
A kutyaeledelek típusai - elveszve a piacon
2025. június 20., 06:30
Szerző: Hortobágyi Henrietta
Kategória: Egészség
Manapság már rengeteg lehetősége van egy gazdinak, ha eledelt választ a kutyájának, és mint minden egészségügyi témában, itt sincs feketén fehéren megírva, hogy mi a jó, és mit kerüljünk. Adhatunk állatorvos, dietetikus vagy egyéb kutyás szakember véleményére, végeredményben úgyis a gazdinak magának kell döntenie.
Száraztáp
A legelterjedtebb, legolcsóbb a szárazeledel. A szárazeledel alapanyagai összekeverik, megfőzik, vizet és gőzt adnak hozzá, hogy formálható állagú legyen. Ez a massza átmegy egy formázógépen, ahol a kész szemeket szárítják, vagyis sütik. A végén zsírt adnak hozzá, ettől lesz a kutya számára vonzó az eledel.
Olyan eljárással készül a termék, hogy rengeteg tápanyag elveszik belőle, ezeket mind utólagosan kell pótolni. Ahhoz, hogy ezt az állagot megőrizze a termék, sajnos nem csak az elvesztett vitaminokat, ásványi anyagokat kell pótolni, hanem tartósítószer, térfogatnövelő szer, színezék is gyakran kerül az eledelbe.
Ha hidegen sajtolt egy táp, azt jelenti, hogy legalább feleannyi a hőmérséklet, amin gyártják, mint a kommersz száraztápok esetében.
Hogy lássuk számszerűleg is, a hagyományos táp esetében ez 200 C, hidegen sajtolt tápnál pedig 45 C. Ebben az esetben a tápszemcsék lényegesen jobban megőrzik a tápanyagokat, a textúrája kevésbé lesz homogén állagú.
Ha már szóba kerül a homogén állag, sok gazdi azért szereti a száraztápot, mert mindig ugyanazt a minőséget tapasztalhatja, mindig ugyanazt az állagot, színt, illatot fogja tapasztalni akárhányszor kinyit egy zacskót. Ezzel nem tudják felvenni a versenyt azok a gyártók, akik természetesen alapanyagokból készítenek eledeleket, amelyek nem mennek keresztül ennyi feldolgozáson a gyártásuk során.
Nedves eledelek
A nedves eledelek gyártása nagyon hasonlít a száraztápokéhoz, ugyanolyan magas hőmérsékleten főzik össze az alapanyagokat, majd jóval több víz hozzáadásával érik el a nedves, puha állagot. Legalább 121 C-on főzik, sokszor 7-8 órán keresztül.
Általánosságban elmondható, hogy a nedves eledelek magasabb hústartalommal bírnak, sokan ezért választják.
Szárított eldelek
Vannak olyan eledelek, amelyek szárítottak. Itt három kategória létezik, csak hogy ne legyen könnyű a választás, van fagyasztva szárított, dehidradált és levegőn szárított.
A fagyasztva szárított táp nyers, az összes nedvességet kiszívják az eledelből anélkül, hogy a hőmérséklet magas lenne, ezáltal nyers marad az étel.
A dehidradált tápok alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig sülnek, ezáltal távozik belőlük a víztartalom. A sütés ellenére a nyers eledelek közé sorolható.
A levegőn szárított eledelek esetében nem történik hőmérséklet ingadozás.
Az a fránya marketing
Vissza szeretnék csatolni a hústartalomra. A gazdik arcába ezerrel tolják a gyártók, hogy a hústartalom a legfontosabb tápok esetében, minél magasabb legyen ez, ezért a vásárlók sokszor csak ezeket a termékeket keresik, melyek hirdetik magukat, hogy nagy hústartalommal rendelkezek. A túl magas fehérjemennyiségnek hosszútávon rendkívül sok az egészségügyi kockázata, például húgykövesség vagy veseelégtelenség tud kialakulni.
A kutyák képesek megemészteni a növényi hozzávalókat, a keményítőt. Ezzel sokmindenki nem ért egyet, mert úgy vélik a kutya olyan mint a farkas, és a farkas sem eszik sok növényt, nem tudják megemészteni, stb. Azonban fontos, hogy ez nem hit kérdése, ez biológia, a kutyák közel 100%-ig képesek megemészteni a keményítőt, és azt is ideje lenne tudatosítani a gazdik fejében, hogy a mai kutyák nem farkasok! Éppen ezért felesleges bedőlni azoknak a reklámoknak, miszerint a gabonamentes etetés szükségszerű a kutyáknál.
Természetes eledelek
Az ultrafeldolgozott tápok mellett szerencsére már divatba jöttek és egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a természetes eledelek.
Egyik nagy ága ennek a nyers étrend. Én személy szerint nem pártolom, egyrészt mert ezeknek a menüknek is rendkívül magas a hústartalmuk, illetve a hőkezeletlen alapanyagok nagyon kockázatosak tudnak lenni kórokozók szempontjából. A baktériumok és vírusok 60-70 Celsius fokon pusztulnak el, ezáltal számos kórokozó veszélyeztetheti nem csak a kutya, de a gazdi egészségét is.
A természetesen eledelek másik nagy csoportja a főzött eledel. Története a legrégebbre visszamenő étrend a kutyák történelmében, hiszen a háziasítás során az emberek mellett a kutyák mindig valamilyen főtt étel maradékát kapták.
Lektinek a kutya étrendjében
A legtöbb növény tartalmaz lektint, és sokszor nagyon komoly problémát idéz elő.
A fehérje szerepe a kutya eledelében
A legtöbb gazdi, amikor tápot választ a kutyájának, arra kiváncsi, hogy milyen húsból van az adott eledel.
Miért fontos a fehérje, és miért kell odafigyelni a jó minőségre?
Hogyan válasszunk jól kutyatápot? Mikre figyeljünk a csomagolásán?
Temérdek opció közül választhatunk, ha száraztápokról van szó. Mi alapján választunk? Ismerősi vagy állatorvosi ajánlás alapján? A csomagolás, a marketing alapján? Mennyire figyelünk a beltartalomra? Cikkünk segítségével ezentúl Te is tudsz majd megfelelően dönteni!
Száraztáp. A legegyszerűbb megoldás a kutya etetésére.
Manapság már rengeteg lehetősége van egy gazdinak, ha eledelt választ a kutyájának. Miért a száraztáp a legelterjedtebb? Mert ez a legjobb? Aligha.
A kutya helyes táplálása egy dietetikus és egy dietetikus-állatorvos szemszögéből. Második rész.
Az interneten számos tévhit terjeng azzal kapcsolatban, hogyan érdemes etetni a kutyákat: naponta hányszor, mekkora adagot, és pontosan mit. Bár egyre többen agitálnak a nyersetetés mellett, az általunk megkérdezett állatorvos és állatdietetikus szerint jobban járunk, ha a jó minőségű tápok vagy főtt eledelek mellett döntünk.
Azonban ez a döntés még csak a kezdet, ugyanis rengeteg mindenre kell odafigyelni ahhoz, hogy jól táplált, egészséges kutyát neveljünk.