A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyával a repülő fedélzetén? Így is lehet!

2015. október 29., 11:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Nagy érdeklődés övezte a nemrégiben általunk is közzétett képet, melyen egy kis vizsla utazik a repülőgép utasterében a gazdája mellett. Utánajártunk, hogyan lehetséges ez a Lufthansa járatain. A hivatalos válaszra még várunk, de addig is olvassátok el Agnes beszámolóját.



"Először több légitársaságnál is érdeklődtem arról, hogy milyen feltételekkel lehet a repülőgép fedélzetén kutyát utaztatni. Végül a Lufthansát választottam. Elmondtam nekik, hogy a vizslám a segítőm, aki érzelmi biztonságot nyújt nekem*. Erről a kezelőorvosomtól kértek írásos nyilatkoztatot. Fiam, Ronald meggyilkolása óta járok tanácsadásra, ráadásul az elmúlt 5-6 évben rengeteg stressz ért az idős szüleim miatt. Édesapám két évvel ezelőtt hunyt el, édesanyám demenciával küzd és Alzheimer-kórban szenved. S ha ez még nem lenne elég, szeretett vizslám, Max idén januárban meghalt. Akkor kaptam egy levelet orvosomtól, melyben az engem ért veszteségek miatt azt tanácsolta, vegyek magamhoz egy új kutyát, aki segíthetne nekem kikerülni a depresszióból.

 

Missy, a vizsla a Lufthansa repülőjáratán
Missy, a vizsla a Lufthansa repülőjáratán
Fotó: Agnes Gibboney

 

Mindent megtettem, hogy Missy velem lehessen. Nehéz helyzetek elé állított az élet, úgy éreztem, kicsúszott a kezemből az irányítás. Nem vagyok büszke arra, hogy depresszióba estem, de a szívem most újra szeretettel teli. Lelkitársam, Max kutyám elvesztése volt számomra a legeslegnehezebb dolog. Halála utána elhamvasztottam, s hamvaiból egy keveset elvittem magammal, amikor meglátogattam Missyt, mielőtt magamhoz vettem volna a repülőút előtt. 

Szóval elfaxoltam a leveleket a Lufthansának. A válasz emailben érkezett: tájékoztattak, hogy jóváhagyták kérésemet. Így Missy velem utazhatott a kabinban. Felvettem a kapcsolatot a légitársasággal, hogy megbizonyosodjak afelől, minden információval rendelkeznek utazásunkról. Borzasztóan ideges lettem, amikor megtudtam, hogy legfeljebb 8 kg súlyú kutyát lehet felvinni az utastérbe (ebbe a hordozótáska súlya is beleszámít).

A magyar tenyésztő minden szükséges iratot átadott nekem: a kisállat útlevelet, az oltási igazolásokat és a törzskönyvet. Az Egyesült Államokban új szabályokat vezettek be nemrég, ezért a kölyökkutyáknak veszettségi oltással kell rendelkezniük, amelyet 3 hónapos kortól kaphatnak meg. Ezt követően 30 napot kell várni, míg beléphetnek az országba, vagyis addigra a kölyök már 4 hónapos lesz. Beszereztünk egy boxot arra az esetre, ha mégsem engedik fel Missyt a fedélzetre, de azt az autóban felejtettük...

 

Missy vizsla a Lufthansa prémium turista osztályán
Missy vizsla a Lufthansa prémium turista osztályán
Fotó: Agnes Gibboney

 

A pultnál megvizsgálták Missy papírjait, elolvasták a leveleket, majd egy telefonhívást követően azt mondták, 50 dollárt kell fizetnem a Budapest-Frankfurt repülőútra. (A Frankfurt-Los Angeles járatra már nem kértek plusz díjat.) Ezután zökkenőmentesen áthaladtunk az ellenőrző ponton, Missyt végig pórázon vezettem. Igaz, hogy a súlya kb. 10-12 kg volt akkor, de senki nem kérdezett rá. Azt hiszem a levelekből világossá vált számukra, hogy szükségem van rá, ezért megértőek voltak. Bár tisztában voltam a 8 kg-os súlyhatárral, a repülőjegyeket prémium turista osztályra váltottam, ahol az ülések egymástól nagyobb távolságra helyezkednek el, így több hely van a lábnál. (Missynek ott kellett tartózkodnia a fel- és leszállás során). Talán ez is segített, mivel nem számoltak fel nekünk extra csomagsúlyt.

 

Még egy dolgot fontosnak tartanék megosztani: az Egyesült Államokban a légitársaság dolgozói nem tehetnek fel különleges kérdéseket az utasok fizikai vagy mentális egészségéről!"

 

A kutyák repülőn való utaztatásának általános szabályairól ide kattintva olvashattok. 

 

 


 

* Comfort dog: azok a kutyák, akiket pszichiátriai betegek részére mintegy kezelésként ír fel az orvos. Elsődleges feladatuk, hogy jelenlétükkel szeretetet és érzelmi biztonságot nyújtanak gazdájuk számára. A róluk való gondoskodás enyhíti a páciens lelki fájdalmát, bizonytalanságát, növeli önbizalmát, általa képessé válik a lehetetlennek tűnő mindennapos feladatok elvégzésére. Ezek a kutyák a terápiás és segítőkutyáktól eltérően nem részesülnek speciális képzésben.

 

Forrás: Agnes Gibboney
Indexkép forrás: Agnes Gibboney
Fordította: Maurer Lilla (kutyabarathelyek.hu)

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

Jó hír a kutyával utazóknak! Jó hír a kutyával utazóknak!
Fontos és jó hír érkezett azok számára, akik kedvencükkel együtt utaznának: kedvezményes áron válthatnak bérletet kutyájuknak a gazdik az új tarifarendszerben.

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Praktiker AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Versenyző kutyakozmetikusok Hírek - Címlapon
Versenyző kutyakozmetikusok
Falusi vs. városi kutyatartás Magyarországon Hírek - Címlapon
Falusi vs. városi kutyatartás Magyarországon