A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az új divathóbort kiemelten veszélyes a kutyákra nézve

Egyre inkább teret nyer a gazdik körében a minél fiatalabb korban kezdett versenyeztetés. A szakemberek mindenhol hangoztatják ennek veszélyességét.


2023. július 01., 08:00


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Egészség




A MEOESZ Agility Sportbizottsága aggasztó dologra hívta fel a figyelmet a napokban közölt Facebook posztjában. Tapasztalataik szerint egyre több kutyás sportágban lett divat az úgynevezett „zsenge” kategória meghirdetése a fiatal kutyusok számára. Ráadásul sok esetben alsó korhatár nélkül lehet nevezni ebben a kategóriában. A Bizottság nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy teljesen elítélik ezt a szabálytalan hozzáállást. Bármilyen kategória esetén a 18 hónapos kort tekintik alapnak. És ennek követésére bíztatnak mindenkit. A különböző versenyek szervezőit és a gazdikat is. Nem véletlenül.



Amennyiben sport- és versenyzési céllal veszünk magunk mellé négylábú társat jó, ha tudjuk, hogy bár az alapozó feladatokat, amilyen például a balance tréning vagy a tudatos láb használat el lehet kezdeni már pár hónapos korban is. Sőt, ezeket játékos formában, egyszerre csak rövid ideig tartó gyakorlással célszerű is idejekorán bevezetni. Azonban itt a játékosságon és a lépcsőzetességen kell legyen a hangsúly.

 

A komolyabb edzésmunka elkezdése fiatal korban, nem kellő fokozatossággal felépítve ugyanis maradandó fizikai és mentális egészségkárosodást okozhat a kutyusoknál.
18 hónapos kor alatt, amikor még nem érték el a teljes felnőttséget a csontozatuk, az ízületeik még nem tudnak megfelelően alkalmazkodni az ugrások okozta testet érő becsapódásokhoz, hirtelen irányváltásokhoz és egyéb a testet érő fizikai behatásokhoz. Általában ehhez még hozzá jön, hogy jellemzően a nélkülözhetetlen regenerációs időt sem kapják meg a túlbuzgó gazditól esetleg a trénertől, akivel együtt dolgoznak.

 

 

Agility
Egyre jellemzőbb a kutyák túl fiatal korban való versenyeztetése
Forrás: https://www.freepik.com/ 



Az idegrendszerük is fejlődésben van még 18 hónapos kor előtt. Ilyenkor elég akár egyetlen plusz ismétlés a tűréshatárukon túl és kész a baj, akár egy egész életre.

 

A kutyás sportok esetében is az egyik kulcs erény a gazdik és a trénerek részéről a türelem. Egy kellően megalapozott kutya, akinek volt lehetősége azért kölyöknek is lenni a csillagokat is lehozza a gazdinak csak, hogy megfeleljen neki. És micsoda különbség van egy jól felépített, örömmel dolgozó kutya- és egy túlhajszolt, stresszes, esetleg sérült négylábú munkája között.

 

 

 

Forrás: https://www.facebook.com
Indexkép forrás: https://www.freepik.com/

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Fantasztikusan szerepeltek a magyar párosok az FCI Obedience Világbajnokságon Hírek - Címlapon
Fantasztikusan szerepeltek a magyar párosok az FCI Obedience Világbajnokságon
Kánikula - már több kutya hőgutát kapott: volt, amelyik életét vesztette Hírek - Címlapon
Kánikula - már több kutya hőgutát kapott: volt, amelyik életét vesztette