A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan játssz még jobban kutyáddal?

2019. február 17., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Minden gazdi máshogy játszik kutyájával. Egy tanulmány azonban azt is kimutatta, hogy különbség van a nemek között is. Vizsgálták a kutyával való játék közben leggyakrabban elhangzott szavakat, és arra is választ adtak, hogy lehet igazán minőségi időt eltölteni kedvencünkkel.



A játéknak igen nagy szerepe van nem csak a kutyák fejlődésében, testi és lelki egészségében, hanem a kutya-gazda kapcsolat erősítésében is. De hogy játszunk a kutyánkkal? Minden gazdi másképp. És nem csak azért, mert minden kutyának más a személyisége, máshogy szeret játszani - a gazdák is mind különbözőek!

 

Amerikai tudósok rámutattak egy tanulmány során: gazdi és gazdi között is különbség van!  Azt, hogy hogyan játszik az adott gazda kedvencével, befolyásolja a gazda neme, de még a szakmája is, főleg, ha kutyával kapcsolatos hivatásról van szó! Máshogy játszik egy állatorvos, és máshogy egy kutyakiképző vagy épp egy kutyakozmetikus. A kutatás még arra is kiterjedt, hogyan beszélnek kutyájukhoz a gazdik játék közben.

 

Labdázás vagy kötélhúzás? A kutya mindkettőtől boldog lesz!
Labdázás vagy kötélhúzás? A kutya mindkettőtől boldog lesz! 
Fotó: huffingtonpost.com

 

A tanulmányt végző tudósok 187 videót néztek meg és elemeztek. Minden felvételen más-más gazdának és kutyájának játéka látható. Ezek alapján összesítették, melyek a játék alatt leggyakrabban használt szavak. A videók elemzésével és értékelésével azt is igyekeztek megállapítani, hogyan tölthetjük minél hasznosabban a játékidőnket. A Barnard College’s Dog Cognition Lab intézet két tudóssal, Alexandra Horowitz-al  és Julie Hecht-el arra kérte a nyilvánosságot, küldjenek videót arról, hogyan játszanak kutyájukkal. A tanulmánynak hatalmas sikere volt a gazdik körében: 19 országból 187 videó érkezett, melyeken a kis 8 évesektől kezdve egészen a 75 évesekig mindenféle korú gazdi szerepelt.

 

A videókon több mint 30 féle játék volt megfigyelhető a különböző trükköktől a labdázásokig. A kommunikáció mellett az érintkezéseket, az aktivitásokat is figyelték a kutatók. A videókon szereplő kutyák reakciója a játékidő alatt szinte kivétel nélkül pozitív volt, a játék mikéntje azonban nagyban függött attól, milyen a gazdi érzelmi reakciója.

 

Akik mindig kaphatóak egy kis játékra: a gyerekek és a kutyák
Akik mindig kaphatóak egy kis játékra: a gyerekek és a kutyák
Fotó: huffingtonpost.com

 

“Egészen meglepő volt, hogy ezek a különböző játéktípusok milyen kölcsönösségben vannak a személyek érzelmi élményeivel, tapasztalataival.” - írta Horrowitz a CBS-nek. “Nagyon pozitívan élték meg például az olyan játékokat, mint a birkózás, vagy a kötélhúzás.”

 

Mivel a legtöbb kutya nagyon elégedett és boldog volt hála a gazdival eltöltött időnek, a kutatók megvizsgálták, igaz-e ez a gazdikra is. Az eredmény valószínűleg egy gazdit sem fog meglepni:

 

 

Az emberek sokkal boldogabbá válnak a kutyával való érintkezés és fizikai kontaktus hatására.

 

 

Azok a gazdik, akik a játék alatt többet érintkeztek kutyájukkal, végig közelebb maradtak hozzá és együtt mozogtak vele, sokkal jobban élvezték a játékot, mint a más módokon játszó gazdák. “Más szóval: a sokkal többet mosolyogtak játék közben azok, akik aktívan részt vettek a játszásban és sokat érintkeztek kutyájukkal.”- mondták a kutatók.

 

Érdekes eredménye a tanulmánynak, hogy a nők sokkal nagyobb valószínűséggel és sokkal többször érintik meg a kutyát, mint a férfiak. A megfigyelés alapján elmondható, hogy a férfiak 50%-a szinte egyáltalán nem ért hozzá kutyájához, míg a nőknél ez az arány mindössze 32% volt.

 

A tanulmány szerint a nők sokkal többet érintkeznek játék alatt kutyájukkal, mint a férfiak
A tanulmány szerint a nők sokkal többet érintkeznek játék alatt kutyájukkal, mint a férfiak
Fotó: huffingtonpost.com

 

A gazdik  foglalkozását tekintve a kutyával kapcsolatos területen tevékenykedő gazdik sokkal nagyobb arányban maradtak a kutyájuk közelében, mint a más területen dolgozók. A 187 videó közül 48 felvételen szerepelt olyan gazdi, akinek szakmája állatorvos, tenyésztő, menhelyi önkéntes stb. Ők kimagaslóan több időt töltöttek kutyájukkal, mint a nem kutyás szakmával rendelkezők.

 

A leggyakoribb játéktípusok a bot- vagy labda-dobálás, a kötélhúzás és az ugratás (például mikor úgy tettek a gazdik, mintha eldobnák a labdát) voltak. Érdekes, hogy a kötélhúzás alatt sokkal több pozitív reakció volt megfigyelhető a gazdik részéről, mint a labda-dobálás alatt.

 

És hogy mik a leggyakrabban elhangzó szavak, melyet a gazdák a játék alatt mondanak kutyáiknak? Íme pár a listából a teljesség igénye nélkül:

 

Te

Jó (mint dicséret)

Gyerünk

Menj

Fogd

‘A kutya neve’

Ezaz!

Kislány/lány

Hol van?

Labda

Tied

 

Forrás: huffingtonpost.com
Indexkép forrás: huffingtonpost.com
Cikk első megjelenése: 2016. április 26.
Fordította: Schmidt Zsófia

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort
Messi, a nyolcéves kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta, micsoda ajándékot kapott!

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Hihetetlenül aranyos, ahogy játszani hívja az élethű kutyabábot a kíváncsi kutyus Hihetetlenül aranyos, ahogy játszani hívja az élethű kutyabábot a kíváncsi kutyus
A bábmester kedvence olyannyira igazinak tűnik, hogy még a kutyákat is könnyedén megtéveszti.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Hírstart Praktiker Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A fiatal felnőtteket bosszantja leginkább a kutyaugatás Hírek - Címlapon
A fiatal felnőtteket bosszantja leginkább a kutyaugatás
Idén virág helyett ajándékozz életet Valentin napon! Hírek - Címlapon
Idén virág helyett ajándékozz életet Valentin napon!