A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így készüljetek időben a tűzijátékra!

2023. december 27., 13:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Nem titok: bizony idén is eljön a szilveszteri durrogtatások ideje. Hasznos, ha nem aznap este döbbentek rá ijedten kutyusoddal, már megint lekéstétek a felkészülést. Felkészülés? Olyat lehet? Mi az, hogy! Erről írtam nektek e cikkem.



 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

Hogy felvértezzétek magatokat, mielőtt szinte a nyakatokon pukkan egyik petárda a másik után. Tekintsünk most el attól, mennyire értelmes vagy kreatív ez a fajta módja az új esztendő megünneplésének. Egyáltalán ez az-e, nem csupán egy ürügy a féktelen duhajkodásra? Egy a lényeg: a félősebb vagy korábban traumatizált kutyusok esetén valamit tenni kell.

 

Gondolom, számtalanszor olvastad már, legjobb a csendes vidék, ahol ember hétmérföldes körzetben egy szál se. Igen ám, de nem mindenki olyan szerencsés, hogy eljusson a nyugalom ilyesfajta szigetére az év végén. Mit tudtok tenni, ha mondjuk a belvárosban ragadtatok vagy hiába laktok kertvárosi körzetben, a szomszédok totál megvadultak? Nos, ha abban az órában próbálod kedvenced meggyőzni arról, nincs oka a pánikra, nem fogsz sikerrel járni. Legjobb, ha időben elkezded hozzászoktatni őt a furcsa hangeffektekhez.

 

 

Készítsük fel időben kutyánkat a szilveszterre, ne az utolsó pillanatban keressünk csodamódszert!
Készítsük fel időben kutyánkat a szilveszterre, ne az utolsó pillanatban keressünk csodamódszert!
Fotó: Unsplash - T. R. Photography

 

 

A hozzászoktatást itt most általános érvénnyel értem. Nem célzottan a habituációról beszélek, mely eljárásnak a lényege, hogy az egészséges idegrendszerű és tapasztalat-rendszerű, tehát a nem traumatizálódott kutyák esetén, ha kellős ismétlésszámmal találkoznak egy adott inger alacsony vagy maximum közepesen erős intenzitású válfajával, akkor megtörténik a kutyus ahhoz való hozzászokása.

 

A szilveszteri tűzijáték durranó, pattogó, sivító hangokból áll. A kutyusod egész évben nem, vagy alig találkozik ezekhez hasonló hanghatásokkal. Érthető, az ő fejével gondolkozva, hogy mindez ismeretlen a számára és félelemmel tölti el. Különösen, ha kölyök vagy fiatal kutya, aki sosem találkozott még hasonló audiális élménnyel. Általában ezek a típusú hangok erősek és váratlanok. Ebből a két jellemzőből kiindulva két lehetőség közül is választhatsz, honnét és hogyan kezded el a munkát. Eldöntheted, hogy a tűzijáték rész-hangjainak változó hangerősségű variációival kezded a cselekvést. Másik verzió, hogy különböző hangeffektek váratlanságához társítasz számára kellemes élményt. Elsőnél a szisztematikus deszenzitizáció, másodiknál a klasszikus ellenkondicionálás technikájával élsz.

 

 

Ha más nem válik be, állatorvosunkkal konzultálva választhatunk nyugtató készítményt
Ha más nem válik be, állatorvosunkkal konzultálva választhatunk nyugtató készítményt
Fotó: Unsplash - Sarah G.

 

 

Mindez előtt viszont egy nagyon fontos tanács: amennyiben kutyusod a közepes intenzitású félelmi jelzéseknél erősebbeket mutat, nem érdemes kísérletezned a szoktatással. Az ugyanis kontraproduktív lesz: pont az ellenkező hatást fogod elérni, csak erősödik rettegése. Miért? Mert sajnos az ilyen kutyus általában korábban már telítődött a hangingerrel, azaz túl erős volt számára. Mert például a közelében robbant fel egy petárda, esetleg hosszan volt kénytelen hallgatni a szomszéd durrogtatását. Ilyenkor beszél a szakirodalom felérzékenyítődésről, amikor megtörténik a kutya diszhabituációja.

Amennyiben kedvenced sikítva menekül, nagyon szaporává válik a légzése, szinte zihál és nyálzik is mindeközben, a stressztől kiüríti bűzmirigyét vagy hirtelen elvégzi a kisdolgát úgy, hogy korábban már nem mutatkoztak szobatisztasági gondok, hasznosabb, ha állatorvossal konzultálva enyhe nyugtatóval vészeli át az év utolsó napját. Ez a legtöbb, amit tehetsz érte. Biztosítva persze a zárt kaput és a zárt ablakokat a házon, lakáson belül, a leeresztett redőnyöket, egy kellemesen nyugtató zene közepesen halk bekapcsolását. Ha módodban áll, érdemes indigószín világítással, akár aromaterápiával, nyugi-kötéssel megtámogatni a helyzetet. Nem baj, ha kutyatársad több oldalról kap segítséget. Ne feledkezz meg a chip adatainak frissítéséről, esetleg egy bilétáról sem a nevével és a te elérhetőségeddel a nyakörvére, hámjára felhelyezve. Hogy ha mégis bekövetkezik a legrosszabb forgatókönyv, a szökés, azonnal tudj cselekedni. Ezekkel az előkészületekkel plusz betárazva telefonodba a közeli menhelyek, állatorvosok, szilveszteri állatmentők és a gyepmesteri telepek számát, gyorsabban a nyomára bukkanhatsz.

 

 

Érdemes akár egész évben gyakorolni kedvencünkkel, így se az év végi tűzijáték, se a nyári viharokkal járó dörgés nem fog félelmet kiváltani nála
Érdemes akár egész évben gyakorolni kedvencünkkel, így se az év végi tűzijáték, se a nyári viharokkal járó dörgés nem fog félelmet kiváltani nála
Fotó: Unsplash - Jexo

 

 

Vissza a deszenzitizációhoz (1) és az ellenkondicionáláshoz (2)!

 

1.       A tűzijáték durranó, pattogó, sivító hangjai kapcsán a deszenzitizáció lényege, hogy a heves reakciót generáló ingerből annak igen alacsony intenzitási szintű válfajával találkozik a kutya. Ami szinte semmilyen reakciót nem vált ki belőle. Amikor nyugalmat mutat mellette, akkor növelheted az inger intenzitási szintjét.

Mindez a gyakorlatban: elsőnek megteszi, ha buborékfóliával pattogtatsz egy csendes szobában. Ha nem emelgeti rá a fülét, nem megy ki a helyiségből, nem tekergeti a buksiját, ellenben leteszi a mancsára és a nagy séta után kényelmesen horpaszt tovább, áttérhetsz egy nagyobb buborékokat tartalmazó fóliára. Amiből lehet később kisebb nylonzacskó, közepes, nagyobb, papírzacskó. Lehet, azt gondolja, a gazdinak nagyon furcsa szokása mostanában, hogy hangoskodik, de egy biztos: nem jelent majd a durranó, erősen pattogó hang számára félelemre okot szilveszterkor. Vásárolhatsz az internetről hangeffekteket is, amikkel ugyanezt végig tudod csinálni. Lejátszhatod őket a szobában, a kocsiban kvázi egy szűkebb, zártabb helyen egyre erősödő hangerőséggel és egyre hosszabban, akár perceken keresztül a legvégén. Érdemes minden (kezdetben 15-20 mp-es, tehát rövid) gyakorlást egy kiadós mozgás utánra időzíteni.

 

 

2.       Ellenkondicionáláskor egy a kutyus számára kellemetlen (averzív) ingert követ egy számára erősen kellemes (appetitív) inger. Itt a „váratlansággal” tudsz játszani és ezáltal segíteni kutyatársadnak.

Mindez a gyakorlatban: a nap legváratlanabb pillanataiban ejts le a földre valamit: egy fakanalat, egy tányér fedőjét, egy fém evőeszközt. Bármit, aminek kellemetlen hangja van leeséskor. Nyilván ott és akkor, ahol és amikor egy helyiségben vagy kutyusoddal. A leesés pillanata után azonnal szórj szét néhány nagyon nagy értékű jutalomfalatot a kutyusod közelében. Így megtanulja: minden furcsa hanghatás után rendkívül sok és finom falat következik számára. Két-három durranás-csattanás és lakmározás után jöhet egy kiadós fülvakargatás. Érdemes ennél a speciális feladatnál mindig ugyanazt a nagyon nagy értékű jutifalatot alkalmazni. Egyre azért hasznos még figyelni: soha ne alvásból riaszd fel kutyusod! Akkor pottyanjanak a földre a tárgyak, amikor felébredt, teljesen éber.

 

 

Váltogathatod a két technikát akár. Egyik nap a hangerő változásán, másik nap a hangeffektek váratlanságán, kiszámíthatatlanságán lehet a fókusz. Légy találékony és bátran fedezz fel egyedi megoldásokat!

 

 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - T. R. Photography
Cikk első megjelenése: 2022. december 21.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tizedszer mentettek állatokat szilveszterkor, lesújtó tapasztalataik vannak Tizedszer mentettek állatokat szilveszterkor, lesújtó tapasztalataik vannak
Tizedik alkalommal került megszervezésre a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, sok állatmentő és állatbarát több száz kutyát és macskát juttatott haza, de nem mindenkit sikerült. Háromszáz önkéntesük volt idén az egész országban, és nyolcszáznál is több eltűnt vagy talált állatról kaptak eddig bejelentést a szilveszter miatt. A kezdeményezés megálmodója arra is mutat egy konkrét, hazai példát, hogyan tudná a hatóság szilveszterkor és előtte biztosítani a lakosság nyugalmát és az állatok biztonságát.

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre! Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre!
Évente ezernél több kutya is bajba kerül szilveszterkor a petárdák és tűzijátékok miatt. A legtöbb kutyás okkal kiált kígyót, békát a tűzijátékozókra - ám mivel egyelőre betiltásra még nem került a durrogtatás, nekünk, gazdáknak kell felkészültnek és okosnak lennünk. Lássuk be, ez legalább annyira a mi felelősségünk, mint a tűzijáték(ozók) hibája.

Szilveszter: Ha nem pánikol a kedvencünk, még nem jelenti, hogy nem fél Szilveszter: Ha nem pánikol a kedvencünk, még nem jelenti, hogy nem fél
A szilveszter a házi kedvencek életében nem a féktelen jókedvről szól: rengeteg állat rohan el ilyenkor otthonról félelmében, de a lakásban tartott jószágokat is megviseli a petárdázás. A felkészültség mellett az is fontos, hogy figyeljünk a jelekre, ugyanis ha nem rohangál félelmében a kutyusunk fel-alá, még nem jelenti azt, hogy nem retteg.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak Ebugatta AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
„Szeretnék otthonra találni...” Csak ennyit kért karácsonyra a beteg bulldog Hírek - Címlapon
„Szeretnék otthonra találni...” Csak ennyit kért karácsonyra a beteg bulldog
Csak még egy falatkát… avagy az elhízás veszélyei kutyánkra nézve Hírek - Címlapon
Csak még egy falatkát… avagy az elhízás veszélyei kutyánkra nézve