A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Falusi vs. városi kutyatartás Magyarországon

2015. október 27., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű
A mai modern világban két véglet távolodott el egymástól a kutyatartás terén. Vannak, akik imádják, majd' megvesznek kedvencükért, és azok, akik csak házőrzésre tartják, azért mert kell, azért, hogy legyen. Ezt a két hozzáállást elemezzük ki, bemutatjuk rossz és jó oldalát.A kutyatartás, az ember és kutya közötti kapcsolat hosszú múltra tekint vissza. Általánosságban elmondható azonban, hogy alkalmazásuk csak a 20-21. században változott meg gyökeresen. Az állatokat történelmünk során mindig is munkára, vagy megélhetési céllal tartották, legyen az marha, sertés, vagy kutya. Az eb őrizte a nyájat, a birtokot és a házat a farkasoktól, tolvajoktól. Részt vett, ahogy ma is részt vesznek sokan a vadászatokon, és társául szolgált az embernek. Alapvetően elmondható (az ölebeket kivéve), hogy mindig is kinti tartásban éltek a ház körül. Így nevelték kölykeiket, így vészelték át a telet, és a betegségeket. Csak a legerősebb maradhatott fent – ahogy ma a pásztorkutyák esetében is – ezáltal csökkent a genetikai mutációkat, vagy ízületi rendellenességet hordozó egyedek száma, mondhatni kiszelektálódtak.

 

Manapság ez egyáltalán nem mondható el a különböző fajták genetikai állományáról. A kutyák lakásban tartása felvetette az igényt az aljszőr hiányára, tehát a vedlés kiküszöbölésére, valamint az egyre kisebb fajták, és azon belüli változatok kitenyésztésére. Ez szaporítók hadát indította el a humánusnak éppen nem nevezhető pénzkeresés útján. A szomorú tény pedig, hogy sokan „olcsó” kutya vásárlásával gyarapítják is a kasszát.

 

A szélsőségek fokozása betegségeket, rossz természetet von maga után
A szélsőségek fokozása betegségeket, rossz természetet von maga után
Fotó: puppy-training-at-home.com

 

A falusi, avagy kerti kutyások, valamint a „panelkutyások” között számos ellentét merül fel. Az első, és talán leggyakrabban emlegetett mondat, hogy állatkínzás kutyát lakásban tartani. Ez az állítás ebben a formában nem állja meg a helyét. A kertben tartott, de alig, vagy soha nem sétáltatott ebek semmivel nem érzik magukat jobban, mint lakásban tartott társaik. Ők is igénylik a napi mozgást, legyen az háromszori rövidebb séta, vagy egyszeri hosszabb. A kerti ebek sem szeretnek maguk köré piszkítani, igénylik a szabad teret, az önfeledt rohanást, és az új szagokat. Sétálni tehát minden esetben kell!

A témával kapcsolatban felmerül az a tény is, miszerint sok hobbi, vagy lakáskutyás nem, vagy csak alig sétáltatja kedvencét. Vannak, akik alomra szoktatják kistestű barátjukat, mások pedig csak leülnek egy padra séta gyanánt, és rövidebb vagy hosszabb időt eltöltenek ott. Ez a kutya testméretétől függetlenül elfogadhatatlan! Minden négylábú igényli a mozgást, akár pórázon, akár szabadon. Egy séta legyen legalább fél órás, és akkor bizony gyalogoljunk, vagy játszunk velük. Ha beszélgetni kívánunk, hát ne a kutya idejéből vegyünk el!

 

Különbség van az ebek táplálásában is. A kifejezetten házőrzésre tartott négylábúak többsége a gabonalapú (azaz a legolcsóbb) tápokat eszi, alkalmanként főznek nekik valami jó csontosat, rosszabb esetben megkapják a házi koszt maradékát, vagy egy adag száraz kenyeret vízzel felöntve. Kerti kutyánál gyakran észre se veszik a gazdák a hasmenést, hányást, vagy fogyást, tehát elkönyvelik, hogy a táplálék jó, hiszen az eb még él. Pedig ismerve a kutyatáp előállítás körülményeit, és alapanyagait, tudhatjuk, hogy sosem lehet elég jót adni. A prémium minőségűek között is óriási a különbség, ahogy a nyers táplálásnál a hús származását tekintve is.

 

A kedvencként tartott ebek ehhez hasonlóan élik mindennapjaikat
A kedvencként tartott ebek ehhez hasonlóan élik mindennapjaikat
Fotó: cdn.hellogiggles.com

 

A legkritikusabb pont a nem kívánt szaporulat. Az ivartalanítás lassan népszerűsödik, még mindig sok a nemtörődöm gazda. Nemhogy a laikusok, de még az állatorvosok egy része is azt vallja, hogy kell egyszer ellenie az ebnek ivartalanítás előtt. Ez nem igaz! Már az első tüzelés előtt műthető a kutyus, amivel mind az ő, mind a saját életünket megkönnyíthetjük. A „majd lesz valahogy” típusú kutyatartókat nem érdekli a szuka jóléte, nem ivartalanítanak. A kislány minden tüzeléskor fedeződik, megszüli a kölykeit, akiket agyoncsapnak, vízbe fojtanak, kidobnak az út szélére, vagy továbbadnak olyanoknak, akiket ugyanennyire érdekel a kutyájuk. Olyan történet is ismert, ahol a „gazdi” megfojtotta az összes kiskutyát, kettőt leszámítva, de őket is csak addig tartotta meg, amíg leszívták az anya tejét. Ez főként a falvakra jellemző, ott is azokra, akik csak azért tartanak kutyát, hogy legyen. Tenni csak akkor lehet ellene, ha épp rajtakapja valaki az illetőt.

 

A városokban sem sokkal rózsásabb a helyzet, bár a körülmények egy fokkal barátságosabbak. Nap mint nap hallani a gazdik által belelátott lakótelepi kutyaszerelmekről, melyek végén természetesen ott a kölyök. Általában nem fajtatiszta kutyákról van szó, az is előfordul, hogy nem találnak gazdit, menhelyre, vagy utcára kerülnek. Ez kellemetlen a szukának is, hiszen feleslegesen lett terhelve a szervezete, kellemetlen a kicsiknek is, ugyanis lehet, hogy ugyanerre a sorsra jutnak, és természetesen kellemetlen a menhelyeknek, ahol a felelőtlen, illúziókat kergető gazdik miatt egyre növekszik a kutyák létszáma.

 

Minden kutyus szereti a nagy területet, imádnak kimenni a kertbe szaladni, játszani. Vannak bizonyos fajták, akik kimondottan igénylik a nagyobb teret, így fontos nekik a kert, de ugyanennyire szükségük van a házban eltöltött időre, puha, tiszta ágyban alvásra, és a kellemes hőmérsékletre. A kisebb kutyák nem igazán élveznék a hosszabb távú kerti életet, hiszen aljszőrük hiányában fáznak, és nem a kinti élethez szoktak. A legideálisabb a kinti-benti tartás. Akinek van rá lehetősége tegyen így.

 

Ezeket átgondolva áthidalható a szakadék falusi és városi, valamint kert és lakáspári kutyások között. A különbség nem elenyésző, törekedni kell a fejlődésre mindkét fél irányában. 

 

A cikk a nagy átlagról íródott, mindkét esetben beszélhetünk alkalmas, és kevésbé alkalmas gazdákról. Olyanokról, akik maximálisan kielégítik kerti kutyájuk igényeit, és olyanokról is, akik szobakutyájuknak semmit nem nyújtanak. Mindenki maga döntse el, hogy ő hova tartozik! :)


Indexkép forrás: delcopetcare.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete? Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete?
A kutya egészségi állapotának felméréséhez nemcsak azzal kell tisztában lennünk, mit fogyasztott el, hanem azzal is, mi távozik „hátul”.

Ítélet született a barcsi szaporítótelep tulajdonosának ügyében Ítélet született a barcsi szaporítótelep tulajdonosának ügyében
Több mint 100 tacskót találtak embertelen körülmények között egy évvel ezelőtt Barcson. A “kölyökgyárban” a kutyák szűk ketrecekben tengették napjaikat, saját ürülékükben… Megszületett a még nem jogerős ítélet.

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Szőrhullás kutyáknál: a 10 leggyakoribb ok Szőrhullás kutyáknál: a 10 leggyakoribb ok
A túlzott vedlés, kopasz foltok vagy sebek megjelenése a kutya bőrén nem pusztán szépséghiba, hanem kezelésre szoruló fertőzésre, betegségre is utalhat. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez 10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez
Test-lélek-szellem. Ha ezek egyensúlyban vannak, kiegyensúlyozott és harmonikus életet élhetünk. Kutyáinkra is érvényes ez, néhány egyszerű ötlettel pedig mi magunk is hozzájárulhatunk jólétükhöz.

A rostok jelentősége kutyáink táplálásában A rostok jelentősége kutyáink táplálásában
Kedvencünk minőségi táplálásának lényeges részét képezik az élelmi rostok. Hogyan biztosíthatjuk számára a kellő mennyiségű rostot és mit okozhat annak hiánya?

Így jelentheted a szaporító-gyanús hirdetéseket Facebookon Így jelentheted a szaporító-gyanús hirdetéseket Facebookon
A közösségi oldalak nyújtotta hirdetési lehetőségek sajnos könnyű utat kínálnak a szaporítóknak a vevőik megtalálására. Szerencsére van, amit tehetünk ellenük!

Csomagtartóba zsúfolva próbált kölyökkutyákat kicsempészni két férfi az országból Csomagtartóba zsúfolva próbált kölyökkutyákat kicsempészni két férfi az országból
Újabb olasz kutyacsempészeket fogott el a rendőrség, akik embertelen körülmények között próbálta kivinni az országból jó pénz reményében a kölyökkutyákat. Szerencsére a közúti ellenőrzésen lebuktak, így a kutyák már jó kezekben vannak…

Rövid gerincű kutyák – léteznek, és így gyönyörűek Rövid gerincű kutyák – léteznek, és így gyönyörűek
Összenyomott test, hatalmas állkapocs, aránytalanul hosszú lábak, akárcsak egy malac, és egy vízköpő keresztezése. Igazán egyedülálló, különleges, és emellett rémisztő. Amikor meglátod, nem tudod egészséges-e, hátrahőkölsz, hogy biztos azt látod-e amit.

Így is lehet: Nagykálló Önkormányzata támogatást ad az ivartalanításra és chipeltetésre Így is lehet: Nagykálló Önkormányzata támogatást ad az ivartalanításra és chipeltetésre
Példaértékű döntést hozott Nagykálló Képviselő-testülete: komoly anyagi támogatást biztosítanak a városban élő kutyatartóknak kutyáik oltására, chipeltetésére és ivartalanítására.

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta Vizslatúra

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Kutyával a repülő fedélzetén? Így is lehet! Hírek - Címlapon
Kutyával a repülő fedélzetén? Így is lehet!
Tudod mit érez a kutyád? Hírek - Címlapon
Tudod mit érez a kutyád?