A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vizsgálat indul a francia kutyát kilövő vadász ellen

2016. szeptember 12., 12:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Etikai vizsgálat indul a vadász ellen, bár a vadászati védegylet szerint a kutya kilövése jogszerű volt. A kutya gazdája pedig közösségi oldalán köszönte meg a magyarok támogatását, segítségét.



A biciklitúrázó francia pár kutyáját Szalkszentmártonnál lőtte le egy hivatásos vadász, majd a kutya testét feltette autója platójára és elhajtott. Az állat testét később a Dunában találták meg.

 

Az eset részletei az alábbi cikkeinkben találhatók:

 

A vadász ellen a vadászati védegylet etikai vizsgálatot indít. A vadász azzal indokolta a kutya kilövését, hogy az épp egy vadat hajtott, a kutya közelében pedig nem tartózkodott senki, akit annak gazdájaként azonosíthatott volna.

Az Országos Magyar Vadászkamara az ügyre közleménnyel reagált, melyben leírják, hogy az ellentmondásos információk tisztázásának érdekében vizsgálatot indítanak az ügyben.

 

Mamadout, a különleges pásztorkutyát egy magyar vadász lőtte le
Mamadout, a különleges pásztorkutyát egy magyar vadász lőtte le
Fotó: facebook.com/chich.outt

 

Az alábbi nyilatkozat az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) honlapján olvasható:

 

"Az Országos Magyar Vadászkamara rendkívül fontosnak tartja, hogy a Szalkszentmárton mellett lelőtt kutya ügyének körülményei tisztázódjanak, ezért etikai eljárást indít. Az eddigi információk alapján a hivatásos vadász jogszerűen ejthette el a gazdátlanul kószáló ebet. Az etikai eljárás tisztázhatja az ezt követő eseményeket, amelyekről ellentmondásos információk láttak napvilágot a sajtóban.
 

A helyi vadásztársaság hivatásos vadásza szeptember 2-án reggel, a település határában a töltés mellett elejtett egy ott kóborló, elmondása szerint fácánokat kergető kutyát. A lövés után a helyszínre siettek az eb közelben tartózkodó tulajdonosai: egy francia pár, akik biciklivel érkeztek Magyarországra két kutyájukkal. A tulajdonosok a töltés túloldalán tartózkodtak, több sajtónyilatkozatban maguk is elmondták, hogy szándékosan engedték el a kutyát, és nem látták, merre kószál. (Ezzel – feltehetően tudtukon kívül – A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény értelmében szabálysértést követtek el.) Ugyanúgy a hivatásos vadász sem láthatta a kutya gazdáit, így ilyen körülmények mellett A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény 37/B. § (3) a) értelmében lelőtte az ebet. Mindezen információk alapján a kutya elejtése jogszerű. 

 

Az etikai vizsgálat a lövést követő események sorozatát hivatott tisztázni. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az OMVK tagja vagy tagjai vétettek az OMVK Etikai Szabályzata ellen, úgy a bizonyított cselekményekkel arányban álló etikai büntetéssel számolhatnak."

 

A kutya gazdái a rendőrökkel bejárták a helyszínt
A kutya gazdái a rendőrökkel bejárták a helyszínt
Fotó: facebook.com/chich.outt

 

A kutya gazdája Facebook oldalán megköszönte a magyaroknak a sok segítséget és támogatást, melyet a tragédia kapcsán nyújtottak feléjük. Emellett arra kért mindenkit, ne gyűlölködjenek, hiszen az eljárás ki fogja deríteni az igazságot.

 

"Üdv mindenkinek! Először is szeretném megköszönni a magyaroknak a rengeteg támogatásukat és kedves üzeneteiket! Biztos vagyok benne, hogy egyedül nem tudtam volna megtalálni Mamadou testét, ami pedig nagyon fontos lett volna számomra. Most egyedül sétálok, nehéz hamvaival a hátizsákomban -  itt van már velem - csak ő és én együtt, békében.

 

A tegnapi nap végre tudtam beszélni a rendőrséggel, mint tanú. Hosszú órákat töltöttünk a helyszínen, hogy rekonstruálhassuk a történteket. Úgy tűnik, a vadász gondatlanul tüzelt: nem látta a töltéstől, hogy a kutya gazdái a közelben voltak. Ha csak egy kicsit lett volna óvatosabb, körültekintőbb, Mamadou még velünk lehetne. Valószínű, hogy szabályt is szegett: a golyók az Eurovelo6 bicikliút mellett haladtak el. És amivel nem csak a szabályokat szegte meg, de a szívünket is összetörte: a Dunába dobta Mamadou testét.

 

Viszont van, amiben mi is tévedtünk: Mamadou tényleg nagyobb távolságra elcsatangolt tőlünk, mint ahogy azt mi sejtettük: 260-280 méter messzire. Örülök, hogy elmentünk, és hogy az ügyet objektíven vizsgálják, így biztosan kiderül majd az igazság. Ez már a rendőrség és a bíróság kezében van.

 

Ez a történet nagyon csúnya és nagyon szomorú önmagában is. Nem akarok semmilyen gyűlöletet, még csak verbális agressziót sem a férfi ellen, aki lelőtte a kutyámat. Mamadou nagyon békés teremtmény volt, mindenkivel. Ez az ember szörnyű hibát követett el, amivel rengeteg fájdalmat okozott. De remélem, a makacsságomnak és a magyar alapítványok támogatásának, segítségének hála ki fog derülni az igazság. Addig is maradjunk mindannyian nyugodtak, és őrizzük meg emberségünket.  Bízzunk a bíróságban, az igazságban és abban, hogy ennek fényében méltó lesz a büntetés.


Egyszóval:  Köszönöm!"

 

 

Forrás: facebook.hu, omvk.hu
Indexkép forrás: facebook.com/chich.outt

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Hogyan válasszak olyan játékot a kutyámnak, amilyet ő is szeretni fog? Hogyan válasszak olyan játékot a kutyámnak, amilyet ő is szeretni fog?
Gömbölyű, pattogós, csipogós vagy sípolós, rágcsálható… Bármilyen is legyen a kedvenc játékszere, látványára kutyánk tekintete egyből felcsillan. Mire figyeljünk, amikor a megfelelőt keressük?

Miért szeretik olyan nagyon a kutyák a különféle hangokat adó, sípolós, csipogós játékokat? Miért szeretik olyan nagyon a kutyák a különféle hangokat adó, sípolós, csipogós játékokat?
Elég egyetlen csippanás, és kedvencünk teljesen odáig lesz a játéktól? Vajon mi lehet a titka?

Őszi túrázás kutyával - erre figyelj! Őszi túrázás kutyával - erre figyelj!
Talán a legjobb időszak egy hosszabb séta vagy túra számára a kora ősz. Nincs már hőség, és ha szerencsénk van, kellemes napsütés kíséri utunkat. Nem érdemes otthon maradni, vár a természet!

Hangtompítós fegyverrel lőttek le egy kutyát Borsodban Hangtompítós fegyverrel lőttek le egy kutyát Borsodban
Hangtompítóval felszerelt fegyverrel lőttek le egy kutyát egy Miskolchoz közeli településen - feltehetően még évekkel ezelőtt, egy videófelvétel miatt azonban most eljárás indulhat.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Ebugatta MOL Nyrt. Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hatalmas kutyás buli a Balatonon! Hírek - Címlapon
Hatalmas kutyás buli a Balatonon!
Hogyan szoktassuk le kutyánkat a kukázásról? Hírek - Címlapon
Hogyan szoktassuk le kutyánkat a kukázásról?