A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Sokkal boldogabbak azok a gyerekek, akik kutya mellett nőnek fel

2020. július 08., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Egy kutatás szerint rendkívül jótékony hatással van a gyerekek fejlődésére, ha van a családban kutya, akivel ők is foglalkoznak és szoros barátságba kerülnek. Az eredmények még a kutatókat is meglepték, ilyen kimagasló különbségre nem számítottak a kutatás során. 

A Nyugat-Ausztrál Egyetem és a Telethon Kids Institute kutatásában arra kereste a választ, befolyásolja-e a gyerekek fejlődését érzelmi és szociális szempontból az, hogy kutya mellett nőnek fel. A válaszok kiderítésének érdekében 1646 háztartást vizsgáltak meg, ahol 2-5 éves gyerekek vannak. A vizsgált háztartások 42%-ában él kutya. A szülőket megkérték, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, ezek összesítéséből születtek meg a meglepő eredmények. 

 

Az eredmények összesítésekor figyelembe vették a gyerekek életkorát, nemét, alvási szokásait, de még a képernyő előtt töltött idejüket és a szülők végzettségét is. Azt találták, hogy a kutyás háztartásokban élő gyerekeknek 23%-kal kisebb eséllyel voltak érzelmi problémái, és nehézségei a szociális interakciók terén, mint a nem-kutyás családban élőknek. 

 

A kutyás család gyerekei 30%-kal kevésbé mutattak antiszociális viselkedést, 40%-uk kevésbé érezte problémásnak, vagy nehéznek a más gyerekekkel való interakciókat, és 34%-kal nagyobb valószínűséggel tanúsítottak odafigyelő magatartást mások irányába. 

 

 

A közös játék is pozitív hatással bír a gyerekre és a kutyára egyaránt
A közös játék is pozitív hatással bír a gyerekre és a kutyára egyaránt
Fotó: kidstir.com

 

 

Hayley Christian, a tanulmány egyik szerzője szerint számítottak arra, hogy a kutya jelenléte a családban bizonyos mértékben pozitívan hat a gyerekek fejlődésére, mégis meglepődtek, milyen nagy mértékű pozitív hatást gyakorol az érzelmi és szociális fejlődésükre. 

 

Az eredmények szerint ráadásul ezek a pozitív hatások fokozottabban mutatkoznak azoknál a gyerekeknél, akik legalább heti egyszer elkísérik szüleiket a kutyasétáltatásra. Azok a gyerekek pedig, akik heti három, vagy több alkalommal játszottak a család kutyájával, sokkal figyelmesebbek mások felé.

 

A szerzők szerint az eredmények a gyerek és a kutya közötti kötődésnek tudható be. A sétáltatásokkal, játékokkal a kettejük közötti kötelék folyamatosan erősödik, ami pedig elősegíti a gyerek szociális és érzelmi fejlődését. Ugyanakkor a tanulmány megfigyelő jellege miatt a jelenség pontos mechanizmusát nem tudták meghatározni, ez további vizsgálatokat igényel a jövőben. Azt is érdemes lesz még vizsgálni, hogy a különböző háziállatok milyen hatással vannak a gyerekekre.

 

 

 

Forrás: eurekalert.org
Indexkép forrás: kidstir.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A pici lány is felsorakozik a kerítésnél, mikor a szomszéd jutalomfalatot ad kutyáinak A pici lány is felsorakozik a kerítésnél, mikor a szomszéd jutalomfalatot ad kutyáinak
Semmi jóból nem szeretne kimaradni, ezért minden nap odatotyog nagytesóival a kerítéshez, amikor a szomszéd egy-egy finomsággal lepi meg őket.

Magányos farkas - Lehet, hogy introvertált a kutyád? Magányos farkas - Lehet, hogy introvertált a kutyád?
Csendes, tartózkodó vagy időnként barátkozik, kedveli a társaságot? Kutyánk jellemének megismerése óriási segítséget nyújthat, hogy a lehető legjobb életet biztosíthassuk számára.

10 érv, hogy a gyereked kutya mellett nőjön fel 10 érv, hogy a gyereked kutya mellett nőjön fel
A gyerekek odavannak a kutyákért – jó okkal! Kedves, bújós és barátságos négylábú társaink jelenléte jótékony hatással bír a gyermek fizikai, pszichológiai és szociális fejlődésére. Íme néhány indok, miért tökéletes választás egy kutya a gyerekes családok számára.

Megható módon reagált a kutyás házaspár a "Mikor jön már a baba?" kérdésre Megható módon reagált a kutyás házaspár a "Mikor jön már a baba?" kérdésre
Bájos képekkel tették egyértelművé, hogy nekik bizony már van gyermekük – még akkor is, ha négylábú.

A kutya arckifejezései II. – Miről mesélnek a fülek? A kutya arckifejezései II. – Miről mesélnek a fülek?
Kicsi, nagy, kerek, háromszög alakú, felfelé mutat vagy lelóg - ahogy a kutya tekintete, úgy füle és fültartása is rengeteg dolgot elárul érzelmi állapotáról, szándékairól. Tudj meg többet!

Ösztönösen védelmezik a kutyák a gyerekeket? Ösztönösen védelmezik a kutyák a gyerekeket?
A gyerekeknek különleges kapcsolata van a kutyákkal. Meghúzhatják farkukat, visszafelé simogathatják szőrüket vagy ráhasalhatnak pocakjukra, ha a kutyák fáradtan elhevernek a szőnyegen. De vajon mi teszi az ember legjobb barátját ennyire toleránssá a gyerekekkel szemben?

Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell
A gyerekek és kutyák közötti bensőséges kapcsolat csodálattal tölti el a külső szemlélőt. Barátságuk életreszóló élményekkel ajándékozza meg a kicsiket. A biztonságos együttélés szabályait azonban fontos megtanítanunk nekik. Íme 10 tipp, amellyel könnyebbé tehetjük mindennapjainkat.

Gyönyörű festményeivel segíti a menhelyi kutyákat a 9 éves kisfiú Gyönyörű festményeivel segíti a menhelyi kutyákat a 9 éves kisfiú
Szívmelengető történet egy kivételes tehetséggel megáldott gyermekről, akinek arany szíve van – és általa rászoruló kutyákat támogat.

Befolyásolja a kutyák iránti szeretetünket az, hogy a világ mely pontján élünk? Befolyásolja a kutyák iránti szeretetünket az, hogy a világ mely pontján élünk?
Miért szeretik egyesek a házikedvenceket, míg mások nem? Egy tanulmány szerint óriási különbségek vannak a nemzetek között a kutya- és macskatartás tekintetében.

Hatlábú kiskutya lett a fiú legjobb barátja, akit az iskolában csúfoltak betegsége miatt Hatlábú kiskutya lett a fiú legjobb barátja, akit az iskolában csúfoltak betegsége miatt
Roo, az imádnivaló kölyök hat lábbal született, története azonban csodálatosan példázza, hogy mindenki megérdemel egy esélyt, és az élet még a fizikai korlátok mellett is lehet szép.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Vizslatúra Irodakutya.com Rehabportál Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Döbbenetes kutyamentés Hírek - Címlapon
Döbbenetes kutyamentés
Több mint harminc kutyát mentettek meg a Yulini kutyahús fesztiválról Hírek - Címlapon
Több mint harminc kutyát mentettek meg a Yulini kutyahús fesztiválról