A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Sokkal boldogabbak azok a gyerekek, akik kutya mellett nőnek fel

2020. szeptember 12., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Egy kutatás szerint rendkívül jótékony hatással van a gyerekek fejlődésére, ha van a családban kutya, akivel ők is foglalkoznak és szoros barátságba kerülnek. Az eredmények még a kutatókat is meglepték, ilyen kimagasló különbségre nem számítottak a kutatás során. 

A Nyugat-Ausztrál Egyetem és a Telethon Kids Institute kutatásában arra kereste a választ, befolyásolja-e a gyerekek fejlődését érzelmi és szociális szempontból az, hogy kutya mellett nőnek fel. A válaszok kiderítésének érdekében 1646 háztartást vizsgáltak meg, ahol 2-5 éves gyerekek vannak. A vizsgált háztartások 42%-ában él kutya. A szülőket megkérték, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, ezek összesítéséből születtek meg a meglepő eredmények. 

 

Az eredmények összesítésekor figyelembe vették a gyerekek életkorát, nemét, alvási szokásait, de még a képernyő előtt töltött idejüket és a szülők végzettségét is. Azt találták, hogy a kutyás háztartásokban élő gyerekeknek 23%-kal kisebb eséllyel voltak érzelmi problémái, és nehézségei a szociális interakciók terén, mint a nem-kutyás családban élőknek. 

 

A kutyás család gyerekei 30%-kal kevésbé mutattak antiszociális viselkedést, 40%-uk kevésbé érezte problémásnak, vagy nehéznek a más gyerekekkel való interakciókat, és 34%-kal nagyobb valószínűséggel tanúsítottak odafigyelő magatartást mások irányába. 

 

 

A közös játék is pozitív hatással bír a gyerekre és a kutyára egyaránt
A közös játék is pozitív hatással bír a gyerekre és a kutyára egyaránt
Fotó: kidstir.com

 

 

Hayley Christian, a tanulmány egyik szerzője szerint számítottak arra, hogy a kutya jelenléte a családban bizonyos mértékben pozitívan hat a gyerekek fejlődésére, mégis meglepődtek, milyen nagy mértékű pozitív hatást gyakorol az érzelmi és szociális fejlődésükre. 

 

Az eredmények szerint ráadásul ezek a pozitív hatások fokozottabban mutatkoznak azoknál a gyerekeknél, akik legalább heti egyszer elkísérik szüleiket a kutyasétáltatásra. Azok a gyerekek pedig, akik heti három, vagy több alkalommal játszottak a család kutyájával, sokkal figyelmesebbek mások felé.

 

A szerzők szerint az eredmények a gyerek és a kutya közötti kötődésnek tudható be. A sétáltatásokkal, játékokkal a kettejük közötti kötelék folyamatosan erősödik, ami pedig elősegíti a gyerek szociális és érzelmi fejlődését. Ugyanakkor a tanulmány megfigyelő jellege miatt a jelenség pontos mechanizmusát nem tudták meghatározni, ez további vizsgálatokat igényel a jövőben. Azt is érdemes lesz még vizsgálni, hogy a különböző háziállatok milyen hatással vannak a gyerekekre.

 

 

 

Forrás: eurekalert.org
Indexkép forrás: kidstir.com
Cikk első megjelenése: 2020. július 08.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell
A gyerekek és kutyák közötti bensőséges kapcsolat csodálattal tölti el a külső szemlélőt. Barátságuk életreszóló élményekkel ajándékozza meg a kicsiket. A biztonságos együttélés szabályait azonban fontos megtanítanunk nekik. Íme 10 tipp, amellyel könnyebbé tehetjük mindennapjainkat.

Kutyájával és cicájával tölti délutáni pihenőjét ez a kislány - megolvasztották az internetet! Kutyájával és cicájával tölti délutáni pihenőjét ez a kislány - megolvasztották az internetet!
Szerencsés az a gyerek, aki négylábú családtagokkal nőhet fel! A türelmes, bundás barátok nem csak remek tanítómesterek, de nagyszerű játszótársak és nem utolsósorban legjobb barátok is.

Akkor sem válik teljesen szelíddé egy farkas, ha emberek között nő fel Akkor sem válik teljesen szelíddé egy farkas, ha emberek között nő fel
Bár az ember nevelte farkasokat a kutyákhoz hasonlóan sok mindenre meg lehet tanítani, irányításuk, féken tartásuk, azaz kezelhetőségük szempontjából soha nem lesznek a kutyákhoz hasonlatosak - derült ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etológusainak legújabb vizsgálatából.

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

A pici lány is felsorakozik a kerítésnél, mikor a szomszéd jutalomfalatot ad kutyáinak A pici lány is felsorakozik a kerítésnél, mikor a szomszéd jutalomfalatot ad kutyáinak
Semmi jóból nem szeretne kimaradni, ezért minden nap odatotyog nagytesóival a kerítéshez, amikor a szomszéd egy-egy finomsággal lepi meg őket.

Magányos farkas - Lehet, hogy introvertált a kutyád? Magányos farkas - Lehet, hogy introvertált a kutyád?
Csendes, tartózkodó vagy időnként barátkozik, kedveli a társaságot? Kutyánk jellemének megismerése óriási segítséget nyújthat, hogy a lehető legjobb életet biztosíthassuk számára.

10 érv, hogy a gyereked kutya mellett nőjön fel 10 érv, hogy a gyereked kutya mellett nőjön fel
A gyerekek odavannak a kutyákért – jó okkal! Kedves, bújós és barátságos négylábú társaink jelenléte jótékony hatással bír a gyermek fizikai, pszichológiai és szociális fejlődésére. Íme néhány indok, miért tökéletes választás egy kutya a gyerekes családok számára.

Megható módon reagált a kutyás házaspár a "Mikor jön már a baba?" kérdésre Megható módon reagált a kutyás házaspár a "Mikor jön már a baba?" kérdésre
Bájos képekkel tették egyértelművé, hogy nekik bizony már van gyermekük – még akkor is, ha négylábú.

A kutya arckifejezései II. – Miről mesélnek a fülek? A kutya arckifejezései II. – Miről mesélnek a fülek?
Kicsi, nagy, kerek, háromszög alakú, felfelé mutat vagy lelóg - ahogy a kutya tekintete, úgy füle és fültartása is rengeteg dolgot elárul érzelmi állapotáról, szándékairól. Tudj meg többet!

Ösztönösen védelmezik a kutyák a gyerekeket? Ösztönösen védelmezik a kutyák a gyerekeket?
A gyerekeknek különleges kapcsolata van a kutyákkal. Meghúzhatják farkukat, visszafelé simogathatják szőrüket vagy ráhasalhatnak pocakjukra, ha a kutyák fáradtan elhevernek a szőnyegen. De vajon mi teszi az ember legjobb barátját ennyire toleránssá a gyerekekkel szemben?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Irodakutya.com Vizslatúra Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket? Hírek - Címlapon
Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket?
Tényleg olyan cuki a kutyánk, mint hisszük? Hírek - Címlapon
Tényleg olyan cuki a kutyánk, mint hisszük?