A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A NÉBIH teszt: irtó jók a kullancsirtó nyakörvek

2016. szeptember 09., 11:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




17 többféle hatóanyag-tartalmú kullancsirtó- és riasztó nyakörvet tesztelt a NÉBIH Szupermenta csapata. A hatóság laboratóriumában többek között a hatóanyag-tartalmat vizsgálták. Súlyos problémák nem voltak, 3 kullancsriasztó nyakörv gyártója viszont kisebb hibák miatt figyelmeztetést kapott.



A NÉBIH munkatársai 14 kiskereskedőknél vettek hatósági mintát, amelyek közül 9 nyakörv irtó, míg 5 riasztó hatású volt, 3 nyakörvet pedig külföldi internetes oldalról rendeltek. A hatóság laboratóriumában valamennyi terméknél vizsgálták azok hatóanyag-tartalmát, tömegét és hosszúságát.

 

Hatóanyag-tartalom szempontjából a hazai kereskedőknél vett, NÉBIH törzskönyvszámmal rendelkező minták megfelelőek voltak. Az interneten vásárolt nyakörvek közül azonban két készítménynél nem voltak kimutathatóak a csomagoláson feltüntetett hatóanyagok. Fontos, hogy ezek a termékek Magyarországon nem is rendelkeznek engedéllyel.

 

A kutyás sétákat a kullancsok igen meg tudják keseríteni
A kutyás sétákat a kullancsok igen meg tudják keseríteni
Fotó: 1wallpaper.net

 

A nyakörvek hosszával és tömegével három kullancsriasztó nyakörvnél volt probléma. Mindhárom termék 3-3,5 cm-el rövidebb volt a csomagoláson jelzett 75 cm-hez képest. A gyártókat emiatt írásbeli figyelmeztetésben részesíti a NÉBIH.

A kedveltségi tesztelésen a nyakörveket három csoportban vizsgálták a kutyatulajdonosok: egyik csoportba kerültek a kullancsirtó-, a másikba a kullancsriasztó nyakörvek, a harmadikba pedig az internetes rendelésből származó termékek. A pontozók többek között a fizikai jellemzőket (könnyű felhelyezés, csat minősége stb.), a dobozon lévő információkat, a használati utasítás pontosságát, részletességét és a készítmények illatát értékelték.

 

A nyakörvek végső sorrendjét azok élettani hatása, valamint a kedveltségi vizsgálat eredménye adta. Mivel a külföldről rendelt termékek nem rendelkeztek hazai engedéllyel, illetve kettővel minőségi probléma is volt, ezért ennél a csoportnál nem állítottunk fel rangsort.

 

A kutyások mindennapi életében a kullancs elleni védekezés nagyon fontos szerepet kap
A kutyás sétákat a kullancsok igen meg tudják keseríteni
Fotó: 7-themes.com

 

A kullancsirtó nyakörvek versenyében első helyen a Foresto nyakörv végzett. Második lett a Bobi Star, míg harmadikként a Scalibor protectorband készítmény zárt. A kullancsriasztó nyakörvek rangsora a következőképp alakult. A dobogó legfelső fokára a HappyPet Guard állhatott fel, a második helyet a Preventix szerezte meg, míg harmadik lett a Dr. Pet kutyanyakörv.

 

A teszt folytatódik: a NÉBIH-es szakemberek négylábú kedvenceinek segítségével vizsgáljuk, hogy a terméket engedélyeztető által vállalt hetek-hónapok után is hatásosak-e még a nyakörvek.

 

A részletes vizsgálati eredmények a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán olvashatók: http://szupermenta.hu/kutyabarat-termekteszt/

 

 

Forrás: portal.nebih.gov.hu
Indexkép forrás: 7-themes.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések? Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések?
Tavasszal és nyáron különösen veszélyesek lehetnek a rovarcsípések, de vannak olyanok is, melyekkel egész éven át találkozhatunk. Ezért is fontos, hogy mielőbb felismerjük a baj okát, és segítsünk kutyánknak. Ismerjük fel a leggyakoribb csípéseket!

Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők
A rovarcsípések gyakran bosszantó viszketést hagynak maguk után, máskor azonban komoly fájdalommal járhatnak, és életveszélyes állapotba is sodorhatják a kutyát. Hogyan óvhatjuk meg kedvencünket?

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Ebugatta AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így NE etesd a kutyád nyerssel! Hírek - Címlapon
Így NE etesd a kutyád nyerssel!
Bizonyították: a kutyák jobban félnek a férfiaktól, mint a nőktől Hírek - Címlapon
Bizonyították: a kutyák jobban félnek a férfiaktól, mint a nőktől