A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így utazz kutyáddal az Air Malta járatain

2015. november 09., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Az Air Malta légitársaság járatain megengedett kisállat szállítása a fedélzeten az Európai Unió tagországaiból. Cikkünkben lépésről-lépésre leírjuk, mit kell tenned, ha az Air Malta fedélzetén szeretnél utazni kedvenceddel.



A kutyabarát légitársaság szeretettel fogadja a kutyájukkal utazni szándékozó utasokat. A kényelmes utazáshoz olyan irányelveket alkottak meg, melyekkel az utazás teljes ideje alatt biztonságban tudhatjuk kisállatainkat. A járatokon három lehetőség adott kisállat szállítására: a fedélzeten, a csomagtérben vagy cargoval.

Olvasónk, Deutsch Hadik Krisztina részletesen beszámolt a kutyás utazás mikéntjéről, és személyes tapasztalatait is megosztotta velünk 3 éves Jack Russell terrierje, Valentino Rossi fedélzeti utazásáról.

 

Rossi a hordozó táskában az Air Malta repülőgép indulása előtt
Rossi a hordozó táskában az Air Malta repülőgép indulása előtt
Fotó: Deutsch Hadik Krisztina

 

“Már eleve fáradtak voltunk, mert izgultunk és csak 1 napra mentem haza a kutyáért és még ráadásul Szegedről is indultunk. A barátnőm kísért ki minket, mindenképpen 2 órával hamarabb kint kellett lenni a kutya miatt, de már így is nagy sor állt. A barátnőm jelezte a pultnál, hogy kutyával vagyok. Még nem nyitottak ki, de azonnal szóltak, hogy menjünk előre a kutyával, még a gyerekek előtt. 10kg helyett 11,5-öt mutatott a mérleg, az én bőröndöm is túlsúlyos volt, de szerencsére csak annyit mondtak, hogy de cuki a kutya.

Bent is mindenhol előre engedtek, a kutyust nem kellett betennem a táskába, csak besétáltunk és az ölemben kellett átvinni a biztonsági kapun.

Bent a reptéren természetesen egy pléden a padon ült Rossi, meg labdáztunk a váróban. Sikerült belekönyörögni a táskába, amiből mindene kilógott, felvittem a repülőre, ott már mondták, hogy vegyem ki. Kaptunk hátul 3 ülést és rögtön kérdezte a stewardess, hogy hozzon e a kutyának inni. Rossi nagyon félt felszálláskor, az ölemben reszketett, de a szendvics lekötötte a figyelmét - kapott egy falatot, majd szépen elaludt. Én is elaludtam, olyan fáradt voltam. Közben Rossi kétszer meglógott az ölemből, a stewardess hozta vissza, de még akkor sem szóltak, hogy kössem meg vagy tegyem be a táskába. A többi utas is barátkozott vele, simogatták, örültek neki.

Személy szerint én maximálisan elégedett vagyok, soha többet nem megyek másik társasággal a kutya nélkül sem.”

 

Valentino Rossi, a Jack Russell terrier az Air Malta fedélzetén
Valentino Rossi, a Jack Russell terrier az Air Malta fedélzetén
Fotó: Deutsch Hadik Krisztina

 

Így utazz kutyáddal az Air Malta fedélzetén

  1. Ha lefoglaltuk a repülőjegyet, telefonon kell bejelentenünk, hogy kisállatot szeretnénk szállítani. Vegyük fel a kapcsolatot a légitársasággal az alábbi telefonszámon. Közöljük a járat számát és érkezésünk dátumát. Bejelentésünket lehetőleg mihamarabb tegyük meg az ügyintézés miatti esetleges várakozás miatt! A bejelentéssel egyidőben ki is kell fizetni kártyával a PETC (Pets carried in the passenger cabin/ Kisállat szállítása az utastérben) díját az Air Malta ügyfélszolgálatán!
    • Ügyfélkapcsolati Központ (Air Malta)
    • +356 2155 2211
    • Nyitva tartás: hétfőtől-vasárnapig 08.00-21.00 
  2. Kérelmünket ezután az alábbi emailcímre küldjük el Dr. Karen Gatt állatorvosnak címezve:
  3. Az utazást megelőzően szerezzük be a szükséges dokumentumokat:
    • szabályosan kitöltött, érvényes kisállat útlevél
    • a dátumok nemzetközi formátumban legyenek feltüntetve
    • a klinikai vizsgálatot elvégző állatorvos az alábbiakat írja bele az útlevélbe:
      • Fit to fly (repülőgépen szállítható)

      • Good health (egészségi állapota megfelelő)

      • Harmless (sértetlen)

      • Odurless (nincsen szaga)

      • Inoffensive (nem agresszív)

  4. Szerezzünk be egy hordozó táskát, mely az alábbi jellemzőkkel rendelkezik: 
    • ​maximális háromdimenziós mérete: 40 cm x 34 cm x 20 cm
    • típus: összecsukható
    • megfelelően szellőzik
    • tartós anyagból készült
    • könnyen tisztántartható
    • biztonságosan kezelhető
    • alja vízálló és nem lyukad ki
    • elegendő belső térrel rendelkezik ahhoz, hogy a kutya/macska kényelmesen fel tudjon benne állni,meg tudjon benne fordulni, és le tudjon benne feküdni
    • Fontos, hogy a kutya súlya a hordozóval együtt ne haladja meg a 10 kg-ot!
  5. Kisállatunk csak akkor utazhat velünk a fedélzeten, ha már betöltötte a 8 hetes kort, és rendelkezik a megfelelő oltásokkal.
  6. A tervezett utazást megelőző 3 napon belül vigyük el kisállatunkat állatorvosi vizsgálatra. A vizsgálatot végző állatorvos a kisállat útlevélben megjelölt helyen ("Klinikai vizsgálat") pecsétjével és aláírásával igazolást állít ki arról, hogy a kutya/macska egészséges és szállítható.
  7. Ha első alkalommal repülünk kedvencünkkel vagy tudjuk róla, hogy izgulós típus, a repülés előtt adhatunk neki enyhe nyugtató hatású gyógyszert.
  8. A szükséges dokumentumok és a megfelelő hordozótáska birtokában a repülőgép indulása előtt két órával jelenjünk meg a repülőtéren.
  9. A reptér területén tartsuk pórázon kutyánkat. 
  10. Beszállás után foglaljunk helyet ülésünkön, és helyezzük el az előttünk lévő ülés alatt a kutyát/macskát a hordozótáskában, oly módon, hogy ne zavarja vagy akadályozza a közlekedést a repülőgép folyosóján. Fontos, hogy kedvencünk maradjon a helyén, lehetőleg az utazás teljes időtartama alatt.

 

Milyen költséggel kell számolnunk?

Kisállatok fedélzeten történő utaztatásának egyszeri díja €70. Ha valamilyen okból kifolyólag módosítanunk vagy törölnünk kell a foglalásunkat, a légitársaság külön díjat számol fel.

 

Egyéb tudnivalók

  • Minden esetben az utas felelőssége, hogy gondoskodjon kisállata biztonságáról és kényelméről az utazás ideje alatt.
  • Elengedhetetlen a megfelelő dokumentumok beszerzése, melyek nélkül az országba történő belépés nem valósulhat meg.
  • A kabin és a raktér nyomása ki van egyenlítve, így nem kell attól tartanunk, hogy kutyánk kényelmetlenül fogja érezni magát a levegőben.

Fontos információ, hogy október 23. és március 28. között nincsen közvetlen járat Budapest és Málta között. Csak Bécsből indul, ott viszont nincsen állatorvos, ezért célszerű itthon, az utazás megkezdése előtt elvégeztetni a szükséges állatorvosi vizsgálatokat, és beszerezni az előírt dokumentumokat.

 

Rossi a hordozó táskában alszik a repülés ideje alatt
Rossi a hordozó táskában alszik a repülés ideje alatt
Fotó: Deutsch Hadik Krisztina

 

Kisállatok szállítására vonatkozó általános előírások az Air Malta járatainak fedélzetén:

  • Kizárólag kistestű kutyák és macskák szállíthatók a fedélzeten.
  • A kisállat minimum 8 hetes legyen, anyjától legalább 5 napja elválasztották. A kisállat csak a korának megfelelően előírt oltások birtokában utaztatható.
  • A kisállatot hordozó táskában kell szállítani, amely megfelelően szellőzik, tartós anyagból készült, könnyen tisztán tartható, biztonságosan kezelhető, alja vízálló és nem lyukad ki.
  • A hordozó maximális háromdimenziós mérete: 40 cm x 34 cm x 20 cm. Típusa összecsukható legyen.
  • A hordozó elegendő belső térrel rendelkezzen ahhoz, hogy a kisállat fel tudjon benne állni, meg tudjon benne fordulni, biztonságosan és kényelmesen le tudjon benne feküdni. A kisállat testrészei nem lóghatnak ki a hordozóból. A kisállat méreténél fogva kényelmesen férjen el a hordozóban a tulajdonos előtti ülés alatt.
  • Egy hordozóban legfeljebb két, ugyanazon fajtájú kisállat szállítható.
  • A kisállat súlya a hordozóval együtt nem haladhatja meg a 10 kg-ot.
  • A kisállatnak az utazás megkezdését megelőző 3 napon belül állatorvosi vizsgálaton kell átesnie. A szabályosan kitöltött kisállat útlevélben a klinikai vizsgálat alatt az állatorvos pecsétjével és aláírásával igazolja, hogy az állat megfelelő egészségi állapotban van és szállítható.
  • Felügyelet nélkül utazó kiskorúak nem szállíthatnak kisállatot a fedélzeten.
  • Utasonként kizárólag egy hordozó szállítása megengedett. A fedélzeten szállított hordozók maximális számára vonatkozó korlátozás nincsen érvényben.
  • A hordozót a tulajdonos előtti ülés alatt kell elhelyezni oly módon, hogy az ne képezzen akadályt a repülőgép folyosóján közlekedő személyek számára. A hordozó megfelelően legyen rögzítve, amíg a repülőgép kifutón mozog, valamint az utazás teljes időtartama alatt.
  • A kisállatnak az utazás teljes időtartama alatt a hordozóban kell maradnia.
  • A kisállat nem utazhat a tulajdonos ölében, sem az ülésen.
  • Biztonsági okokból kifolyólag a fedélzeten kisállatot szállító utas nem foglalhat helyet a felső szárny melletti üléseken, sem a kijáratnál vagy a korlátozott elérésű üléseken. Kizárólag ablak melletti ülésen foglalhat helyet.

Korábbi cikkünkben megosztottuk Veletek Missy, a fiatal vizsla gazdájának beszámolóját, aki kutyájával együtt a Lufthansa légitársaság Budapestről Los Angelesbe tartó járatának fedélzetén utazhatott. Olvasd el ITT.

 


Tudástárunkban megtalálod az általános szabályokat és előírásokat: 

Kutya szállítása repülőn


 

Bővebb információ kisállat szállításról az Air Malta honlapján is elérhető:

http://www.airmalta.com/information/customer-support/travelling-with-pets

 

 


Letölthető állomány

Forrás: Deutsch Hadik Krisztina, airmalta.com
Indexkép forrás: Deutsch Hadik Krisztina

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Minden kutyás utazó álma – kutyabarát légitársaság indul Minden kutyás utazó álma – kutyabarát légitársaság indul
A jegyek árai egyelőre a luxus kategóriát képviselik, de a lehetőség végre adott: kötöttségek, ketrecek és boxok nélkül is utazhat együtt a kutya a gazdijával.

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Jó hír a kutyával utazóknak! Jó hír a kutyával utazóknak!
Fontos és jó hír érkezett azok számára, akik kedvencükkel együtt utaznának: kedvezményes áron válthatnak bérletet kutyájuknak a gazdik az új tarifarendszerben.

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt. Irodakutya.com MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Országszerte egyre több a kutyamérgezés Hírek - Címlapon
Országszerte egyre több a kutyamérgezés
Kutyatorta házilag az EBképesztő szülinapokért! Hírek - Címlapon
Kutyatorta házilag az EBképesztő szülinapokért!