A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A terápiás kutyának hála újra elkezdett enni és beszélni az idős néni három nap után

2017. július 29., 07:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Családja már kezdte feladni a reményt, hogy szerettük valaha képes lesz-e még kommunikálni velük. A terápiás kutya jelenléte azonban visszaadta a nagymama életkedvét.



Ritkán látni mosolygó arcokat azokon a helyeken, ahol súlyos - akár életük végéhez közeledő - betegeket ápolnak, ám a barátságos kutyák és macskák jelenlétének hatására azonnal érezhető a változás! 

 

A legtöbb ellátó intézmény változatos programokat kínál bentlakóinak, a kímélő torna, tánc, a közös éneklés, társasjáték és egyéb elfoglaltságok mellett azonban mégis a terápiás állatok látogatása a legkedvesebb meglepetés számukraAhogy belépnek az ajtón, kedves természetük, csillogó tekintetük és a lényükből áradó szeretet utat tör az idősekben és betegekben rejlő kíváncsi gyermekhez. Újra – talán hosszú idő után újra – mosolyogni látják őket gondozóik. 

 

A terápiás kutya jelenléte békével tölti el a súlyos betegeket
A terápiás kutya jelenléte békével tölti el a súlyos betegeket
Fotó: today.com

 

A londoni Mayhew Animal Home terápiás kutya programjának keretében önkénteseik beteg emberekhez látogatnak el négylábú segítőikkel. Jelenleg 43 helyen dolgoznak képzett kutyáikkal, de egyre nagyobb az igény tevékenységükre, ezért tovább bővítenék a progamot. Idősek otthonába, kórházakba, hospice osztályokra és gondozó otthonokba járnak el hetente több alkalommal is.

 

Terápiás párosuk éppen a szokásos körútját rótta egy nap, mikor értesültek arról, hogy az egyik idős páciens három napja egy falatot sem evett és egy szó sem hagyta el ajkait. A kutya mintha megérezte volna ezt: ahogy odatették az idős beteg mellé az ágyra, türelmesen várt - a néni pedig megsimogatta és elkezdett beszélni hozzá! Újra kommunikált családjával is, és azt is megígérte, hogy ezek után pontosan be fogja szedni a gyógyszereit, melyeket az utóbbi időben teljes mértékben visszautasított.

 

Terápiás kutya az idősek otthonában
Terápiás kutya az idősek otthonában
Fotó: irishtherapydogs.ie

 

A terápiás kutyák közelében a betegek jó része újra élettel telinek, erősnek érzi magát. Kedvenceink hasonló hatást tudnak kiváltani az otthoni ápolás alatt álló szeretteinkben is. A kutyák, macskák, sőt, még a nyuszik és tengerimalacok közelsége és látványa is csökkentheti a depresszió tüneteit, a magas vérnyomást és hozzájárulhat ahhoz is, hogy a családtagok - a nehézségek közepette is - pozitív, optimista szemlélettel tekinthessenek a világra.

 

Mindennapos gondozásuk mellett nem hagyhatjuk el magunkat, a rendszeres kutyasétáltatás pedig fitten tartja a gazdikat, minden életkorban. Jótékony hatásai miatt a britek egyenesen receptre írnák fel az időseknek a kutyatartástÖrömöt és vidámságot hoznak az idősek és betegek életébe, gondos felügyelet mellett a közös játék, séta nemcsak a fizikai, hanem a mentális és érzelmi állapotukat is javíthatja. A kutya puha bundájának simogatása varázslatos módon megnyugtathatja őket.

 

Életük végéhez közeledve is mosolyt csalnak a betegek arcára a kutyák
Életük végéhez közeledve is mosolyt csalnak a betegek arcára a kutyák
Fotó: fredericknewspost.com

 

Idős vagy súlyosan beteg szerettünk talán már nem lenne képes önállóan gondoskodni róla, de a családi kedvenc jelenléte önmagában is gyógyító erővel bírhat. Megérintheti, beszélhet hozzá, belenézhet a szemébe - a legértékesebb ajándék lehet számára. 

 

Ha fizikailag már visszafordíthatatlan állapot állt be, emlékezzünk rá, hogy a lélek a test korlátai ellenére is szárnyalni képes, érez és szeret - a négylábúak ezt tökéletesen tudják. Néha nem kell más, csak hogy együtt lehessenek és békében, csendben pihenhessenek egymás mellett.

Forrás: blog.animalrescuesite.com, kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: irishtherapydogs.ie

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai
Nagy szeretettel gondozgatja a kiskutyákat, és még a tollas farkincáját is csóválja, annyira örül nekik!

Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti
Milliók arcára csal mosolyt a kis bundás, pedig egykor reménytelenül várta a menhelyen, hogy felfigyeljenek rá.

Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon
Nyolc kutya képviselte Magyarországot a belga juhászkutyák olaszországi versenyén.

Mit árul el a kutya farka? Mit árul el a kutya farka?
Hosszú, rövid, sima, zászlós, kunkori – minden kutyának más a farka, néhány kivételtől eltekintve azonban mindegyiküknek van. Tisztában vagyunk-e vele, milyen célt szolgál a farok és milyen üzenetet hordoz a csóválás?

Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár
10 perc séta után viszont éppen olyan látványt nyújtottak, ahogy a parkban bandukoltak együtt, mint "két öreg lélek, akik már nagyon régóta ismerik egymást”.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kint is, bent is Hírek - Címlapon
Kint is, bent is
Hűséges társ előtt kimondani a boldogító „Igent” Hírek - Címlapon
Hűséges társ előtt kimondani a boldogító „Igent”