A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tényleg olyan cuki a kutyánk, mint hisszük?

2020. szeptember 12., 08:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Egy ausztrál tanulmány szerint egyáltalán nem biztos, hogy mások szerint is olyan cuki a kutyánk, mint amilyennek mi látjuk. De pontosan mi a cuki? Mit látunk cukinak - nem ugyanazt, mint mások? Hogy is van ez?



Mi, gazdik hajlamosak vagyunk négylábú barátunkra, mint a világ legcukibb kutyájára tekinteni. Az utóbbi években jónéhány házikedvenc vált igazi sztárrá az interneten, cukiságának vagy éppen furcsaságának köszönhetően. Boo, a pomeriániai törpespicc kiváló példája annak, hogyan lehet egy ötletesen megalkotott kutyafrizura és csinos ruhák segítségével világhírűvé válni: Facebook-oldalát több, mint 17 millióan követik. Szinte hihetetlen, ugye? 

 

Boo sokak szerint a világ legcukibb kutyája
Boo sokak szerint a világ legcukibb kutyája
Fotó: boothedog.net

 

Az ausztráliai La Trobe University kutatócsoportjának legfrissebb kutatása azonban rámutat arra, hogy elgondolásunk nem biztos, hogy helytáll. A tanulmány vezető szerzője Pinar Thorn volt, a kutatók pedig az ember-kisállat kötődést vizsgálták, arra a kérdésre keresve a választ, hogy mitől válik szorosabbá a kapcsolat: a kutya személyiségétől vagy attól, mennyire cuki? 

 

A kutatók felmérték a tesztben résztvevő kutyák személyiségét és gazdájuk irántuk érzett kötődését. Pauleen Bennett csapata számára ez volt a könnyebb feladat, mivel előzetesen standardizált teszteket alkottak meg a kutyaszemélyiség a gazda-kötődés vizsgálatára. A Monash Canine Personality Questionnaire (kutyaszemélyiségi kérdőív) a humán személyiségi tesztek ebekre átalakított változata, mely az őt fő személyiségvonást méri. A kötődés mértékét a Monash Dog Owner Relationship Scale (kutya-gazda kapcsolati skála) vizsgálta, mely az emberek és a kutyák közötti kapcsolatok erősségének három dimenzióját figyeli.

A kutatók egy második tesztben is vizsgálták a kötődést, az angol Dog Attachment Questionnaire (kutyakötődési kérdőív) segítségével, mely a társállatokhoz való kötődés négy dimenzióját méri.

 

De mi a helyzet a cukisággal?

 

Thorn és kollégái felfedezték, hogy nem létezik semmilyen eszköz a kutyák cukiságának vizsgálatára, ezért létrehozták saját tesztjüket. A Canine Cuteness Scale (kutya cukisági skála) egyetlen kérdést foglal magában: Pontozd kutyád cukiságát 1-6 között. A statisztikai analízis leegyszerűsítése céljából a kutatók 1 és 10 között határozták meg a skálát.

 

Melyik a legcukibb kutya? Pontozzunk!
Melyik a legcukibb kutya? Pontozzunk!
Fotó: psychologytoday.com

 

A "Kutya Cukisági Hatás"

 

Első tanulmányukban 668 ausztrál kutyatulajdonos (90% nő) töltötte ki a kötődési kérdőíveket és a kutyaszemélyiség tesztet, továbbá saját kutyájuk vonzerejét is értékelték az új cukisági skála használatával. A résztvevőket megkérték, hogy küldjenek kutyájuk fejéről egy nagyfelbontású fényképet.

 

Ezt találták a kutatók:

  • A gazdák kötődési pontjaival nem függött össze kiemelkedően sem a cukisági faktor, sem a kutyaszemélyiség 5 aspektusa. Statisztikailag mondva a cukiság és a kutya személyiségvonásai korrelációban a gazda kötődésével “statisztikailag szignifikánsak” voltak, ám relatíve alacsonyak.
  • A cukiság és a “training fókusz” (a kutya személyiségvonásai, melyek olyan sajátosságokat foglalnak foglalnak magukba, mint az intelligencia, megbízhatóság és eszesség) voltak azok a vonások, melyek a legszorosabban összefüggtek az ember-kutya kapcsolat erősségével.
  • A cukiság sokkal fontosabb volt a kutya személyiségének bármely vonásánál a gazda kötődésének hét dimenziójából három esetben.

Más szavakkal a kutya cukisága legkevésbé annyira fontos, mint a temperamentum, amikor az ember-kutya kapcsolat erősségéről beszélünk. A kutatók ezt az új felfedezést Kutya Cukisági Hatás-nak nevezték el. Meghatározásuk szerint “a modern kutyatulajdonosok hajlamosabbak erősebb kapcsolatot érezni az általuk cukibbnak vélt kutyák irányában.”

.

Kutya Cukisági Hatás - A gazdik cukibbnak hitték kutyájukat, mint mások
Kutya Cukisági Hatás - A gazdik cukibbnak hitték kutyájukat, mint mások
Fotó: psychologytoday.com

 

 

Mitől lesz valami cuki?

 

A kutatók elgondolkodtak, hogy befolyásolta-e a gazdák cukisági értékelését saját kutyájuk személyisége. Például egy barátságos, okos kutya cukibbnak tűnik-e gazdája szemében pusztán a pozitív személyiségjegyei miatt? Azt is szerették volna tudni, hogy a gazdik cukibbnak találták-e a kutyájukat annál, mint amilyenek valójában voltak.

 

Ezért a tanulmány második részében a kutatók 873 olyan személy véleményét kérdezték meg az első kutatás néhány kutyájának cukiságáról, akik maguk nem vettek részt az első tesztben. Ezeket az értékeléseket 42 db, nagyfelbontású kutyaportré alapján készítették, melyeket az első kutatásban résztvevő gazdik küldtek kedvencükről. A második kísérlet alanyai a fotókon látható kutyák cukiságát pontozták. Továbbá a fotó alapján kitöltötték a kutyaszemélyiségi tesztet is, így megtippelték a kutya temperamentumát.

 

Az eredmények:

  • Az elvárásoknak megfelelően a gazdák cukibbnak hitték kedvencüket, mint mások.
  • A 42 kutyából 35-öt ítéltek meg cukibbnak a gazdik, mint a második teszt résztvevői.
  • Érdekes módon semmilyen összefüggést sem találtak a 42 kutya gazdájának cukisági pontozása és a független tesztelők átlagolt pontozása között.
  • A független alanyok által cukinak értékelt kutyák a kutyaszemélyiségi teszten is kifejezetten kedves minősítést kaptak.

A kutatók megállapítása szerint a cukiság, a kutya személyisége és a kötődés összefüggnek egymással. A cuki kutyákról általában úgy gondoljuk, hogy kívánatosabb személyiségjegyekkel rendelkeznek. Illetve, ha a gazdi szoros kapcsolatban áll kedvencével, akkor a valóságtól eltérően vélekedhet kutyája cukiságáról.

 

Zappa, a kis olasz agár - lógó nyelvével az internet sztárja lett
Zappa, a kis olasz agár - lógó nyelvével az internet sztárja lett
Fotó: pinterest.com

 

Mint minden tanulmány, ez is rejthet magában hibákat. A szerzők kiemelték, hogy néhány faktor befolyásolhatta az eredményeket. Mivel a résztvevők többsége nő volt, várható volt, hogy ők erősebb kötődést mutatnak kedvencük irányában. Továbbá a gazdák és a független alanyok által adott cukisági pontok közötti különbségek abból is eredhetnek, hogy a vizsgálat második részében a független alanyok csak fényképen láthatták a kutyákat, s nem találkoztak velük személyesen. 

 

Az viszont nem kétséges, hogy a kutatók érzékeny témára tapintottak rá, hiszen a cukiság fontos szerepet játszik az ember-kutya kapcsolat alakulásában, és a gazdik általában véve hajlamosak cukibbnak látni kedvenceiket, mint amilyenek valójában. 

 

Zappa, a kis olasz agár mókás fotói sem véletlenül járták be a világhálót. Kora miatt elveszítette a fogait, lógó nyelve viszont igazán cuki ábrázatot kölcsönöz neki. Vagy mégsem? Egy szó, mint száz: még véletlenül se keseredjünk el, ha mások szerint nem is annyira cuki a kutyánk, mint hisszük. Mindenkinek a saját kedvence a legkedvesebb, hiszen különleges helyet foglalnak el a szívünkben. 

 

Forrás: psychologytoday.com
Indexkép forrás: candogseat-this.com
Cikk első megjelenése: 2016. január 12.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
A menangiómák genetikai felépítése meglehetős hasonlóságot mutat az ember legjobb barátjánál is.

Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója? Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója?
Bár a mozgásban is nagyon fontos, egy kutatás szerint a kutyafarok elsődleges szerepe a hangulatjelzés.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak Mondial Assistance GesmbH MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Sokkal boldogabbak azok a gyerekek, akik kutya mellett nőnek fel Hírek - Címlapon
Sokkal boldogabbak azok a gyerekek, akik kutya mellett nőnek fel
200 ezer nyári utazástervezéskor kerestek kutyabarát helyet Hírek - Címlapon
200 ezer nyári utazástervezéskor kerestek kutyabarát helyet