A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ehetnek a kutyák epret?

2024. április 08., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?



Itt a tavasz, ébredezik a természet, és egyre-másra bújnak elő a földből az egészséges zöldségek, gyümölcsök. Alig várjuk, hogy frissen és ropogósan kóstolhassuk őket, egy kis édesség ígérete pedig egyenesen elragadó. Ehetjük önmagában, porcukorral vagy csokoládészósszal, és többféle ételt is varázsolhatunk belőle. A jó hír, hogy a kutyák is ehetnek epret, de nem mindegy, mennyit, illetve milyen formában tálaljuk eléjük.

 

 

Az eperfogyasztás előnyei

 

Antioxidánsokban és rostokban gazdag, magas C-vitamintartalmának köszönhetően rendkívül egészséges ínyencségnek számít, hiszen még kalóriaszegény is. Segíthet az öregedési folyamatok lelassításában, erősíti az immunrendszert és a megfelelő testsúly megőrzéséhez is hozzájárul. Sőt, még a fogak számára is egészséges! Összefoglalva:

  • B1, B6, C és K vitaminokban gazdag
  • Magas ásványi anyag tartalom, pl. kálium, magnézium, jód és folsav
  • Magas rosttartalma segíti a kiegyensúlyozott emésztést
  • Omega-3 a szőrzet és a bőr egészségéért*
  • A benne található enzim tisztítja a kutya fogait
  • Csökkentheti az ízületi problémák, szívbetegségek kockázatát

 

Eper - sok kutya nem tud ellenállni neki
Eper - sok kutya nem tud ellenállni neki
Fotó: doghealth.com

 

 

*Az Omega-3 zsírsavakkal kapcsolatban érdekes eredményekre jutottak kutatók: azok a kutyák, melyek szervezetében alacsonyabb volt e koncentráció, hajlamosabbak voltak agresszív reakciókra. Elképzelhető tehát, hogy az Omega-3 pozitívan hat a kutya viselkedésére is. Egy másik vizsgálat pedig rámutatott arra, hogy a magasabb Omega-3 tartalmú étrenden tartott idős kutyáknál enyhültek az ízületi gyulladás okozta panaszok

 

 

Hogyan adjuk kutyánknak az epret?

 

A legbiztonságosabb módja az, ha alaposan megmossuk, majd kisebb darabokra, szeletekre vágjuk. Így könnyebben emészthető, és elkerülhető, hogy a kutya félrenyelje. Kölykök, kistestű ebek számára készíthetünk pürét is, melyet önmagában elmajszolnak, vagy hozzáadhatjuk az eledelhez. Garantáltan feldobja a vacsoráját!

 

A legjobb, ha friss epret adunk kedvencünknek, de nyáron fagyasztott formában kellemes hűsítő nasinak számít. Ha van rá mód, választhatunk bioepret is, de a gyümölcsöt mindig mossuk meg alaposan, mielőtt elfogyasztanánk.

 

Megeheti az eper fehér részét, éretlen csúcsát? Nem jó ötlet, mert gyomorrontáshoz vezethet. Vágjuk le az éretlen részeket, és csak az érett, szép piros epret tálaljuk fel.

 

 

Egy-egy szem eper elfogyasztása hozzájárulhat a kutya egészségéhez
Egy-egy szem eper elfogyasztása hozzájárulhat a kutya egészségéhez
Fotó: dogtime.com

 

 

Baj, ha megeszi az eper levelét? Bár nem mérgező, de keserű íze miatt remélhetőleg nem fog ízleni a kutyának. Jobb, ha nem kóstol bele, mert nehezen emészthető, és bánthatja a pocakját.

 

Megeheti a szárát? És a magját? Az eper leveléhez hasonlóan a szára sem finom, és emésztési panaszokat okozhat, ezért inkább ne egyen belőle a kutya. A magja viszont biztonságosan fogyasztható.

 

 

Eperkonzerv, eperszirup és egyéb nyalánkságok

 

Feldolgozott formában, például konzervben, szirupban, édességekben soha ne adjuk kedvencünknek az epret! Frissen is bőven tartalmaz cukrot, fentiekben pedig további cukrokat, mesterséges anyagokat, tartószítószereket és egyéb édesítőket – akár a kutyákra életveszélyes xilitet is – tartalmazhat. Kerüljük a csokoládéba mártott epret is, mivel a csokoládé is mérgező anyagnak számít.

 

Ha epres jutalomfalatot szeretnénk vásárolni, nézzük meg az összetételét és azt is, mennyi kalória, cukor van benne. Ezekben gyakran konzerveper van, mely kerülendő.

 

 

Epret a kutyának - Kölyökkorban óvatosan a mennyiséggel
Epret a kutyának - Kölyökkorban óvatosan a mennyiséggel
Fotó: faiye.net

 

 

Mennyi epret adhatunk kedvencünknek?

 

Kistestű kutyáknál napi egy (apró darabokra vágva), közepes méretűeknek napi 3-4, nagytestűeknek és óriásoknak legfeljebb napi 5 db eper a biztonságosan adható mennyiség. Mint minden finomság esetében, az eperfogyasztást sem szabad túlzásba vinni, jutalom gyanánt viszont kiváló. A jutalomfalatok a kutya napi ételadagjának maximum 10%-át tegyék ki, és mivel az eper cukrot is tartalmaz, óvatosan adagoljuk.

 

Ha kutyánk eddig még nem találkozott eperrel, ismertessük meg vele: mossunk meg egy epret, mutassuk meg neki, hagyjuk, hadd szagolja, vizsgálja meg. A mohóbbak elsőre ráharaphatnak, kistestűeknél ezért jobb, ha apró szeletekre vágjuk, nehogy a habzsolásban félrenyelje. A megfontoltabbak kóstolgatják, ízlelgetik, míg eldöntik, „érdemes-e megenni”.

 

Ritkán ugyan, de előfordulhat allergiás reakció is, ezért eleinte figyeljük kutyánk viselkedését, észlelünk-e rajta szokatlan változást (nyelési probléma, köhögés, fulladás, viszketés, vakarózás, puffadás, hasmenés, stb.). Ha az eperfogyasztást követően hasmenés lép fel, a továbbiakban kerüljük adását. Gond esetén forduljunk állatorvoshoz!

 

 

Ne hagyjuk, hogy kedvencünk kedvére dézsmálhasson az eperből
Ne hagyjuk, hogy kedvencünk kedvére dézsmálhasson az eperből
Fotó: memespeople.com

 

 

Érdekességek az eperről:

 

  • A tavasz nyitógyümölcse, az elsők között köszönthetjük és fogyaszthatjuk.

  • Az egyetlen gyümölcs, amely kívül hordja a magját

  • Valójában a rózsafélék családjához tartozik.

  • A középkorban fontos eseményeken tálalták, a néphiedelem szerint fogyasztása békét és bőséget hoz a házhoz.

  • Ha a napi ötszöri étkezés (bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás) részeként naponta csemegézünk belőle, csökkentheti a rák és szívroham kialakulásának kockázatát.

  • A legtöbb gyümölcstől eltérően az eper érési folyamata megáll, miután leszedik, ezért rövid időn belül fogyasztandó, feldolgozandó.

  • Az Egyesült Államokban május az „Eper Hónapja”.

 

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy az eper kutyánk számára is egészséges finomság, ugyanakkor figyelni kell arra, hogy a megfelelő módon és mennyiségben fogyassza. Ne hagyjuk, hogy kedvére falatozzon belőle! Ügyeljünk arra is, ha például vendégek érkeznek hozzánk, hogy az epres édességek helyett inkább a kutyának készült kekszekkel, jutalomfalatokkal kínálják meg kedvencünket! 

 

Forrás: thedogbakery.com, petmd.com
Indexkép forrás: dogtime.com
Cikk első megjelenése: 2022. április 27.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is Hírek - Címlapon
Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is
Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hírek - Címlapon
Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük