A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?

2024. március 29., 12:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?



 

Testünk legnagyobb szerve a bőr. Csodálatos találmány, hiszen megvéd a kiszáradástól, óvja testünket a külső fenyegetésektől, például az időjárás veszélyeitől, továbbá helyet és tápanyagot biztosít a szőrszálak, így a hajszálak növekedéséhez is.

 

A hámréteg (epidermisz) tulajdonképpen egyfajta pajzsot képez a szervezet és a környezete között. Védelmet nyújt a sérülésekkel, betegségekkel és az ultraibolya sugárzás okozta károsodásokkal szemben.

 

Kedvenceinknél különös jelentősége van ennek, hiszen testük nagy részét szőr borítja. Nem mellesleg nagyon kellemes érzés beletúrni puha bundájukba, igaz?

 

 

Bár testük nagy részét szőr borítja, a kutyák bőre sokkal érzékenyebb az emberénél
Bár testük nagy részét szőr borítja, a kutyák bőre sokkal érzékenyebb az emberénél
Fotó: Freepik/@wirestock

 

 

Miben különbözik a kutya és az ember bőre?

 

A kutyák bőre alapvetően vékonyabb az emberénél, emiatt sokkal érzékenyebb is. Ugyanakkor legtöbbjüknél vastag szőrzet védi a bőrt. Az életkortól függően a bőr a kutya testtömegének 12-24 %-át teszi ki. Ugyanúgy, mint nálunk, három rétegből áll: felhám (epidermis), irha (dermis) és a bőralja (subcutis.)

 

A hámrétegben lévő sejtek folyamatosan újratermelődnek: kutyák esetében 20 naponta cserélődnek le a sejtek, az embereknél ez 28 napot vesz igénybe. Még ennél is nagyobb eltérést mutat a hámréteg vastagsága: nálunk 10-15 sejt vastagságú, kutyáknál viszont csupán 3-5 ez a szám*.

 

 

Vigyázat, érzékeny!

 

Szerkezetét és vastagságát tekintve a kutya bőre tulajdonképpen sokkal közelebb áll egy kisbaba puha, érzékeny bőréhez. PH-értéke is eltér a miénktől: 7.0 – 7.5 tehát inkább semleges, szemben a humán bőr pH-értékkel ( 5.2 – 5.5 ). Emiatt kiemelten fontos, hogy megfelelően ápoljuk a kutya szőrét és bőrét. Erre a célra speciális, kifejezetten a kutyák számára készült termékeket alkalmazhatunk.

 

 

A kutya bőrében található feromonok okozzák a csak rá jellemző, egyedi illatot - akkor is, amikor szőre vizes lesz
A kutya bőrében található feromonok okozzák a csak rá jellemző, egyedi illatot - akkor is, amikor szőre vizes lesz
Fotó: Freepik/@wirestock

 

 

A szőr és a haj növekedésének különbségei

 

Kutyáknál a szőrszálak úgynevezett kötegekbe rendeződve növekednek. Ezzel ellentétben az embereknél külön-külön állnak a hajszálak, növekedésük folyamatos, míg a kutyák esetében a szőrnövekedés ciklikus ütemet mutat. Ez azt jelenti, hogy amint elér egy bizonyos hosszúságot, a szőr nem nő tovább, hanem elhal, és kihullik. Ez okozza a vedlést, mely gyakorlatilag folyamatos, ám tavasszal és ősszel fokozott mértéket mutat a nyári és téli időjárásra való felkészülés részeként. A szőrszálak hossza minden kutyánál egyedi, genetikailag meghatározott.

 

 

Izzasztó téma...

 

A kutya bőrében háromféle mirigy található, ezek mindegyike jellegzetes váladékot termel:
 

  • Az apokrin mirigyeknek, melyek az embereknél a verejtéket termelik, két további funkciója van a kutyáknál. Egyfelől segítik lezárni a felhám külső rétegét, másrészről viszont feromonokat választanak ki, melyek a kutyát a csak rá jellemző, egyedi illattal látják el.

 

 

Szőr, bőr, haj - különbségek ember és kutya között
Szőr, bőr, haj - különbségek ember és kutya között
Fotó: madramormud.com

 

 

  • A faggyúmirigyek (sebaceous glands) külső elválasztású mirigyek. A szőrtüszőkhöz csatlakoznak, feladatuk a belőlük kibújó szőszálak védelme. A mirigyek zsíros váladéka rugalmassá teszi a szőrt, továbbá elősegíti a víz lepergetését mind a szőrszálakról, mind a bőr felületéről.
     

  • Az ekkrin mirigyek a talppárnákban foglalnak helyet, és az emberi izzadsághoz hasonló állagú, vizes váladékot termelnek. Ennek köszönhető, hogy félelem, szorongás és stressz esetén a kutya látható tappancsnyomokat hagy maga után, amerre csak jár. Egy másik fontos funkciója e mirigyeknek, hogy elősegítik a mancsok tapadását a talajhoz, mely stabilitást nyújt a kutyának, ha stresszes helyzetben gyorsan kell kereket oldani.

 

Figyelem! Ha kedvencünk bőre és/vagy szőre problémás, esetleg olyan tipikus bőrtüneteket tapasztalunk nála, mint például a viszketés, kipirosodás, hámlás, szőrhullás, mindenképpen kérjük ki előzetesen állatorvosunk tanácsát!

 


 

* Most, hogy ezt már tudjuk, nyilvánvaló, miért kampányolnak világszerte a szöges és elektromos nyakörvek használata ellen – utóbbit már számos országban betiltották (Németország, Ausztria, Dánia, Norvégia, Svédország, Portugália, Szlovénia, Svájc, Wales, a kanadai Quebec tartomány és Ausztrália néhány állama).

 

Amellett, hogy fájdalmat okoznak, a kutya érzékeny bőre rövid idő alatt súlyos sérülést szenvedhet el. Ha fontos számunkra kedvencünk egészsége, fizikai, mentális és érzelmi jólléte, akkor kerüljük ezen eszközök használatát!

 

Forrás: maggielovesorbit.com, vetwest.com.au
Indexkép forrás: Freepik/@fanjianhua

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról
Álomszép fehér bunda, igéző szemek, rózsaszín orr. Semmihez sem fogható megjelenésük mellett azonban különleges odafigyelést, törődést igényelnek az albínók. Mit érdemes tudni róluk?

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya? Hírek - Címlapon
Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya?
Kutyabarát húsvét – 6 tipp, hogy kutyánk szempontjából is biztonságos legyen az ünnep Hírek - Címlapon
Kutyabarát húsvét – 6 tipp, hogy kutyánk szempontjából is biztonságos legyen az ünnep