A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Sokkal boldogabbak azok a gyerekek, akik kutya mellett nőnek fel

2020. szeptember 12., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Egy kutatás szerint rendkívül jótékony hatással van a gyerekek fejlődésére, ha van a családban kutya, akivel ők is foglalkoznak és szoros barátságba kerülnek. Az eredmények még a kutatókat is meglepték, ilyen kimagasló különbségre nem számítottak a kutatás során.



 

A Nyugat-Ausztrál Egyetem és a Telethon Kids Institute kutatásában arra kereste a választ, befolyásolja-e a gyerekek fejlődését érzelmi és szociális szempontból az, hogy kutya mellett nőnek fel. A válaszok kiderítésének érdekében 1646 háztartást vizsgáltak meg, ahol 2-5 éves gyerekek vannak. A vizsgált háztartások 42%-ában él kutya. A szülőket megkérték, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, ezek összesítéséből születtek meg a meglepő eredmények. 

 

Az eredmények összesítésekor figyelembe vették a gyerekek életkorát, nemét, alvási szokásait, de még a képernyő előtt töltött idejüket és a szülők végzettségét is. Azt találták, hogy a kutyás háztartásokban élő gyerekeknek 23%-kal kisebb eséllyel voltak érzelmi problémái, és nehézségei a szociális interakciók terén, mint a nem-kutyás családban élőknek. 

 

A kutyás család gyerekei 30%-kal kevésbé mutattak antiszociális viselkedést, 40%-uk kevésbé érezte problémásnak, vagy nehéznek a más gyerekekkel való interakciókat, és 34%-kal nagyobb valószínűséggel tanúsítottak odafigyelő magatartást mások irányába. 

 

 

A közös játék is pozitív hatással bír a gyerekre és a kutyára egyaránt
A közös játék is pozitív hatással bír a gyerekre és a kutyára egyaránt
Fotó: kidstir.com

 

 

Hayley Christian, a tanulmány egyik szerzője szerint számítottak arra, hogy a kutya jelenléte a családban bizonyos mértékben pozitívan hat a gyerekek fejlődésére, mégis meglepődtek, milyen nagy mértékű pozitív hatást gyakorol az érzelmi és szociális fejlődésükre. 

 

Az eredmények szerint ráadásul ezek a pozitív hatások fokozottabban mutatkoznak azoknál a gyerekeknél, akik legalább heti egyszer elkísérik szüleiket a kutyasétáltatásra. Azok a gyerekek pedig, akik heti három, vagy több alkalommal játszottak a család kutyájával, sokkal figyelmesebbek mások felé.

 

A szerzők szerint az eredmények a gyerek és a kutya közötti kötődésnek tudható be. A sétáltatásokkal, játékokkal a kettejük közötti kötelék folyamatosan erősödik, ami pedig elősegíti a gyerek szociális és érzelmi fejlődését. Ugyanakkor a tanulmány megfigyelő jellege miatt a jelenség pontos mechanizmusát nem tudták meghatározni, ez további vizsgálatokat igényel a jövőben. Azt is érdemes lesz még vizsgálni, hogy a különböző háziállatok milyen hatással vannak a gyerekekre.

 

 

 

Forrás: eurekalert.org
Indexkép forrás: kidstir.com
Cikk első megjelenése: 2020. július 08.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a Thália Színházban Művészek az állatvédelemért címmel indított programot szombaton.

Megsimogathatom a kutyád? Megsimogathatom a kutyád?
Nemcsak a gazdi, de a kutya beleegyezése is kell ehhez. Hogyan feleljünk a kérdésre, amikor a válasz nem is olyan egyszerű?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Irodakutya.com JULIUS-K9 Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mozgássérült kutyák: új esélyt kaphatnak az életre kerekeskocsi segítségével Hírek - Címlapon
Mozgássérült kutyák: új esélyt kaphatnak az életre kerekeskocsi segítségével
Tényleg olyan cuki a kutyánk, mint hisszük? Hírek - Címlapon
Tényleg olyan cuki a kutyánk, mint hisszük?