A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Akár több év börtön is várhat a polgárdi kutya- és macskamegmérgezőre

2023. április 20., 11:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Fagyállóval mérgeztek meg ismeretlenek kutyákat és macskákat a Fejér vármegyei Polgárdiban. Az elkövetőre a település lakossága nyomravezetői díjat is felajánlott.



 

Az elmúlt két hónapban több bejelentés is érkezett mérgezéses esetekről, vagy fagyállóval átitatott csalétkek észleléséről Polgárdiban. Mint ismert, a fagyálló rendkívül veszélyes, halálos méreg a kutyákra, macskákra nézve. A településen sajnos több kutya és macska is áldozatául esett az ismeretlen tettesnek.

 

A tettes kézre kerítésének segítésére a civilek 300 ezer, a Szeretem Polgárdit Egyesület pedig 100 ezer forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek, így összesen 400 ezer a jutalma annak, aki érdemi információval segíti a bűnös kézre kerítését.

 

„Súlyos bűncselekménynek minősül az állatok mérgezése” – hívta fel a figyelmet Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, valamint Nyikos László, a település polgármestere a Polgárdiban történt mérgezések nyomán az Igazságügyi Minisztérium által kiadott közös közleményükben.

 

Emlékeztettek arra is, hogy a mérgezéses esetek elszaporodása nyomán, illetve a természetkárosítások visszaszorítása és megelőzése céljából a 2021 végén az állatok védelme érdekében elfogadott törvényi szigorítások értelmében „komoly következményekkel kell számolnia annak, aki ilyen tettre vetemedik”: Ha az állatkínzást méreg alkalmazásával, vagy az állat elpusztítására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozva követik el, a büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés – idézi a hvg.hu.

 

Arra is emlékeztettek, hogy még csak el sem kell követni ezeket a mérgezéseket, hiszen a törvény szerint két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő még az is, aki ilyen bűncselekmény elkövetésére készül.

 

 

 

 

Hogyan előzzük meg a mérgezést?

 

  • Tanítsuk meg kutyánknak, hogy senkitől, soha, semmit ne fogadjon el és a földről se egyen fel semmit!
  • Ha flexipórázzal sétáltatunk, ne engedjük vele a kutyát messzire! Minél messzebb megy a gazditól, annál lassabban tudunk reagálni, ha valamit fel akar enni a földről - már ha a sötétben egyáltalán észrevenni, hogy nem csak szaglászik a bokor alján…
  • És nagyon fontos: a szemünket mindig tartsuk a kutyán!
  • Udvaron tartott kutya esetében válasszuk le az udvar első felét, ahova könnyen bedobhatók a mérgezett falatok, és erre a területre ne engedjük ki kutyánkat. Nézzük át rendszeresen az udvar ezen felét, és ha gyanús falatokat találunk, jelentsük, hátha segítségül szolgál a tettes felkutatásában!

 

 

 

Ha mégis megtörténne a baj:

 

  • Ha azt látjuk, hogy kutyánk viselkedése megváltozott, hányás, remegés, hasmenés, nyáladzás jelentkezik, AZONNAL vigyük állatorvoshoz! Az idő a legnagyobb ellenségünk, gyorsan kell cselekedni - ez életet menthet!
  • Ha mérgezésre gyanakszunk, tejjel, vagy langyos sós vízzel itassuk, míg el nem jutunk az orvosig.
  • Ha tudunk, vigyünk magunkkal az orvoshoz abból, amit kutyánk felevett, ez segíthet a pontosabb diagnózis felállításában.

 

 

+1 – Még több megelőzés

 

  • Legyünk felelős gazdák! Élni és élni hagyni: tartsuk be a szabályokat gazdaként is!
  • Ne engedjük kutyánkat elcsatangolni, „önsétáltatni”! Ez veszélyes a kutyára és másokra nézve is – azon túl, hogy az önsétáltató kutya után biztosan nem takarítja fel senki az otthagyott „csomagot”.
  • Sétáltatás esetén se feledkezzünk meg utóbbiról: mindig takarítsunk fel kutyánk után!
  • Ne hanyagoljuk el a kutya tanítását és nevelését se – megfelelő szabályok, foglalkozás és lefárasztás esetén nem válik kutyánk a szomszédok rémálmává.

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Fakurian Design

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet
Kertünk az a hely, ahol kutyánk szabadon mozoghat, kedvére szaladgálhat, játszhat, napozhat. A mi felelősségünk, hogy mindez biztonságos is legyen számára.

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker MTI JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Perceken múlott egy kútba esett kutya élete Tasson – szerencsére a tűzoltókra számíthatott! Hírek - Címlapon
Perceken múlott egy kútba esett kutya élete Tasson – szerencsére a tűzoltókra számíthatott!
A méregtelenítés a kulcs kedvencünk hosszú, egészséges életéhez Hírek - Címlapon
A méregtelenítés a kulcs kedvencünk hosszú, egészséges életéhez