A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A nyers étrend hátulütői

Maximális odafigyeléssel elkerülhető!


2015. július 13., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




A szkeptikusok a lehető legkülönfélébb ellenvéleményekkel állnak elő a B.A.R.F. étrendet tekintve, az emberre terjedő fertőzésektől kezdve a bélférgeken át. Legtöbbjük nem is igazán érti az étrend lényegét, mások pedig csak irigykednek társaik lelkesedésére. Lássuk mire kell tényleg odafigyelnünk!



Hirtelen táplálékváltás: Kedvenceink többsége azon ebek közé tartozik, akik nem viselik jól az egyik napról a másikra történő változásokat, főleg, ha az készételről nyers húsra történik. Számos gazdi realizálja, hogy az addig jónak vélt száraztáp összetevői valójában nem az igaziak. Ekkor kidobják a korábbi táplálékot, megvásárolják a legjobb, emberi fogyasztásra is alkalmas húsokat, és azt tálalják az ebnek. Néhány nap múlva természetesen megjelenik a gyomorrontás, esetleg vastagbélgyulladás. A legtöbb állatorvos tévesen fertőzést diagnosztizál, ezzel pánikba kergetve a gazdit, aki újra vált.Érdemes tehát apránként szoktatni az ebet az új étrendhez. Kezdetben csak nasiként vegyen részt a táplálásában az ismeretlen, majd lassanként növeljük az adagot. Több hét elteltével következhet be gond nélkül a váltás. Ez a lassú átállás leginkább az idősebb, esetleg érzékeny gyomrú, vagy a gyengébb immunrendszerű kutyák számára javasolt. Az átállás során folyamatosan növeljük a nyers étrend arányát, míg az eddigi kosztét csökkentsük. Érdemes szétválasztani a kétféle eledelt: reggel kapjon a kutya nyers kosztot, míg este a "szokásosat". 

A fiatal, erős immunrendszerű, egészséges kutyákat általában nem szokta megviselni a hirtelen átállás sem. Jelentkezhet rövid idejű, átmeneti hányás/hasmenés - ez az átállás során keletkező méregtelenítő folyamat miatt léphet fel. 

Mindkét módszernél javasolt az átállás előtt egy egynapos koplalást beiktatni!

 

 

Egy jól összeállított menü
Egy jól összeállított menü
Forrás: http://meisterhunde.com/

 

Kiegyensúlyozatlan diéta: A legtöbb otthon elkészíthető, akár B.A.R.F., akár Pray-model diétának a legfőbb problémája a kiegyensúlyozatlanság. Meglehetősen sok kutya kerül táplálkozási egyensúlyhiány miatt állatorvoshoz, amit ha későn észlelnek, kezelése hosszú ideig eltarthat. Ezek az ebek hiányt szenvednek antioxidánsokból, nem rendelkeznek a megfelelő ásványianyag és vitaminértékekkel. Elengedhetetlen a kielégítő zsírsavmennyiség is a szervezetnek, ugyanis ennek hiánya gátolja a csontok egészséges növekedését, és csökkenti az immunitást. Az állatorvosok többsége ellenzi az otthon összeállított étrendet, különösképpen a makacs gazdik miatt. Nem, vagy csak későn veszik észre a hiánybetegségek tüneteit, orvoshoz jutásukkor sem hallgatják meg a szakvéleményt, nem tartják be a különleges előírásokat.

 

Csontok: Nem árt megbizonyosodni róla, hogy kutyánk egyben nyeli le a csontokat, vagy gondosan szétrágja őket. Ugyanis a tévhitekkel ellentétben, a diéta lényege nem az, hogy elédobunk egy csirkét szőröstül, bőröstül, és ő majd megoldja. Minden csontnak van veszélye, még körültekintő etetés mellett, nyersen is. Ha túl nagy mennyiséghez jut egyszerre az eb, és mohón befalja, a csontok akár bélelzáródást, fogtörést, gastroenteritist, és bélperforációt is okozhatnak. Ezek a következmények ugyan ritkák, de nem elfelejtendők.

 

Inkább kihívás, mint probléma
Inkább kihívás, mint probléma
Forrás: http://bbsimg.ngfiles.com/

 

Fertőzések: Mind az E-coli, mind a szalmonella előfordul az emberi fogyasztásra alkalmas húsokban, tehát a hűtőben is. A nyers táplálékot fogyasztó ebek szervezetében nagyobb mennyiségben vannak jelen, de betegség kialakulásához nem vezetnek, ugyanis a kutyák erős gyomorsava nagy részüket lebontja.

 

Ha bárki épp most akart belevágni a B.A.R.F. etetésbe ne ez tántorítsa el, de mindenképpen számoljon a vele járó esetleges következményekkel. Ilyen mértékű életmódváltás előtt célszerű, és ajánlatos is konzultálni állatorvossal!

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: Dr. Becker véleménye alapján
Indexkép forrás: http://modernfarmer.com/

Témába vág

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Elsősegélycsomag minden esetre! Hírek - Címlapon
Elsősegélycsomag minden esetre!
Bizonyos területeken hasonlít a kutya és az ember agyműködése Hírek - Címlapon
Bizonyos területeken hasonlít a kutya és az ember agyműködése