A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Praktikák – Trimmelés és nyírás

Kozmetikai trükkök otthonra II.


2015. július 02., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Kreatív




Sokunknak fordul meg a fejében otthon, hogy egyszerűbb lenne, ha magunk „fordászolnánk meg” kedvencünket. A kutyakozmetika gyakran költséges lehet, és megeshet, hiába fejtjük ki vágyunkat, nem olyanra formázzák az ebet.



Mielőtt bárki nekilát saját elképzelésére formálni az ebet, nézzen utána, hogy milyen szőrtípusú az ő kis kedvence. Senki ne essen neki géppel egy trimmelős kutyának, hacsak nem muszáj. Érdemes tájékozódni a fajta jellegzetességeiről, és a hozzá illő fazonról is. Kezdetben legyen egy megbízható kutyakozmetikus a közelben, nem árt vele konzultálni, valamint készenlétbe állítani, ha nem úgy sülne el a dolog, ahogy elképzeltük.

 

Fontos az ápoltság!
Fontos az ápoltság!
Kép: wellpetsgroomers.co.uk

 

Az egyszerűbb, és bárki által gond nélkül elvégezhető praktikákat korábbi cikkünkben fejtettük ki. A kutya teljes szőrzetének karbantartásának tényleg csak az lásson neki, aki biztos a dolgában! Még ekkor is félresikerülhet, készüljünk fel, hogy nincs garancia az esztétikus frizurára!

 

Ha társunk a trimmelhető fajták (spániel, szetterek, drótszőrűek, westie stb.) közé tartozik nincs szükségünk szinte semmilyen segédeszközre, csak egy ritkító ollóra, és egy fésűre. Az elhalt szálakat kezünkkel ki tudjuk húzogatni. Ha a szőrt egy kis területen megfogjuk, és fésűszerűen széthúzzuk látszódni fognak melyek az öregebb, fakóbb szálak. Ezeket másik kezünkkel néhány mozdulattal el tudjuk távolítani. Így haladjunk végig a kutya egész testén, kikerülve a zászlókat, füleket, fenék környékét, és a mellkast.

 

A mindig trimmelt kutyák sosem szürkülnek, vagy fakulnak ki
A mindig trimmelt kutyák sosem szürkülnek, vagy fakulnak ki
Kép: www.keladitycockers.co.uk

 

Az eb akkor van kész, ha a trimmelt felületet fényes szőr borítja. Ez igen időigényes munka, gyakran 3-4 óráig is eltart. A zászlókba vághatunk ívet, a füleket és a mellkas területét pedig egy ritkító ollóval, vagy nyíró géppel tisztíthatjuk meg. Fontos, hogy fürdetni csak a trimmelés befejeztével szabad, különben nehezen, vagy nem jönnek ki a szőrök. Ha nekünk nem sikerül a szépítés, ne tépkedjük a kutya szőrét, hiszen ha az éretlen szálakat húzzuk ki gyulladáshoz, vagy akár magas lázhoz is vezethet. Ilyenkor mindenképpen forduljunk inkább szakképzett kozmetikushoz!

 

Nyírásnál először ne a legrövidebb fazonnal próbálkozzunk, igyekezzünk minél több szőrt hagyni, hogy ha elrontjuk, szakember tudjon korrigálni.  Elengedhetetlen a határozottság. A fej tövénél, a nyak kezdeténél indítsuk el a gépet, és egészen a farok tövéig toljuk megszakítás nélkül, különben foltos lesz az eb. A lábakon érdemes több szőrt hagyni, a csípő, vagy váll vonalától végigvezetve a nyírót nem lesz csupasz a láb. Esztétikusabb is úgy, ha a végtagokon lévő szőr nagyjából egy síkban van a test bundájával. A fülek, a mellkas és a fenék itt is nyírhatóak. A pofa, és fej környékét inkább ollóval dolgozzuk el, úgy sokkal szebb lesz.

 

Egy alapos nyírás eredménye
Egy alapos nyírás eredménye
Kép: www.zamzows.com

 

Végezetül még egyszer megemlíteném, hogy aki nem biztos a dolgában, az forduljon szakképzett kutyakozmetikushoz - nehogy többet ártson, mint használjon!

 

Erős ellenpélda az otthoni nyírásra
Erős ellenpélda az otthoni nyírásra
Kép: facebook.com

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: www.jetadorepetsalon.com

Témába vág

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ilyen egy igazi kutya-szülinapi meglepetés! Hírek - Címlapon
Ilyen egy igazi kutya-szülinapi meglepetés!
Hűsítő pohárjég kutyáknak Hírek - Címlapon
Hűsítő pohárjég kutyáknak