A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Májusi hőguta

2015. május 15., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Egészség




Az időjárás idén sem cicózott velünk, és a tavasz átugrásával hirtelen a nyár kellős közepén találtuk magunkat, lihegő kedvenceinkkel együtt. A májusi hőguta nem is olyan lehetetlen, a lenti cikkből kiderül mit tehetünk ellene.



Kutyáinknál a hő leadása kicsit másképp történik, mint nálunk. Mi megizzadunk, és hála ennek a folyamatnak „önhűtést” végzünk. A négylábúaknál ez nem így működik. Minimális verejtékmirigy található a testükön, azok is inkább a tappancs párnácskáinál, így a túl melegben lihegéssel próbálnak kompenzálni. Azonban ők képtelenek akkora hőkülönbségeket, és olyan magas hőmérsékletet elviselni, mint mi. A hőguta tünetei eléggé változatosak: gyors, szapora lihegés, megvastagodott nyál, vörösödő nyelv, hányás, majd kóma. Jó volna eddig nem eljutnunk, hiszen ez már az életveszélyes állapot, amin csak sürgősségi ellátás tud hatékonyan segíteni.

 

Fontos a megfelelő folyadékpótlás
Fontos a megfelelő folyadékpótlás
Kép: pets.webmd.com

 

Egyrészt felejtsük el a közös vásárlásokat, ha ebünket a kocsiban hagynánk. Hiába húzzuk le az ablakot, a levegő hőmérséklete könnyen a kritikus 41 Celsius fok fölé kúszik, s lehet amire visszaérünk a friss tejjel, kenyérrel kedvencünk már ájultan hever a hátsó ülésen. A másik, hogy mindig legyen friss víz négylábúnk előtt, hiszen a melegebb napokon nagyon megnőhet a folyadék igénye. Az itatóba töltött víz ne legyen se túlságosan hideg, se meleg. Séta közben érdemes kedvencünket locsolgatni, akár a „boka”, tappancsok környékével kezdve, hiszen ott tudják magukat a legjobban lehűteni.

 

Figyeljünk, cselekedjünk időben, és ne utólag! A kánikulai nyári napok alkalmával pedig felejtsük el a napközbeni sétákat, és álljunk át egy hajnali/esti verzióra, így biztosítva a megfelelő mozgást kitikkadt kutyánknak.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: blog.gudog.co.uk

Témába vág

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Praktiker Beagle Club Online Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
(Be)menni vagy nem (be)menni - ez itt a kérdés… Hírek - Címlapon
(Be)menni vagy nem (be)menni - ez itt a kérdés…
„Elpusztítjuk őket” - Veszélyben Johnny Depp kutyái Hírek - Címlapon
„Elpusztítjuk őket” - Veszélyben Johnny Depp kutyái