A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Sokkal boldogabbak azok a gyerekek, akik kutya mellett nőnek fel

2020. szeptember 12., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Egy kutatás szerint rendkívül jótékony hatással van a gyerekek fejlődésére, ha van a családban kutya, akivel ők is foglalkoznak és szoros barátságba kerülnek. Az eredmények még a kutatókat is meglepték, ilyen kimagasló különbségre nem számítottak a kutatás során. 

A Nyugat-Ausztrál Egyetem és a Telethon Kids Institute kutatásában arra kereste a választ, befolyásolja-e a gyerekek fejlődését érzelmi és szociális szempontból az, hogy kutya mellett nőnek fel. A válaszok kiderítésének érdekében 1646 háztartást vizsgáltak meg, ahol 2-5 éves gyerekek vannak. A vizsgált háztartások 42%-ában él kutya. A szülőket megkérték, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, ezek összesítéséből születtek meg a meglepő eredmények. 

 

Az eredmények összesítésekor figyelembe vették a gyerekek életkorát, nemét, alvási szokásait, de még a képernyő előtt töltött idejüket és a szülők végzettségét is. Azt találták, hogy a kutyás háztartásokban élő gyerekeknek 23%-kal kisebb eséllyel voltak érzelmi problémái, és nehézségei a szociális interakciók terén, mint a nem-kutyás családban élőknek. 

 

A kutyás család gyerekei 30%-kal kevésbé mutattak antiszociális viselkedést, 40%-uk kevésbé érezte problémásnak, vagy nehéznek a más gyerekekkel való interakciókat, és 34%-kal nagyobb valószínűséggel tanúsítottak odafigyelő magatartást mások irányába. 

 

 

A közös játék is pozitív hatással bír a gyerekre és a kutyára egyaránt
A közös játék is pozitív hatással bír a gyerekre és a kutyára egyaránt
Fotó: kidstir.com

 

 

Hayley Christian, a tanulmány egyik szerzője szerint számítottak arra, hogy a kutya jelenléte a családban bizonyos mértékben pozitívan hat a gyerekek fejlődésére, mégis meglepődtek, milyen nagy mértékű pozitív hatást gyakorol az érzelmi és szociális fejlődésükre. 

 

Az eredmények szerint ráadásul ezek a pozitív hatások fokozottabban mutatkoznak azoknál a gyerekeknél, akik legalább heti egyszer elkísérik szüleiket a kutyasétáltatásra. Azok a gyerekek pedig, akik heti három, vagy több alkalommal játszottak a család kutyájával, sokkal figyelmesebbek mások felé.

 

A szerzők szerint az eredmények a gyerek és a kutya közötti kötődésnek tudható be. A sétáltatásokkal, játékokkal a kettejük közötti kötelék folyamatosan erősödik, ami pedig elősegíti a gyerek szociális és érzelmi fejlődését. Ugyanakkor a tanulmány megfigyelő jellege miatt a jelenség pontos mechanizmusát nem tudták meghatározni, ez további vizsgálatokat igényel a jövőben. Azt is érdemes lesz még vizsgálni, hogy a különböző háziállatok milyen hatással vannak a gyerekekre.

 

 

 

Forrás: eurekalert.org
Indexkép forrás: kidstir.com
Cikk első megjelenése: 2020. július 08.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a Thália Színházban Művészek az állatvédelemért címmel indított programot szombaton.

Megsimogathatom a kutyád? Megsimogathatom a kutyád?
Nemcsak a gazdi, de a kutya beleegyezése is kell ehhez. Hogyan feleljünk a kérdésre, amikor a válasz nem is olyan egyszerű?

A kutya arckifejezései II. – Miről mesélnek a fülek? A kutya arckifejezései II. – Miről mesélnek a fülek?
Kicsi, nagy, kerek, háromszög alakú, felfelé mutat vagy lelóg - ahogy a kutya tekintete, úgy füle és fültartása is rengeteg dolgot elárul érzelmi állapotáról, szándékairól. Tudj meg többet!

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Több mint 250 ezren vettek részt az Állatvédelmi témahéten Több mint 250 ezren vettek részt az Állatvédelmi témahéten
Idén több mint 250 ezer gyermek vett részt az állatvédelmi témahéten, országszerte 76 partnerszervezet csatlakozott az események megrendezéséhez - közölte hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker MOL Nyrt. JULIUS-K9 Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy különleges társ különleges táplálást érdemel! Hírek - Címlapon
Egy különleges társ különleges táplálást érdemel!
Íme egy igazán kutyabarát kávézó Hírek - Címlapon
Íme egy igazán kutyabarát kávézó