmaz annyi vitamint, mint tanyán nevelt társai, és akkor még nem beszéltünk a környezeti hatásokról, évszak változásról, és a kutya egyéni körülményeiről. Másra van szüksége egy aktívan sportoló kutyának, mint kanapén heverésző társának, és mások egy idős kutya problémái, mint egy kölyöké. A tudatosan megválasztott kiegészítők helyrebillentik az esetleges táplálási hibákat.

 

Forrás: barfshop.hu
Indexkép forrás: pets4homes.co.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével
Sántít, fájdalma van? Nem szívesen lépcsőzik, és nehezen kel fel alvás, pihenés után? A csípődiszplázia tünetei már kölyökkorban is feltűnőek lehetnek, míg más kutyáknál csak évek múltán jelennek meg. Mit kell tudnunk a betegségről?

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete? Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete?
A kutya egészségi állapotának felméréséhez nemcsak azzal kell tisztában lennünk, mit fogyasztott el, hanem azzal is, mi távozik „hátul”.

Nyers húst rendelni az interneten? Nem lehetetlen! Nyers húst rendelni az interneten? Nem lehetetlen!
Egyre többet fordulunk az internetes webáruházakhoz, ha valamire szükségünk van. Ruhák, a legkülönbözőbb eszközök, lakberendezési tárgyak vagy akár egyes élelmiszerek esetében is könnyebben tudunk vásárolni a neten: megspóroljuk az időt, az üzemanyagot, az idegeskedést, keresgélést.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Rehabportál MOL Nyrt. EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hogyan szoktassuk le kutyánkat a kukázásról? Hírek - Címlapon
Hogyan szoktassuk le kutyánkat a kukázásról?
A NÉBIH teszt: irtó jók a kullancsirtó nyakörvek Hírek - Címlapon
A NÉBIH teszt: irtó jók a kullancsirtó nyakörvek