A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya?

2024. március 30., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Egy jel, ami semmivel sem összetéveszthető. A kutyakommunikáció egyedi, ugyanakkor rendkívül fontos része ez a mozdulat. Mi mindent üzenhet általa?



Kölyök, felnőtt, idős, kicsi, közepes, nagy, óriási… Szinte minden kutyánál megfigyelhető a jellegzetes meghajlás, a lelkesebbek még akkor is megpróbálkozhatnak vele, amikor egészségi állapotuk kevésbé engedi. Ösztönös cselekedet, mely kitörölhetetlenül bennük van réges-régóta.

 

 

Hogyan is néz ki a játékos meghajlás?

 

Mellső lábait maga elé nyújtja, nyitott szögben, mancsai a földön nyugszanak, talán még könyökei is érintik a talajt. Mellkasa is közelebb kerül a földhöz, mintha éppen leheveredne, ám hátsó testtája az égnek mered, farkincája – a kutya hangulatától függően – lazán vagy ütemesen, gyorsan csóvál. Pofijára barátságos kifejezés ül ki, mintha mosolyogna, vigyorogna, és gyakran izgatott vakkantást is hallhatunk a mozdulat közben.

 

 

Játékos meghajlás kutyáknál
Játékos meghajlás kutyáknál
Fotó: fineartamerica.com

 

 

Mit jelent a játékos meghajlás?

 

Ahogy az elnevezés is utal rá, a kutya ezzel az egyedi jelzéssel üzeni azt társának, hogy szívesen bolondozna vele egy kicsit. A társ lehet a gazdi, családtag, a kutya számára szimpatikus ismerős vagy akár idegen személy is, és természetesen kutyabarátai, illetve más állatok is, például macskák, tengerimalacok, stb., akikkel barátkozni szeretne, vagy már bizalmas viszonyt ápol.

 

A szociális interakciók terén fontos szerepet játszik a mozdulat, már az első találkozásnál megalapozhatja egy gyümölcsöző kapcsolat jövőjét. Egy oldottabb, barátkozósabb eb ezáltal jelezheti a másik félnek kedvező szándékait. Mi pedig csak mosolygunk, amikor kedvencünk legközelebb így köszönti újdonsült jóbarátját. Később is megjelenhet az ismerkedés során, ahogy a kutyák nyitottabban állnak egymáshoz, és egyszer csak azt vesszük észre, milyen lelkesen bohóckodnak együtt.

 

 

A játékos meghajlás nyugtatóan hathat a kölyökre, kisebb méretű, félénk kutyára
A játékos meghajlás nyugtatóan hathat a kölyökre, kisebb méretű, félénk kutyára
Fotó: Pinterest

 

 

Nyugtató jelként is működhet, hiszen általa egy tartózkodóbb kutyus megértheti, hogy nem kell tartania a játékra invitáló fajtársától. A méretbeli különbségek és az eltérő energiaszint miatt előfordul, hogy a kutya inkább nem bonyolódik bele a játékba a barátságos invitálás ellenére sem. Ha mégis, egyértelműen tudtára adhatja a másiknak a játék során, ha a helyzet kezd kellemetlenné válni számára, vagy elfáradt. Szerencsés esetben ezt a társa is elfogadja. Egy kis pihenő után újra felvehetik a játék fonalát azáltal, hogy egymásra merednek, majd szinte egyszerre dobbantanak egyet a talajon, és már indulhat is a kergetőzés.

 

Tudvalevő, hogy a kutyák játékstílusa elég széles skálán mozog: van, akik szépen, gyengéden művelik, míg mások körbe-körbe rohangálnak, birkóznak, csipkedik és harapdálják egymást, rávetik magukat egymásra, hemperegnek, ugatnak… Kívülről nézve durvának tűnhet, de a legtöbben képesek arra, hogy egymás habitusához igazítsák játékukat, más állatfajokkal is (ld. A kutyák és lovak képesek egymásra hangolódni játék közben).

 

 

A kölyökkutyák is értik a játékos meghajlás jelét
A kölyökkutyák is értik a játékos meghajlás jelét
Fotó: WarrenPhotographic/iStock

 

 

A meghajlás például „kiveheti a képletből” az erőteljesebb, már-már agresszívnak ható mozdulatokat. Vagy nem – ez is éppen attól függ, hogy a két kutya számára a játék milyen módja okoz örömet. Persze ezt is tanulni kell, de nekünk is résen kell lennünk, hogy mindenki jól érezze magát, és ha kell, lépjünk közbe.

 

Játsszunk a kutya nyelvén!

 

Mivel a kommunikációjuk elengedhetetlen része, a meghajlás egy olyan jel, amit a kutyák többsége akkor is megért, ha az embertől látja. Kivételt képezhetnek ez alól a veleszületett rendellenességgel élő, vagy betegség, baleset következtében maradandó agyi, idegrendszeri károsodást szenvedett kutyák. De még róluk sem szabad lemondani, a károsodás mértéke befolyásolhatja játékkedvüket, de a meghajlás számukra sem lesz idegen.

 

 

Játékos meghajlás kutyáknál - nem függ a fajtától, életkortól, mérettől
Játékos meghajlás kutyáknál - nem függ a fajtától, életkortól, mérettől
Fotó: Pinterest

 

 

Visszatérve a kutya-gazdi viszonyára: a meghajlás a kapcsolatteremtés remek eszköze lehet, bármennyire is furán néz ki, ha lekucorodunk a földre, előrenyújtjuk karjainkat, és kedvencünkre mosolyogva dobbantunk párat. Felbátoríthatja arra, hogy játékba elegyedjen velünk, és egy kis kergetőzéssel, birkózással nemcsak az ő hangulatát dobhatjuk fel, hanem a miénket is. Még csak különféle játékok sem kellenek ehhez, elegendő a két résztvevő és a szándék, hogy jól érezzük magunkat egymás társaságában.

 

Ha valami miatt nem szeretnénk, vagy nem tudjuk véghez vinni a fent ismertetett mozdulatsort, választhatjuk a kényelmesebb változatot is: álló helyzetben, laza terpeszben, térdeinket kissé rogyasztva előre hajolunk, enyhén széttárjuk karjainkat, és kutyánk szemébe nézve lelkesen, kedvesen játszani hívjuk. Élénk mozdulatokkal, jobbra-balra lépéssel, előre-hátra ugrándozással, térdünkre csapva is invitálhatjuk kedvencünket. Néha egyetlen dobbantás is elég, máskor (vagy ha a kutyus félénk, óvatos, más foglalja le, stb.) több átélésre lehet szükség, hogy megkezdődjön a játék. Fogadjuk el azt is, ha kutyánknak nincs kedve hozzá.

 

 

A játékos meghajlás mozdulatát más állatok és az ember felé is alkalmazzák a kutyák
A játékos meghajlás mozdulatát más állatok és az ember felé is alkalmazzák a kutyák
(A macska nem mindig vevő rá...)
Fotó: puppyleaks.com

 

 

Méretükből adódóan például a kölyköknél és a kisebb testű kutyáknál jobban beválhat a "földre kucorodós" játék, de négylábú barátunkkal együtt fogjuk kitapasztalni ideális módját. Minél ügyesebben műveljük, annál jobban fogja érteni és annál inkább kapható lesz egy kis bolondozásra. Otthon, a kertben vagy éppen a parkban is mókázhatunk kicsit – az meg legyen a többiek dolga, miként vélekednek arról, mit csinálunk. Talán még ők is kedvet kapnak ahhoz, hogy kipróbálják kutyájukkal.

 

 

A játék egy kiváló kapcsolódási pontot jelenthet gazdi és kedvence között, különösen, ha a kutyát az ő saját nyelvén szólítjuk meg – értékelni fogja és hálás lesz érte, nap, mint nap!

 

>>> Hogyan játssz még jobban kutyáddal? <<<

 

 

 

Forrás: thesprucepets.com
Indexkép forrás: fineartamerica.com
Cikk első megjelenése: 2021. október 07.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai
Nagy szeretettel gondozgatja a kiskutyákat, és még a tollas farkincáját is csóválja, annyira örül nekik!

Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti
Milliók arcára csal mosolyt a kis bundás, pedig egykor reménytelenül várta a menhelyen, hogy felfigyeljenek rá.

A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig
„VAÚ” - amit mindenki ismer, már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy „ezt mondja a kutya”. Ám ennél jóval árnyaltabb a skála, ebből csemegézünk most egy picit.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egyre népszerűbb a vizsla az USA-ban - a listát viszont még mindig a labrador vezeti Hírek - Címlapon
Egyre népszerűbb a vizsla az USA-ban - a listát viszont még mindig a labrador vezeti
Elkeserítő a vadászkutyák sorsa Spanyolországban Hírek - Címlapon
Elkeserítő a vadászkutyák sorsa Spanyolországban