A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Tényleg olyan cuki a kutyánk, mint hisszük?

2017. október 01., 07:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Egy ausztrál tanulmány szerint egyáltalán nem biztos, hogy mások szerint is olyan cuki a kutyánk, mint amilyennek mi látjuk. De pontosan mi a cuki? Mit látunk cukinak - nem ugyanazt, mint mások? Hogy is van ez?Mi, gazdik hajlamosak vagyunk négylábú barátunkra, mint a világ legcukibb kutyájára tekinteni. Az utóbbi években jónéhány házikedvenc vált igazi sztárrá az interneten, cukiságának vagy éppen furcsaságának köszönhetően. Boo, a pomeriániai törpespicc kiváló példája annak, hogyan lehet egy ötletesen megalkotott kutyafrizura és csinos ruhák segítségével világhírűvé válni: Facebook-oldalát több, mint 17 millióan követik. Szinte hihetetlen, ugye? 

 

Boo sokak szerint a világ legcukibb kutyája
Boo sokak szerint a világ legcukibb kutyája
Fotó: boothedog.net

 

Az ausztráliai La Trobe University kutatócsoportjának legfrissebb kutatása azonban rámutat arra, hogy elgondolásunk nem biztos, hogy helytáll. A tanulmány vezető szerzője Pinar Thorn volt, a kutatók pedig az ember-kisállat kötődést vizsgálták, arra a kérdésre keresve a választ, hogy mitől válik szorosabbá a kapcsolat: a kutya személyiségétől vagy attól, mennyire cuki? 

 

A kutatók felmérték a tesztben résztvevő kutyák személyiségét és gazdájuk irántuk érzett kötődését. Pauleen Bennett csapata számára ez volt a könnyebb feladat, mivel előzetesen standardizált teszteket alkottak meg a kutyaszemélyiség a gazda-kötődés vizsgálatára. A Monash Canine Personality Questionnaire (kutyaszemélyiségi kérdőív) a humán személyiségi tesztek ebekre átalakított változata, mely az őt fő személyiségvonást méri. A kötődés mértékét a Monash Dog Owner Relationship Scale (kutya-gazda kapcsolati skála) vizsgálta, mely az emberek és a kutyák közötti kapcsolatok erősségének három dimenzióját figyeli.

A kutatók egy második tesztben is vizsgálták a kötődést, az angol Dog Attachment Questionnaire (kutyakötődési kérdőív) segítségével, mely a társállatokhoz való kötődés négy dimenzióját méri.

 

De mi a helyzet a cukisággal?

 

Thorn és kollégái felfedezték, hogy nem létezik semmilyen eszköz a kutyák cukiságának vizsgálatára, ezért létrehozták saját tesztjüket. A Canine Cuteness Scale (kutya cukisági skála) egyetlen kérdést foglal magában: Pontozd kutyád cukiságát 1-6 között. A statisztikai analízis leegyszerűsítése céljából a kutatók 1 és 10 között határozták meg a skálát.

 

Melyik a legcukibb kutya? Pontozzunk!
Melyik a legcukibb kutya? Pontozzunk!
Fotó: psychologytoday.com

 

A "Kutya Cukisági Hatás"

 

Első tanulmányukban 668 ausztrál kutyatulajdonos (90% nő) töltötte ki a kötődési kérdőíveket és a kutyaszemélyiség tesztet, továbbá saját kutyájuk vonzerejét is értékelték az új cukisági skála használatával. A résztvevőket megkérték, hogy küldjenek kutyájuk fejéről egy nagyfelbontású fényképet.

 

Ezt találták a kutatók:

  • A gazdák kötődési pontjaival nem függött össze kiemelkedően sem a cukisági faktor, sem a kutyaszemélyiség 5 aspektusa. Statisztikailag mondva a cukiság és a kutya személyiségvonásai korrelációban a gazda kötődésével “statisztikailag szignifikánsak” voltak, ám relatíve alacsonyak.
  • A cukiság és a “training fókusz” (a kutya személyiségvonásai, melyek olyan sajátosságokat foglalnak foglalnak magukba, mint az intelligencia, megbízhatóság és eszesség) voltak azok a vonások, melyek a legszorosabban összefüggtek az ember-kutya kapcsolat erősségével.
  • A cukiság sokkal fontosabb volt a kutya személyiségének bármely vonásánál a gazda kötődésének hét dimenziójából három esetben.

Más szavakkal a kutya cukisága legkevésbé annyira fontos, mint a temperamentum, amikor az ember-kutya kapcsolat erősségéről beszélünk. A kutatók ezt az új felfedezést Kutya Cukisági Hatás-nak nevezték el. Meghatározásuk szerint “a modern kutyatulajdonosok hajlamosabbak erősebb kapcsolatot érezni az általuk cukibbnak vélt kutyák irányában.”

.

Kutya Cukisági Hatás - A gazdik cukibbnak hitték kutyájukat, mint mások
Kutya Cukisági Hatás - A gazdik cukibbnak hitték kutyájukat, mint mások
Fotó: psychologytoday.com

 

 

Mitől lesz valami cuki?

 

A kutatók elgondolkodtak, hogy befolyásolta-e a gazdák cukisági értékelését saját kutyájuk személyisége. Például egy barátságos, okos kutya cukibbnak tűnik-e gazdája szemében pusztán a pozitív személyiségjegyei miatt? Azt is szerették volna tudni, hogy a gazdik cukibbnak találták-e a kutyájukat annál, mint amilyenek valójában voltak.

 

Ezért a tanulmány második részében a kutatók 873 olyan személy véleményét kérdezték meg az első kutatás néhány kutyájának cukiságáról, akik maguk nem vettek részt az első tesztben. Ezeket az értékeléseket 42 db, nagyfelbontású kutyaportré alapján készítették, melyeket az első kutatásban résztvevő gazdik küldtek kedvencükről. A második kísérlet alanyai a fotókon látható kutyák cukiságát pontozták. Továbbá a fotó alapján kitöltötték a kutyaszemélyiségi tesztet is, így megtippelték a kutya temperamentumát.

 

Az eredmények:

  • Az elvárásoknak megfelelően a gazdák cukibbnak hitték kedvencüket, mint mások.
  • A 42 kutyából 35-öt ítéltek meg cukibbnak a gazdik, mint a második teszt résztvevői.
  • Érdekes módon semmilyen összefüggést sem találtak a 42 kutya gazdájának cukisági pontozása és a független tesztelők átlagolt pontozása között.
  • A független alanyok által cukinak értékelt kutyák a kutyaszemélyiségi teszten is kifejezetten kedves minősítést kaptak.

A kutatók megállapítása szerint a cukiság, a kutya személyisége és a kötődés összefüggnek egymással. A cuki kutyákról általában úgy gondoljuk, hogy kívánatosabb személyiségjegyekkel rendelkeznek. Illetve, ha a gazdi szoros kapcsolatban áll kedvencével, akkor a valóságtól eltérően vélekedhet kutyája cukiságáról.

 

Zappa, a kis olasz agár - lógó nyelvével az internet sztárja lett
Zappa, a kis olasz agár - lógó nyelvével az internet sztárja lett
Fotó: pinterest.com

 

Mint minden tanulmány, ez is rejthet magában hibákat. A szerzők kiemelték, hogy néhány faktor befolyásolhatta az eredményeket. Mivel a résztvevők többsége nő volt, várható volt, hogy ők erősebb kötődést mutatnak kedvencük irányában. Továbbá a gazdák és a független alanyok által adott cukisági pontok közötti különbségek abból is eredhetnek, hogy a vizsgálat második részében a független alanyok csak fényképen láthatták a kutyákat, s nem találkoztak velük személyesen. 

 

Az viszont nem kétséges, hogy a kutatók érzékeny témára tapintottak rá, hiszen a cukiság fontos szerepet játszik az ember-kutya kapcsolat alakulásában, és a gazdik általában véve hajlamosak cukibbnak látni kedvenceiket, mint amilyenek valójában. 

 

Zappa, a kis olasz agár mókás fotói sem véletlenül járták be a világhálót. Kora miatt elveszítette a fogait, lógó nyelve viszont igazán cuki ábrázatot kölcsönöz neki. Vagy mégsem? Egy szó, mint száz: még véletlenül se keseredjünk el, ha mások szerint nem is annyira cuki a kutyánk, mint hisszük. Mindenkinek a saját kedvence a legkedvesebb, hiszen különleges helyet foglalnak el a szívünkben. 

 

Forrás: psychologytoday.com
Indexkép forrás: candogseat-this.com
Cikk első megjelenése: 2016. január 12.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Az emberi beavatkozás a kutyák agyát is formálta a tenyésztés során Az emberi beavatkozás a kutyák agyát is formálta a tenyésztés során
Gondoltad volna, hogy a kutyák agyfelépítése szoros összefüggésben áll azzal is, hogy milyen feladatokra tenyésztették ki a fajtát?

Gyógyír a magányra: a kutyák vagy a macskák jelenthetik a megoldást? Gyógyír a magányra: a kutyák vagy a macskák jelenthetik a megoldást?
A társállatként tartott kutyák és macskák jótékony hatással bírnak az egyedül élő idősek számára, de meglepően eltérő mértékben és minőségben.

Hogyan isznak a kutyák? Hogyan isznak a kutyák?
Évezredes rejtélyre derült fény egy amerikai kutatócsapatnak köszönhetően. Végre megismerhetjük, hogyan isznak a kutyák! Látványos képek és videó!

Befolyásolja a kutyák iránti szeretetünket az, hogy a világ mely pontján élünk? Befolyásolja a kutyák iránti szeretetünket az, hogy a világ mely pontján élünk?
Miért szeretik egyesek a házikedvenceket, míg mások nem? Egy új tanulmány szerint óriási különbségek vannak a nemzetek között a kutya- és macskatartás tekintetében.

Nagy zajban is meghallja a kutyád, ha nevén szólítod? Nagy zajban is meghallja a kutyád, ha nevén szólítod?
Egy friss tanulmány szerint a kutyák képesek felismerni nevüket az őket körülvevő zajok megszűrésével, és reagálnak is rá.

Hasonlóan működik a kutya és az ember agya Hasonlóan működik a kutya és az ember agya
Az alvó kutyák agyának működése hasonlít az emberéhez, ennek feltérképezése fontos lépés ahhoz, hogy az emberi agy öregedési folyamataira következtethessenek a kutatók - hangsúlyozza az ELTE MTI-hez eljuttatott közleménye.

Manipulál a kutyád? Íme, a kölyökkutya-tekintet magyarázata Manipulál a kutyád? Íme, a kölyökkutya-tekintet magyarázata
Elég egy pillantás kutyánk szemébe, és máris megolvad a szívünk, hiszen „úgy tud nézni…” Minek köszönhető az ismerős, szinte már emberi arckifejezés?

Hormonális okai lehetnek a kutyák agresszív viselkedésének? Hormonális okai lehetnek a kutyák agresszív viselkedésének?
Évente több ezer ember - és kutya - esik áldozatul kutyatámadásnak világszerte. Az agresszív viselkedés következményeként rengeteg eb végzi a menhelyeken, a mögötte rejlő biológiai folyamatok tanulmányozása azonban megoldást hozhat e problémára.

A fiatal felnőtteket bosszantja leginkább a kutyaugatás A fiatal felnőtteket bosszantja leginkább a kutyaugatás
A kutyaugatás bosszantó hatását vizsgálták az ELTE etológiai tanszékének kutatói.

Álmodnak a kutyák? Álmodnak a kutyák?
A gazdik többsége meg van győződve arról, hogy kutyája alvás közben álmodik. De valóban igaz volna ez, vagy csupán feltételezés? Lássuk, mit mondanak a kutatások!

Kiemelt híreink

Brit Petfood, egy családi vállalkozás, ahol az állatok az elsők Brit Petfood, egy családi vállalkozás, ahol az állatok az elsők
A szuper prémium állateledeleket gyártó cseh cég már több mint 25 éve van a piacon, és termékeik Magyarországon is egyre népszerűbbek.

Nyers húst rendelni az interneten? Nem lehetetlen! Nyers húst rendelni az interneten? Nem lehetetlen!
Egyre többet fordulunk az internetes webáruházakhoz, ha valamire szükségünk van. Ruhák, a legkülönbözőbb eszközök, lakberendezési tárgyak vagy akár egyes élelmiszerek esetében is könnyebben...

Elzárást és pénzbüntetést kapott két állatkínzó Elzárást és pénzbüntetést kapott két állatkínzó
Jogerősen 90 napi elzárásra, illetve 180 ezer forint pénzbüntetésre ítéltek két zalai állatkínzót pénteken - közölte a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője az MTI-vel.

Alapengedelmesség: tudni nem elég, alkalmazni is kell! Alapengedelmesség: tudni nem elég, alkalmazni is kell!
Szemünk előtt a kép: a kutya parancsra ugrik át az akadályon, felkapja a labdát, majd szájában tartva visszafut hozzánk. Elénk ül és szinte mondani sem kell semmit, máris kezünkbe adja...

Miért ne használj flexi pórázt? Miért ne használj flexi pórázt?
A hám vagy nyakörv, valamint a megfelelő póráz kérdése állandó vitatéma. Mindenki másra esküszik, és meg is van a saját indoka. De miért olyan fontos ez a kérdés?

Mennyi alvásra van szüksége a kutyáknak? Mennyi alvásra van szüksége a kutyáknak?
Aligha létezik édesebb látvány kedvencünknél, mikor elnyúlik fekhelyén, szanaszét heverő lábakkal és békésen hortyog mély álmában. Ám az alvás ennél jóval több: kutyáink egészségének...

Ilyen egy örökbefogadott menhelyi kutya új élete - képregényben elmesélve Ilyen egy örökbefogadott menhelyi kutya új élete - képregényben elmesélve
Rajzolt képkockákon elevenedik meg, milyen is az, amikor a menhelyről végre hazaviszed az árva négylábút, aki ettől kezdve szerető családban élhet.

Te biztonságosan utazol kutyáddal? Te biztonságosan utazol kutyáddal?
A hazai kutyatartók sok esetben veszélybe sodorják négylábú barátaikat és saját magukat is autós utazásaik során – derül ki a Groupama Biztosító legfrissebb országos kutatásából...

Orrvérzés kutyáknál - mire utalhat és mit tegyünk? Orrvérzés kutyáknál - mire utalhat és mit tegyünk?
Rendkívül ijesztő látvány, ha kutyánk orra vérezni kezd. Hogyan segíthetünk rajta, és mikor forduljunk állatorvoshoz?

Egy út széléről mentett pit bullról készültek a legcukibb kutyás kismama fotók Egy út széléről mentett pit bullról készültek a legcukibb kutyás kismama fotók
Egy mentett pit bull bájos képeitől olvad az internet. Az út mentén bóklászó magasvemhes kutyát az állatvédők szedték össze, hogy biztonságban lehessen a kicsik érkezésekor.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH Rehabportál AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Negyed évszázad az állatvédelemben Hírek - Címlapon
Negyed évszázad az állatvédelemben
Egy különleges kórház, ahol minden rászoruló kutyus kerekesszéket kaphat Hírek - Címlapon
Egy különleges kórház, ahol minden rászoruló kutyus kerekesszéket kaphat